Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

S videem ustaly protesty a hra pokračovala bez emocí, pochvaloval si Svoboda

Premiéra videorozhodčího v první lize? Podle předsedy Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody byla úspěšná. Zejména si pochvaloval hladký průběh videotechniky v zápase mezi Spartou a Mladou Boleslaví, která přispěla k potvrzení správně vyhodnocené situace u prvního gólu Pražanů a také ke zklidnění emocí po vstřelené brance.

Dušan Svoboda (uprostřed)
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Mně se to zamlouvalo, po technické stránce vše fungovalo. Došlo k situaci, kterou rozhodčí vyřešili, a myslím, že kdyby kolem toho nebyl humbuk, většina lidí by si ani nevšimla, že se vůbec situace přezkoumávala u videa. Tak rychlé a plynulé to bylo," řekl Svoboda.

Ve 12. minutě míč po centru sparťana Eldara Čiviče trefil tyč, od ní se odrazil do mladoboleslavského brankáře Martina Jedličky a od něj za čáru. Z pozice hlavního sudího Karla Hrubeše ale nebylo stoprocentně patrné, že šlo o gól, proto mu to následně potvrdil videorozhodčí Roman Hrubeš.

"Kdyby tam včera video nebylo, nejmíň do konce poločasu si minimálně někteří hráči Mladé Boleslavi budou myslet, že to celým objemem nepřekročilo čáru. O přestávce by si to zkontrolovali a viděli by, že to byl jasně gól. Ale dovedete si představit, když ve 12. minutě dostane mužstvo gól, o kterém si myslí, že to gól úplně nebyl?" řekl Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Ligový podzim bude mít příští rok 19 kol a skončí 16. prosince

"Nastartuje to emoce, hráči jsou chvíli určitým způsobem podráždění. V tenhle okamžik ustaly protesty a hra pokračovala bez nějakých emocí. To je jeden z velkých benefitů videa, že hráči mají najednou čistou hlavu," dodal předseda LFA, která řídí profesionální soutěže.

V jarní části sezony by Svoboda rád otestoval video v ostrém on-line režimu v dalších šestnácti až sedmnácti utkáních. "Náš cíl je, aby minimálně jedno utkání z kola, přenášené O2 TV, fungovalo v režimu videorozhodčího. A budeme chtít vyzkoušet jedno dvě další utkání mimo přenosy O2. Bude tam trochu jiná technologie, budeme na to mít postavený zvláštní přenosový vůz," uvedl Svoboda.

"Po sezoně budeme mít s videorozhodčím nějakých 16, 17, možná 18 utkání a to už bude adekvátní vzorek na posouzení a vyhodnocení. Na základě toho se rozhodneme, jak pokračovat v další sezoně. Jestli to třeba budou chtít kluby rozšířit na všechny zápasy," dodal ligový šéf.

Na zasedání grémia LFA také vystoupil člen komise rozhodčích Václav Krondl a zhodnotil podzimní výkony sudích. "Měl určitý statistický výčet toho, jak rozhodčí chybovali, dal to do nějakého evropského kontextu. Když vidím ty chyby, které fatálním způsobem ovlivňují konečný výsledek, nemůže mě to uspokojit. Ale pokud sledujete ligy všude okolo nás, Ligu mistrů, evropské kvalifikace, rozhodčí prostě chyby dělají. A naši rozhodčí jich nedělají ani míň, ani víc," řekl Svoboda.

"Je to v nějakém evropském průměru. To číslo chybovosti mohou ovlivnit jen dvě věci - technologie, buď videorozhodčí, nebo gólová technologie, a částečně trestání simulování hráčů. Hra se zrychlila, rozhodčí nemohou vše vidět a chyby rozhodčích k tomu patří stejně jako chyby hráčů," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články