Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Otazníky nad Letnou: Blíží se Lafatův konec ve Spartě?

Je možné, aby jedna z hlavních tváří fotbalistů Sparty skončila v dohledné době na Letné? Davida Lafatu už podruhé trenér Andrea Stramaccioni nenominoval do ligového zápasu. A přestože italský kouč pravidelně vysvětluje podobné kroky prostým "technickým rozhodnutím", sílí spekulace o tom, že šestatřicetiletý ostrostřelec nebude mít po podzimní části v kádru své jisté. Stejně jako někteří další hráči.

Ilustrační foto

Výkony Sparty se dál pohybují jako na houpačce. Po kvalitním, i když prohraném utkání s Plzní a přesvědčivém vítězství nad Jabloncem, přišel těžký útlum. Domácí pohár hráči pod Stramaccioniho vedením nezvládli a nakonec proti Ostravě padli v osmifinále po penaltách. Další cíl nesplněn. Následně opět proti Baníku sice vyhráli 3:2, ale stála při nich velká porce štěstí.

Jak proti Jablonci, tak i v zápase s Baníkem nebyl v nominaci David Lafata. Suverénně nejlepší střelec Sparty, který za ni dosud odehrál 136 zápasů a dal 82 gólů, se v týdnu ukázal "jen" ve zmíněném poháru. To je podle Stramaccioniho i důvod, proč následně v neděli nebyl ani na lavičce.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno Plus: Ponechat Davida Lafatu ve Spartě?

"David odehrál 120 minut, takže jsem se rozhodl pro jiné hráče, kteří byli fyzicky lépe připraveni," vysvětlil kouč, který nyní sází na Josefa Šurala. "Ten je momentálně ve skvělé formě. Je to spíše technické rozhodnutí o obsazení základu a lavičky," dodal s tím, že dobře se začal jevit i Marc Janko, dosavadní rakouské velezklamání.

Stejný problém má i záložník Martin Frýdek, který si nezahrál už od konce září. Na jeho pozici Stramaccioni preferuje Lukáše Marečka a Ria Mavubu.

Nad Lafatou, který má ve Spartě smlouvu do léta příštího roku, ale třeba i Frýdkem, jenž má podepsaný kontrakt do roku 2020, by se mohla vznášet hrozba, která však visí nad celým mužstvem.

Utkání Sparta - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta je momentálně až na pátém místě ligové tabulky, titul je v rovině snů, na druhou Slavii ztrácí Stramaccioniho skvadra čtyři body. V ohrožení jsou pak i někteří členové realizačního týmu.

S vachrlatými výkony mužstva bez tváře není vedení Sparty logicky pranic spokojeno. To mělo podle informací deníku Sport rozdat za zpackaný pohárový zápas pokuty ve výši tří milionů korun a o dalších krocích se rozhodne po podzimní části. Jisté je, že tým musí čtyři zbylé zápasy stoprocentně zvládnout.

"Nejsme spokojeni s tím, jak sezona probíhá, ani s výsledky. Nesplnili jsme žádný z cílů, který byl před A-tým postavený," řekl generální ředitel Sparty Adam Kotalík.

Onu milionovou pokutu komentovat nechtěl, uvedl však, že půlsezona se bude v prosinci zcela jistě vyhodnocovat a podle toho učiní vedení další kroky. "Poslední čtyři zápasy musíme bezpodmínečně zvládnout," zdůraznil Kotalík. Sparta se do konce podzimu v lize utká se Zlínem, Jihlavou, Olomoucí a Mladou Boleslaví.

Ilustrační foto

Záložník Tomáš Polách důvodům, proč Lafata není Stramaccionim momentálně stavěn, nerozumí. "Lafata je pro mě vynikající hráč, který dával góly v Budějovicích i Jablonci. Pro Spartu vybojoval strašně moc výher, je to kanonýr, který dokáže rozhodnout," prohlásil v pořadu Dohráno Plus.

Naopak Pavel Hartman ze Sportu má jasno: Lafatu by odstavil. "Jeho čísla jsou úctyhodná, to mu nikdo nebere. Ale dává to v české lize, na mezinárodní scénu už je pomalý. Za mě už by Lafata ve Spartě nebyl," uvedl.

Důvody? Podle Hartmana není Lafata správným lídrem, který nejde příkladem. "Není dostatečně loajální. Když byl trenér David Holoubek ještě u týmu, tak po zápase prohlásil, že vlastně ani neví, kdo je trenér, čímž přispěl k odstřelení Holoubka. Spekulovalo se o tom, že se pak podílel na výběru Petra Rady."

Hartman připomněl i moment, kdy fanoušci Sparty pískali na Tiémoka Konatého, kterého vzalo vedení Sparty loni v zimě na milost. "A Lafata šel fanouškům poděkovat. Nepostavil se za to, že to bylo nesprávné. Měl se postavit za spoluhráče. Teď šel zase děkovat fanouškům, kteří posílali Kotalíka do plynu. Vyjádřil absolutní neloajalitu vůči svému zaměstnavateli a ukázal netýmový duch," komentoval Hartman.

Andrea Stramaccioni
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Stramaccioni na poslední tiskovce o Lafatovi mluvil jako o důležitém hráči, otazníky ale prozatím zůstávají. Sám Lafata, který notně přispěl k mistrovské sezoně 2013/2014, se o nové tváři Sparty nedávno vyjádřil v pořadu Všechnopárty.

"Těch změn je na ten čas, který jsme měli v letní přípravě, strašně moc," popisoval Lafata příchod nové jedenáctky a narážel i na fakt jazykových bariér. "Sice je populární fráze ono si to sedne, ale myslím si, že na to není ve Spartě čas," prohlásil. Další směřování letenského klubu jistě ukáží následující týdny.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články