Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slavii nově majoritně vlastní čínská skupina Sinobo, klub chce dostat do Ligy mistrů

Už ne Eden Arena, ale Sinobo Stadium. Tak se oficiálně jmenuje stadion pražské Slavie. Domovský stánek lídra první ligy tak nese název po čínské společnosti, která se stala novým majoritním vlastníkem klubu. Společnost CITIC zůstává menšinovým akcionářem Slavie.

Stadion Slavie
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Developerská skupina Sinobo Group přebírá nadpoloviční většinu akcií od čínské státní společnosti CITIC Group, která převzala vlastnictví klubu od původního čínského vlastníka, společnosti CEFC. Firma CITIC zůstává menšinovým majitelem Slavie, procentuální rozdělení akcií Pražané nezveřejnili.

Předseda představenstva firmy Sinobo Čou Ťin-chuej je zároveň většinovým akcionářem čínského klubu Kuoan Peking, se kterým Slavia uzavřela v dubnu strategické partnerství.

Jaroslav Tvrdík
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Pevně věřím, že vstup společnosti Sinobo bude přínosem pro obě strany jak na fotbalovém hřišti, tak mimo něj," řekl Ťin-chuej. "Zástupci akcionářů klubu se budou podílet na jeho rozvoji, financování a budoucnosti," dodal předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Sinobo chce ze Slavie silný středoevorpský klub

Společnost Sinobo už ve Slavii pomohla s příchodem letních posil. "Díky tomuto člověku jsou tu hráči jako Vláďa Coufal, Peter Olayinka, Alexandru Baluta. Kromě strategického partnera získáváme i člověka, který nejen klub vlastní, ale má i nesmírný přehled o fotbale. Slavia má obrovské štěstí, že má takového majitele," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

"Máme od pana předsedy velmi náročné úkoly - v této sezoně vyhrát ligu a zároveň se pokusit postoupit do Ligy mistrů. Chceme udělat silný středoevropský klub," dodal Tvrdík.

Společnost Sinobo byla založena v roce 2005 v Pekingu, zaměřuje se na výstavbu exkluzivních nemovitostí. Věnuje se také financím a vedle sportu investuje i do kultury.

Do světa vrcholového fotbalu vstoupila společnost Sinobo loni v lednu, když ohlásila investici do klubu Kuoan Peking. V něm koupila 64 procent akcií, zbylých 36 procent klubu zůstalo ve vlastnictví státní společnosti CITIC.

Transakce ocenila celý klub, který se může chlubit jednou z největších fanouškovských základen v čínské nejvyšší soutěži, na více než 740 milionů eur (19,5 miliardy korun). To je podle agentury Bloomberg více, než činí hodnota například španělského velkoklubu Atlético Madrid.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články