Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Stanciu s Tettehem se dvakrát trefili a Sparta jde po výhře nad Libercem do čela

Za třetí vítězství v řadě přišla odměna. Fotbalisté pražské Sparty porazili na domácím hřišti bez větších komplikací Liberec, který navíc většinu druhého poločasu hrál v oslabení, jednoznačně 4:1 a posunuli se minimálně do neděle na první místo. Ke skalpu spupeře pomohli dvěma přesnými zásahy Benjamin Tetteh a Nicolae Stanciu. Za hostující tým se z přímého kopu prosadil Roman Potočný. 

Sparťan Benjamin Tetteh (vpravo) slaví vstřelený gól se spoluhráči
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

Pražané rozhodli o vítězství třemi góly v úvodním dějství, kdy se trefil Stanciu a po něm dvakrát Tetteh. Hosté od 55. minuty dohrávali bez vyloučeného Damira Vukliševiče, ale přesto se jim v 89. minutě povedlo snížit zásluhou Potočného. Hned za minutu se ovšem podruhé prosadil Stanciu. Liberec prohrál v lize na Spartě posedmé za sebou. Po předchozím nezdaru na Dukle neuspěl ani na hřišti dalšího pražského celku a v tabulce je až desátý.

"Ještě se dohrávají zápasy tohoto kola, ale v kabině to padlo, že máme šanci jít na první místo. Ale spíš než první místo je důležité, že jsme bodovali naplno. Že jsme potvrdili vítězství z Baníku, které bylo nesmírně cenné," hodnotil kouč Letenkých Zdeněk Ščasný.

Zatímco Sparta nastoupila v očekávané sestavě i s Kangou, jenž si odpykal karetní trest, slovenský kouč Liberce Zsolt Hornyák se zahajovací jedenáctkou hodně překvapil. Nezvykle zvolil rozestavení s třemi středními obránci, na post stopera nasadil jinak levého beka Kerbra a vsadil také na Hybše, který si v lize po těžkém zranění zahrál poprvé po deseti měsících.

Trenérovi hostí však sázka na překvapení vůbec nevyšla a jeho svěřenci měli od úvodu v obraně velké mezery. "Myslím, že záměr 3-4-3 nebyl špatný, protože jsme věděli, že Sparta hraje 4-4-2. Chtěli jsme je trochu překvapit, ale bylo to o provedení, nesmíme dělat takové chyby," řekl Hornyák.

Ve 14. minutě ještě Tetteh sám před gólmanem Hladkým neuspěl, nicméně o tři minuty později už domácí slavili. Rumunský záložník Stanciu se po rychle rozehraném rohu nakrátko prokličkoval mezi dvěma obránci a prostřelil brankáře. "Obešel jsem protihráče a uviděl jsem místo u přední tyče. Jsem šťastný, že to tam zapadlo," řekl Stanciu.

Ve 25. minutě napřáhl Chipciu a Hladký jeho pokus vyrazil, ale za dvě minuty už Sparta zvýšila. Stanciu přihrávkou mezi nohy bránícího Hybše vysunul Frýdka a přízemní centr uklidil do sítě důrazný Tetteh, který přetlačil na malém vápně Vukliševiče.

Ghanský útočník, jenž v minulém kole jediným gólem rozhodl o výhře Letenských v Ostravě, byl k neudržení a ve 34. minutě se trefil znovu. Pohrál si s bránícím Kerbrem a po přesné střele do horního rohu poprvé v české lize skóroval v jednom utkání dvakrát. "Pravděpodobně to byl zatím můj nejlepší zápas v české lize," uvedl Tetteh. 

Po přestávce kouč Severočechů poslal na trávník útočníka Mashikeho Sukisu a Liberec začal aktivněji  jeho snahu o snížení ovšem utnulo vyloučení Vukliševiče v 55. minutě. Rozhodčí Ardeleánu mu udělil červenou kartu za faul na Tetteha až po zhlédnutí videozáznamu.

Sparta kontrolovala hru, přesto se jí nepodařilo udržet třetí ligovou nulu po sobě, neboť v 89. minutě Potočný poslal střelu z přímého kopu přesně k tyči. Už za minutu ale odpověděl Stanciu a stanovil konečný výsledek.

Sparta Praha - Slovan Liberec 4:1 (3:0)

Branky: 17. a 90. Stanciu, 27. a 34. Tetteh - 89. Potočný. Rozhodčí: Ardeleanu - Myška, Caletka. ŽK: Radakovič - Potočný, Breite, Koscelník. ČK: 55. Vukliševič (Liberec). Diváci: 11 867.

Sparta: Nita - Chipciu, Radakovič, Kaya, Costa - Stanciu, Frýdek, Kanga (68. Sáček), Plavšič (58. Čivič) - Tetteh (75. Mebrahtu), Šural. Trenér: Ščasný.

Liberec: Hladký - Vukliševič, Kerbr, Kačaraba (46. Mashike Sukisa) - Mikula, Breite, Ševčík, Hybš - Aarons (61. Koscelník), Oršula (78. Malinský), Potočný. Trenér: Hornyák.

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "První půle byla výborná, ta snesla nejpřísnější měřítka. Trošku to možná vizuálně kazí ta druhá, kdy jsme to kontrolovali, ale celkem logicky, protože jsme se nikam nechtěli hnát. Přesto jsme si šance vytvořili. Rozestavení 3-5-2 jsme měli v hlavě už od začátku týdne. Přiznám se, že jsme to i zkoušeli v tréninku. To jsme netušili, že i Liberec změní systém. Chtěli jsme zachovat to, abychom měli dva útočníky, a eliminovat jejich převahu ve středu hřiště. Ještě se dohrávají zápasy tohoto kola, ale v kabině to padlo, že máme šanci jít na první místo. Ale spíš než první místo je důležité, že jsme bodovali naplno. Že jsme potvrdili vítězství z Baníku, které bylo nesmírně cenné."

Zsolt Hornyák (trenér Liberce): "V prvním poločase jsme inkasovali po našich zbytečných taktických chybách dost brzo góly. Prohrávali jsme rychle 0:3 a s mužstvem jako Sparta se pak hraje těžko. Počítali jsme s tím, že vydržíme déle stav 0:0 a budeme těžit z brejků. Taktický záměr se nám moc nepodařil. Hlavně zezadu jsme dělali základní chyby v rozehrávce, hlavně Kačaraba. Také jsem více čekal od Aaronse. Mrzí mě zbytečné vyloučení Vukliševiče, ale mužstvo se nevzdalo a ukázalo charakter. Je mi líto, že jsme inkasovali ještě čtvrtý gól. Výsledek je pro nás krutý, ale po těch hrubých chybách nás Sparta logicky potrestala. To rozestavení bylo trochu i vynucené. Myslím, že záměr 3-4-3 nebyl špatný, protože jsme věděli, že Sparta hraje 4-4-2, chtěli jsme je trochu překvapit. Ale nesmíme si dovolit takové chyby, tohle není divize. Není možné, že ligový hráč pětkrát za sebou nahraje soupeři. Hlavně legionáři musí přidat, musí být kvalitnější než domácí hráči."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články