Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plzeň myslí na obhajobu titulu a jarní pokračování v Evropě

Cíl Plzně pro nadcházející sezonu je jasný: obhájit domácí titul a pokusit se o postup do jarních bojů v evropských pohárech. Alespoň takové je zadání od majitele klubu Tomáše Paclíka. Vedení západočeského týmu může navíc počítat i s kanonýrem Michaelem Krmenčíkem.

Slavící plzeňští fotbalisté
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

"Naším hlavním cílem pro domácí soutěž bude obhajoba titulu. V Evropě nehrajeme kvalifikaci, takže jeden z každoročních nejtěžších úkolů nám odpadá," řekl Paclík.

"V Champions League chceme především hrát důstojnou roli a pokusit se o postup do jarní části (Evropské ligy), jak se nám už dvakrát v minulosti povedlo. Uvědomujeme si, že to je velmi závislé na losu a také to může být mission impossible. Je to spíš přání než nějaký úkol," doplnil Paclík. Viktoria má za sebou povedenou letní přípravu. Ze sedmi zápasů šestkrát zvítězila a nezvládla jen generálku s Dynamem Kyjev, kterou v Rakousku prohrála 0:2.

"Celkem jsme to zvládli slušně, až na ten poslední zápas. Ale přípravu hodnotím kladně. Kromě zraněných Lukáše Hejdy a Dana Koláře, kteří nebudou k dispozici na první kolo, je kádr v pořádku," uvedl trenér Pavel Vrba. Jeho tým odstartuje ligový ročník v pátek na hřišti Dukly Praha.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň chce obhájit titul a hrát důstojnou roli v LM

Do Plzně v létě přišli stoper Luděk Pernica z Jablonce, slovenský středopolař Roman Procházka z Levski Sofia, nigerijský krajní záložník Ubong Ekpai ze Zlína a záložník Pavel Bucha ze Slavie. Nejvýraznějším odchodem je přestup záložníka Václava Pilaře do Olomouce, skončili také Rakušan Andreas Ivanschitz, Chorvat Diego Živulič nebo Slovinec Erik Janža.

Plzeňští za největší konkurenty v domácí soutěži považují pražské kluby Spartu a Slavii. "Beru je stejně jako loni jako největší kandidáty na titul, doufám, že společně s námi. V minulé sezoně nás Slavia zlobila trošku víc než Sparta, ale každá sezona začíná jinak," řekl kapitán Viktorie Roman Hubník.

Na nový systém první ligy s nadstavbou je hodně zvědavý. "Určitě to bude atraktivní pro fanoušky, novináře i všechny lidi. Bude tam pět zápasů navíc, může to zamíchat pořadím. Uvidíme, co přinese první ročník," konstatoval čtyřiatřicetiletý stoper.

Střelec Krmenčík zatím v Plzni pokračuje

Generální manažer fotbalové Plzně Adolf Šádek přiznal, že Viktoria v zimě odmítla prodat nejlepšího střelce Michaela Krmenčíka za zhruba 300 milionů korun, ale v létě zatím úřadující mistr žádnou podobnou nabídku nedostal. Podle Šádka by nyní reprezentační útočník mohl dostat k přestupu zelenou.

"Nebylo by úplně vhodné říkat, jaký klub na něj tu nabídku dal. My jsme ji odmítli s vědomím, že hrajeme o titul a byla tam vidina Ligy mistrů," řekl Šádek na tiskové konferenci. "Kdyby v zimě odešel a my neudělali titul, dokážu si představit, že bychom byli pranýřovaní za to, že jsme pustili nejlepšího střelce v době, kdy jsme hráli o titul a možnost postoupit přímo do základní skupiny Ligy mistrů, byť to v zimě ještě nebylo stoprocentní," doplnil.

Plzeň i díky Krmenčíkovým 16 gólům ovládla domácí soutěž a kvalifikovala se do Ligy mistrů, čímž si výrazně vydělala. "Postup do Ligy mistrů nám skoro zdvojnásobil peníze za Krmenčíka a ještě jsme ho tady udrželi. Ve fotbale je naprosto běžné, že riskujete, že hráč ztratí formu a ta cena už nebude taková. Toho jsme si byli plně vědomi a jsme rádi, že zůstal a neodešel zatím ani teď," uvedl Šádek.

Západočeský klub by nabídku za Krmenčíka, která by se blížila té ze zimy, nyní zřejmě přijal. "Asi jo, ale nepřišla. Ty reálné nabídky, o kterých bychom se bavili, nebyly v létě žádné. Z tohoto pohledu teď téma Michael Krmenčík a odchod nebylo na pořadu dne," prohlásil generální manažer Plzně.

Očekává však, že nějaký klub ještě v létě o pětadvacetiletého Krmenčíka projeví zájem. "Přestupové okno se otevřelo před 16 dny. Předevčírem skončilo mistrovství světa, takže myslím, že teprve teď ty větší kluby začnou být na transferovém poli nějakým způsobem aktivní. Teď je zase na nás, jak se k tomu postavíme, kdyby se něco objevilo," konstatoval Šádek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články