Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Slavia hrála 80 minut přesilovku, přesto v Liberci vyhrála jen o gól

Slavie se v Liberci rychle dostala do vedení, když se už ve 3. minutě krásně ze standardní situace trefil Miroslav Stoch. A netrvalo dlouho a vypadalo to, že s Libercem bude ještě hůř. Po poměrně přísné druhé žluté kartě musel totiž ve 12. minutě ze hřiště liberecký Mikula a Slavia měla cestičku k výhře pěkně umetenou. Jenomže proti deseti už Pražané druhou branku přidat nedokázali a až do samého závěru se v duelu s houževnatým sokem báli o vítězství. Nakonec si však ze severu Čech vezou výhru 1:0 a na čele tabulky mají dvoubodový náskok na druhou Plzeň.

Ondřej Kúdela
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Největší spokojenost je s tím, že jsme to zvládli tříbodově. Tady v Liberci je složité odvézt tři body, vždy to hodně bolí, stojí to hodně sil. Ale to je asi z toho pozitivního jedno z mála, co můžeme říct. Měli jsme si s tou přesilovkou stejně jako v Ostravě poradit líp," řekl na tiskové konferenci kouč Pražanů Jindřich Trpišovský.

Slavia prožila ideální vstup do utkání. Ve třetí minutě měla možnost zahrávat přímý kop těsně zpoza vápna a Stoch zakroutil míč přesně k tyči. Slovenský záložník tak skóroval ve třetím z posledních čtyř soutěžních zápasů. "Nepamatuju si, kdy jsem naposledy kopal standardku z takové blízkosti. Takže jsem to zkusil a jsem strašně rád, že to skončilo v síti a tím gólem jsme získali tři body," řekl Stoch.

Červená ve 12. minutě

Ve 12. minutě se Pražané dostali do ještě výhodnější pozice. Brankář Kolář vyrazil Potočného střelu, bývalý slávistický obránce Mikula, který už měl z druhé minuty na kontě karetní napomínání, hostujícího gólmana dohrál a rozhodčí Příhoda ho po druhé žluté kartě vyloučil.

"Z mého pohledu dost přísné vyloučení, protože Mikula byl strčený obráncem do gólmana, uklouznul. Poprvé jsem to nemohl posoudit, ale když jsem se teď na to znovu podíval, nemyslím si, že to bylo na červenou kartu," řekl slovenský kouč Liberce Zsolt Hornyák.

"Bolelo to hodně, chvilku jsem viděl hvězdičky, protože Miky mě dojel nešťastně. Poprvé mě trefil do ramene, pak se mu to svezlo a trefil mě na hlavu. Hned se omlouval. Karta podle mě určitě jasná. I on sám říkal, že ví, že je to karta. Rozhodčí to tak správně udělil," mínil Kolář.

Červenobílí tak hráli přesilovku ještě o čtyři minuty déle než v minulém venkovním ligovém utkání v Ostravě, kde navzdory vyloučení domácího Baroše prohráli 1:2. Hosté mohli do pauzy vedení několikrát navýšit. Jenže Baluta, který nastoupil při marodce slávistických útočníku na hrotu ofenzivy, mířil vedle a těsně před pauzou vychytal domácí gólman Nguyen Stochovu velkou šanci i Kúdelovu hlavičku.

"Paradoxně jsme nejlepší fotbal hráli v momentě, kdy se hrálo 11 na 11. V momentě, kdy šli domácí do deseti, náš výkon se s postupem času zhoršoval. Nepřidali jsme druhý gól, takže z toho byly nervy až do konce," hodnotil Trpišovský.

Druhá půle branku nepřinesla

I po přestávce se Pražané potýkali s koncovkou. Hned ve 46. minutě trefil Baluta břevno a poté minul Hušbauer. Mezitím se tlačil do zakončení na druhé straně Oršula, upadl, ale penalty se dožadoval marně. "Těžko v zápalu hry říct, určitě tam nějaký kontakt byl. Ale nebudu se k tomu vyjadřovat, zda to byla penalta, či ne," uvedl Oršula.

V 51. minutě Nguyen vytáhl Mešanovičovu střelu. Slovan v deseti nesložil zbraně a bojoval na hranici možností. Ševčík pálil v 65. minutě vedle a tři minuty nato těsně minul ještě nebezpečnější střelou Breite.

V 78. minutě vypálil hostující Hušbauer a Liberec podruhé zachránilo břevno. V 82. minutě upadl ve vápně Koscelník po souboji s hostujícím Bořilem, sudí Příhoda však po konzultaci s videorozhodčím penaltu pro Severočechy neodpískal.

"Trošku mě trápí momenty v zápase, které ovlivnily výsledek. Vím, že Koscelník nelže, je to čestný člověk a řekl mi, že mu jednoznačně brkli po noze a spadl. Stačí mi jeho názor," ujistil Hornyák.

Slovan si v deseti vytvořil v závěru tlak, ale Slavia už tři body udržela. Její kouč Trpišovský si tak připsal skalp klubu, odkud v zimě přišel do Edenu. "Klobouk dolů před Libercem, jak to odjezdili. Dá se říct, že to nevypadalo, že mají jednoho vyloučeného hráče," řekl Stoch.

Slovan Liberec - Slavia Praha 0:1 (0:1)Branka: 3. Stoch. Rozhodčí: Příhoda - Paták, Černý. ŽK: Mikula, Kačaraba - Souček, Traoré, Kúdela, Bořil, Ngadeu, Kolář, Frydrych, Zmrhal. ČK: 12. Mikula. Diváci: 8875.

Liberec: Nguyen - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Kerbr (63. Aarons) - Breite, Ševčík - Potočný, Oscar, Hybš (21. Koscelník) - Oršula (73. Mashike Sukisa). Trenér: Hornyák.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček, Hušbauer - Stoch (90. Frydrych), Traoré (46. Mešanovič), Zmrhal - Baluta (72. Olayinka). Trenér: Trpišovský.

Zsolt Hornyák (trenér Liberce): "Z mé strany obrovské zklamání, ale na druhou stranu obrovský dík mužstvu za skvělý charakter. Trošku mě trápí momenty, které byly v zápase, které ovlivnily výsledek. Samozřejmě byla dobrá hra, dobrý soupeř, oboustranná kvalita. Inkasovali jsme rychlý gól. Teď jsme se podívali na některé momenty. Z mého pohledu dost přísné vyloučení Mikuly, protože byl strčený obráncem do gólmana, uklouznul. Poprvé jsem to nemohl posoudit, ale když jsem se teď podíval, jednoznačně si nemyslím, že to bylo na červenou kartu. Pak byl ještě jeden sporný moment v zápase a to byla ta penalta. Já se ptal svého hráče po zápase. Vím, že Koscelník nelže, je to čestný člověk a řekl mi, že mu jednoznačně brnkli po noze a spadl. Stačí mi jeho názor. Nebylo to posouzené jako penalta, o to víc mě to mrzí. Chtěl bych vyzdvihnout hlavně čestnost a bojovnost od mých hráčů, kteří fakt bojovali za Slovan. Roman Potočný hrál od poločasu s třemi stehy v noze. Bohužel výsledek nebyl pro nás pozitivní. Samozřejmě klobouk dolů před Slavií, nadupané mužstvo, ale čekal jsem kvalitnější hru. Myslel jsem, že nás převálcují. Bojovali jsme, jen o vlásek jsme nedosáhli na remízu, kterou bychom si za bojovnost zasloužili."     

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Největší spokojenost je s tím, že jsme to zvládli tříbodově. Tady v Liberci je složité tři body odvézt, vždy to hodně bolí, stojí to hodně sil a musíte přidat i nějakou kvalitu. Ale to je asi tak z toho pozitivního jedno z mála, co můžeme říct. Paradoxně jsme nejlepší fotbal hráli v momentě, kdy se hrálo 11 na 11. Byli jsme hodně aktivní v začátku, z toho jsem si vytvořili nějaké situace a dostali jsme se do vedení. Paradoxně v momentě, kdy šli domácí do deseti, náš výkon se s postupem času zhoršoval. Místo toho, abychom přidali druhý gól a uklidnili se, tak jsme poztráceli některé míče. Navíc jsme zase opětovně neproměnili některé vyložené šance. Ať už jsme byli sami před brankáře, nebo dvakrát trefili břevno. Takže z toho byly nervy až do konce. Domácí hráli velmi náročně, vydrželi běhat do poslední minuty, napadali nás a stal se z toho v podstatě boj muže proti muži. Celkově jsou to strašně cenné body do tabulky, Liberec se zlepšuje. Ale měli jsme si s tou přesilovkou stejně jako v Ostravě poradit líp."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články