Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Velký obrat: fanoušci Baníku na stadion v Plzni přece jen mohou

Ostrava/Plzeň - Odvolací komise Fotbalové asociace ČR odložila čtvrteční trest disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) pro Baník Ostrava v podobě jednoho venkovního utkání bez fanoušků. Byla tak zrušena vykonatelnost trestu, nikoli trest samotný. Příznivci Ostravy nicméně díky tomu mohou na stadion při dnešním ligovém utkání v Plzni.

Sport
zdroj: ČT4

Disciplinárka ve čtvrtek poprvé využila možnost uložit nový trest v podobě jednoho venkovního duelu bez hostujících fanoušků. Slezané pykali za výtržnosti při předchozím zápase na soupeřově půdě na Slovácku, kde se příznivci hostů provinili tím, že používali pyrotechniku, vhazovali předměty na hrací plochu, skandovali nevhodné pokřiky a poničili zařízení stadionu v Uherském Hradišti.

"Závažnost chování ostravských fanoušků při utkání se Slováckem vedla disciplinární komisi k uložení trestu, který vešel v platnost od tohoto soutěžního ročníku a měl by být signálem především pro příznivce jednotlivých klubů," uvedl místopředseda disciplinárky Josef Teplý.

Případem se zabývala odvolací komise, která nakonec zrušila vykonatelnost trestu. Podle řádů toto rozhodnutí nemusí zdůvodňovat.

Fanoušci Baníku se i přes původní rozhodnutí disciplinární komise Ligové fotbalové asociace, která nařídila klubu sehrání jednoho venkovního zápasu bez podpory fandů, do Plzně vydali. Policie má v pohotovosti desítky lidí včetně pořádkové jednotky, členů antikonfliktního týmu nebo psovodů. Fandové se chtěli sejít v 18:15 pod tribunou vedle sektoru hostů. Utkání začíná o 15 minut později, přímým přenosem ho vysílá ČT sport, web ctsport.cz z něj přinese podrobnou textovou on-line reportáž.

Rozhodnutí o odložení trestu přivítala i Plzeň, a to zejména z důvodu bezpečnosti. "Rozhodnutí považujeme za správné. Prioritou pro nás je bezpečnost fanoušků na stadionu, jeho okolí i ve městě," uvedl mluvčí Viktorie Václav Hanzlík. "Vstupenky do sektoru hostů budou v prodeji 90 minut před začátkem zápasu. V platnosti zůstávají veškerá bezpečnostní opatření. Uzavřena bude pivovarská lávka, oplocený bude i sektor hostů," dodal.

LFA, jejíž disciplinární komise udělila trest, rozhodnutí odvolací komise respektuje. "Jelikož má klub právo se proti tomuto rozhodnutí odvolat, což se událo tento pátek, a předseda Odvolací komise FAČR Jan Lego rozhodl o pozastavení vykonatelnosti trestu, musí LFA toto rozhodnutí respektovat," uvedli zástupci LFA.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články