Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Costa je příkladem pro kluky v ghettu a říká: Do kabiny se vrací ta správná chemie

Třiatřicetiletý stoper Sparty Costa Nhamoinesu ze Zimbabwe je nejdéle sloužícím sparťanem v současném v kádru – už šest let. V současné sezoně to ale nemá snadné – zranil se, dlouho marodil a teď čeká na lavičce náhradníků, až dostane od trenéra Jílka šanci. Ale v pořadu ČT Fotbal extra si pochvaluje, že se z týmu opět stává parta.

Costa Nhamoinesu
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Přiznává, že když dostal nabídku z Letné, o klubu toho moc nevěděl. "Věděl jsem jen, že je to tým v České republice, který hraje pravidelně o Evropu," přiznal, s čím do Prahy přišel, fotbalista původem z ghetta v Zimbabwe.

Když skončil střední školu, neměl peníze, aby pokračoval ve studiu. "Protože u mě byla škola vždycky na prvním místě. Ale neměl jsem na studium peníze, tak jsem začal hrát Premier League v Zimbabwe," vzpomínal slušnou češtinou, kterou se naučil od spoluhráčů ve Spartě.

Na svou pozici "nejstaršího" sparťana v kádru a na to, že nosil kapitánskou pásku, je hrdý. "Je to klub s velkou historií a být v něm kapitánem znamená, že ve mně tady něco vidí. A tam u nás v ghettu to lidí vědí a pro ně je to tam možná víc než pro lidi tady," vysvětluje, že je pro své krajany velkou motivací. "Byl jsem tam a viděl malé kluky, kteří se snaží hrát fotbal, protože viděli, že se jeden z nich stal kapitánem velkého klubu v České republice," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Costa: V kabině je zase ta správná chemie

Hrál ve Spartě pod devíti trenéry, získal s ní titul a přečkal velké proměny kádru. "Zažil jsem tu tři různé kabiny," vzpomíná. "Když jsme vyhráli titul, tak to byla velká parta v kabině i na hřišti. Byli jsme všichni kamarádi, i večer po zápase jsme byli spolu," vysvětluje, jak všichni drželi pospolu.

Ale přišel zlom. "Pak přišli cizinci, talentovaní hráči, ale nebyli to velcí parťáci. Na hřišti udělali svoji práci a konec. V kabině to bylo jinak. To bylo za trenéra Stramaccioniho," popsal situaci za italského kouče, který přivedl do Sparty hodně nových fotbalistů. "Teď máme novou generaci a myslím si, že se vracíme k té první variantě," věří rázný stoper a dodává, že se do týmu vrací správná chemie.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články