Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sparta v generálce dlouho tápala, proti Arnhemu nakonec uhrála remízu

Praha – Dva zcela rozdílné poločasy byly k vidění na pražské Letné při generálce fotbalistů Sparty. Tým vedený novým italským koučem Andreou Stramaccionim se dokázal proti nizozemskému Vitesse Arnhem po unylé první půli zvednout, remízu 1:1 nakonec vystřelil Šural. Spartu nyní čeká příští čtvrtek první utkání 3. předkola Evropské ligy proti CZ Bělehrad, která vyřadila Irtyš Pavlodar. Srbský tým po úvodní remíze 1:1 vyhrál doma 2:0. Sparta hned poté v neděli odehraje úvodní duel nového ročníku ligy proti Bohemians 1905.

Utkání Sparta - Arnhem
zdroj: ČTK

Stramaccioni už v úterý prohlašoval, že Tomáš Rosický nezačne hned od první minuty, nakonec však hvězdný bývalý záložník Arsenalu nebyl ani na lavičce. A hrát nemohli ani mnozí zranění - Vácha, Costa, Hovorka či Ben Chajim. V kádru nefiguroval ani obránce Michal Kadlec. Do pole tak bylo připraveno pouhých patnáct hráčů.

Náhradu za Wesleyho Sneijdera, o němž Stramaccioni v polovtipu hovořil jako o možné akvizici, která ztroskotala na financích, byl protentokrát Lafata, na hrotu pak operovala nová tvář v podobě Janka. V základní sestavě se vedle něj objevili ještě další tři novicové – gólman Dúbravka a obránci Štetina a Kaya.

Problémy měli prakticky ihned. V osmé minutě sice ještě Linssen vyslal na Dúbravku slabou střelu, Arnhem se ale k zakončení i tak dostal velmi jednoduše. Další pokus o čtyři minuty později už byl ale úspěšný. Linssen využil roh, který sparťané vůbec nepokryli, a přesnou hlavičkou otevřel skóre.

Dopředu to letenským tuze vázlo. Záloha nefungovala téměř vůbec, hráči se navzájem hledali v prostoru, na stranách se nestíhalo, což permanentně dokazoval hbitý Rashica, který nejednou obešel Vatajelua.

Arnhem, hrající na Letné se čtyřmi nováčky v základní jedenáctce, čekají ještě dva přípravné duely – s Aston Villou a Readingem. Pro Spartu byl ale zápas generálkou, a pokud by se takto prezentovala i na evropské scéně, Stramaccionimu by okamžitě přibyla sada vrásek na čele.

O větším zapojení Sparty do zápasu se dalo mluvit až téměř na konci prvního poločasu. Z rohu se k odraženému míči dostal Kadlec, ale z dobré pozice netrefil bránu. Jinak se rozehrávalo velmi zdlouhavě, což domácí fanoušci oceňovali i pískotem. Arnhem kombinoval a zakládal protiútoky, vidět byl často třeba šikovný obránce Büttner, který měl blízko zvýšení z přímého kopu.

Trenér Sparty Andrea Stramaccioni
zdroj: ČTK

Do druhé půle už Sparta naskočila daleko živěji a s větší sebejistotou. Začala hrát tvrději a výše, což Arnhemu znepříjemňovalo rozehrávku. Talentovaný rychlík Plavšič si dokázal dobře navést balon, namazal Šuralovi, ale ten ze záklonu přestřelil.

Do dobré šance se dostal i Janko, leč pokus přelobovat Pasveera skončil na ochozech. A když nepřišel gól ani při chybě vyběhnuvšího gólmana Arnhemu a pobídky Plavšiče k Jankovi, nakonec srovnal Šural, který po centru z rohu dopíchl balon za čáru.

Arnhem se už příliš nechytal, výjimkou byl zajímavý náběh Matavze, který nevyužil Foor. Ten v závěru vypálil téměř ze třiceti metrů. Frýdek ještě následně vyslal tvrdou ránu na Pasveera a nebýt Matavze, který si bizarně vykopl míč z brankové čáry, vezl by Arnhem nakonec výhru. Sparta tak v poslední přípravě remizovala 1:1.

Sparta Praha - Vitesse Arnhem 1:1 (0:1)

Branky: 61. Šural - 10. Linssen. Sestava Sparty: Dúbravka - Zahustel (46. Karavajev), Kaya, Štetina, Vatajelu (87. Juliš) - Sáček, M. Frýdek - V. Kadlec (46. Plavšič), Lafata, Šural (76. Čivič) - Janko. Trenér: Stramaccioni.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články