Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jílek: Bránili jsme katastrofálně. Pokud to zopakujeme se Sevillou, bude to pr**er

Po závěrečném hvizdu se v něm pořádně praly emoce. Na kouči Olomouce Václavu Jílkovi bylo znát, že ho výkon jeho svěřenců při domácím debaklu s Ostravou 1:4 vytočil do ruda. Trenér Hanáků proto představení Sigmy označil za takové, které neodpovídá ambicím týmu. A pokud by něco takového zopakovali ve čtvrtek se Sevillou, mohla by to být ještě větší ostuda.

Zklamaný kouč Olomouce Václav Jílek
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Loni to byla před vlastními fanoušky jiná písnička. Sigma předváděla pohledný útočný fotbal podpořený dobrou defenzivou a za celou sezonu neprohrála doma jediné utkání, přičemž inkasovala pouze pětkrát. Takovou bilancí se nemohl pyšnit nikdo v celé lize. Letos to však na Andrově stadionu vypadá úplně odlišně.

Olomouc doma hrála v rámci nejvyšší soutěže zatím třikrát a pokaždé prohrála. Navíc už nyní překonala téměř dvakrát bilanci v počtu inkasovaných branek, když jich obdržela osm. Vše vygradovalo právě v derby s Ostravou, jež se postarala o celou polovinu.

Pořádně vytočený z toho byl i Jílek, který po loňské veleúspěšné nováčkovské sezoně musí řešit tristní start. "Všichni u mužstva bychom se měli omluvit fanouškům za to, co jsme předvedli. Dlouhodobě si budujeme pozici a chceme přivést diváky zpět na tribuny a předvedeme výkon, který nebyl absolutně hoden našich ambicí a naší kvality," zhodnotil kouč Sigmy, která se v tabulce se třemi body krčí až na třinácté pozici.

Olomouci se vůbec nepodařilo navázat na úspěch v 3. předkole Evropské ligy. Ve čtvrtek po druhé výhře přivezla z kazašského Almaty postup do další fáze. Že by ale Jílek v dlouhém cestování a nedávném duelu hledal alibi pro výkon, to v žádném případě. Právě naopak. "Nepřipadá absolutně v úvahu, že by výkon byl důsledkem únavy. Byla to otázka naprosté naivity a katastrofálního bránění na úrovni žákovských kategorií," popsal.

O výsledku duelu s Baníkem, na který si našlo cestu 10 667 fanoušků, rozhodl už úvod. Během první čtvrt hodiny hosté dvakrát využili chyb v defenzivní hře Olomouce a ujali se pohodlného vedení. "První dva góly jsme jim darovali. Nebyli jsme dost agresivní a aktivní. A určilo to ráz utkání," uznal Jílek.  

Sigma poté zvýšila aktivitu a měla více ze hry. Šance ovšem proti dobře bránícímu soupeři nepřicházely. Naopak Baník byl nadále nebezpečný. Díky vedení se se mohl zaměřit na rychlé brejky, které mu skvěle vyšly v druhé půce. Dvakrát se po nich trefil Dame Diop, autor hattricku.

Vepřek zahrál nejhorší utkání, co pomatuji

"Těžko se hledají slova, myslím, že všichni hráči zahráli pod svoje možnosti a každý si musí odpovědět sám, proč tomu tak bylo. Máme celkově 14 inkasovaných branek a za celý minulý podzim jich bylo 9. Dílčím vysvětlením je fyzická vyspělost mužstva," zlobil se Jílek, kterého zklamal zejména výkon kapitána Michala Vepřeka.

"Zahrál asi nejhorší utkání za dobu, co pamatuji. Spousta zkažených míčů, vystoupení v situacích dvou na jednoho," vyjmenoval chyby.

Náladu Jílkovi nevylepšila už ani trefa střídajícího Pavla Dvořáka, který první zápas za Olomouc po příchodu z Jihlavy ozdobil gólem. "Stejně jako se Slavií jsme byli druzí v osobních soubojích a odpadávali z nich. Neměli jsme odražené míče a soupeř tam byl rychlejší. Pokud nepřidáme buďto agresivitu nebo rychlejší myšlení, tak nemáme šanci," obává se kouč Hanáků.

Jeho nejbližší obavy směřují ke čtvrtečnímu zápasu 4. předkola Evropské ligy, kdy na Hanou dorazí Sevilla, která patří podle Jílka mezi nejlepší celky světa. A podobný výkon, jenž se odehrál proti Ostravě, by mohl Olomouci přinést velkou ostudu.

"Myslím, že ve čtvrtek to bude úplně jiný zápas s úplně jinou motivací. Jestli mám srovnat Baník a Sevillu, tak Sevilla je o dva, možná o tři levely výš. Takže pokud budeme bránit stejně, tak to zavání prů**rem," řekl. 

Jílek proto s hráči hodlá mít důraznou promluvu a věří, že to pomůže. "Ráno to bude trochu lítat. Kritiky bude dost, ale věřím, že to uneseme a poučíme se z toho. Následné dny by měly být motivační," dodal trenér Olomouce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články