Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ščasný už netrénuje Spartu, tým vede Horňák

A dost. Debakl od Slavie 0:3 v pohárovém semifinále byl poslední kapkou. Zdeněk Ščasný už není trenérem Sparty. Vedení klubu ho kolo před koncem základní části ligy kvůli špatným výsledkům odvolalo. Tým v sobotním duelu v Opavě povede dosavadní asistent Michal Horňák.

"Situace po zápasech s Karvinou a na Slavii byla taková, že jsme museli udělat okamžité rozhodnutí. Dospěli jsme k tomu, že odvoláme trenéra, protože výsledky a předvedená hra byly velmi špatné," uvedl generální ředitel klubu František Čupr.

Ščasný trénoval Spartu od loňského srpna, kdy po nečekaném vyřazení ve druhém předkole Evropské ligy se Suboticou nahradil odvolaného Pavla Hapala. Tým poté sice prožil nepovedený podzim, ale do jara vstoupil sérií šesti vítězství. Po ní však Letenští vyhráli jen jeden z posledních čtyř zápasů a naposledy ve středu prohráli v semifinále poháru 0:3 se Slavií.

Mužstvu podle Čupra chyběl rukopis. "Během zimní přípravy a na začátku jarní části jsme říkali, že chceme vidět jasný progres – že chceme vidět, že mančaft jde nahoru, že máme styl, že hrajeme koncepčně a smysluplně. To se nám v tuto chvíli nejeví," zdůraznil generální ředitel.

Hledá se nástupce

Plán B podle Čupra existuje. "Budeme nyní zvažovat varianty obsazení pozice hlavního trenéra. Uvidíme, zda ho přivedeme ještě v průběhu nadstavbové části ligy, nebo až před nadcházející sezonou," dodal.

Čtvrteční trénink už vedl jako hlavní trenér Horňák, který se do role asistenta u prvního týmu Sparty přesunul během zimní přestávky. Vicemistr Evropy z roku 1996 předtím na Letné od roku 2014 trénoval juniorku a jako hráč získal se Spartou deset titulů.

Spartu převezme na třetí příčce tabulky, ale s propastnou ztrátou 15 bodů na první Slavii a 11 bodů na druhou Plzeň. "Už když jsem přišel jako asistent, tak jsem to cítil jako velkou zodpovědnost. A teď to cítím ještě víc, protože budu zodpovídat za největší klub v České republice," uvedl Horňák.

Jednašedesátiletý Ščasný končí ve Spartě potřetí. Poprvé ji vedl na konci 90. let, kdy s ní získal dva tituly. Na Letnou, kde působil i jako hráč, se poté vrátil na jaře 2015 a dovedl mužstvo k druhému místu v lize a do čtvrtfinále Evropské ligy. V září 2016 byl rovněž po prohře v derby odvolán a do klubu se o rok později vrátil jako sportovní ředitel. Z této role se po Hapalově odvolání přesunul zpět na lavičku.

"Jako klub neprocházíme jednoduchým obdobím a pro něj (Ščasného) jako pro trenéra to nebylo snadné. Každopádně tým teď musí ukázat diametrálně odlišné výkony než v posledních dvou zápasech," řekl sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický.

Zdroj
ČTK, AC Sparta Praha, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články