Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Hradec opět sestupuje do druhé ligy, Východočeši nezavršili comeback na Letné

Praha – Sparta po pětapadesáti minutách vedla už 3:0 a spokojeně mířila k dalšímu vítězství, které by jí zajistilo třetí místo. V posledních dvaceti minutách se ale ještě Hradec vzepjal ke comebacku, když dokázal vstřelit dva góly, na zásadní třetí trefu, která by jim ještě dodala naději, už se ale nezmohli. Votroci tak prohráli 2:3 a po roce mezi elitou spolu s Příbramí znovu sestupují do druhé ligy.

Slavící sparťané
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Sparta měla před zápasem již tradičně problémy se sestavou, protože kromě dlouhodobě zraněných nebyl ani na lavičce Mario Holek. Ve stoperské dvojici tak s Michalem Kadlecem musel zaskočit Vjačeslav Karavajev, který dosud nastupoval na pravém kraji obrany.

Úvodní šance sice patřila Hradci, ale Pavel Černý v těžké pozici trefil pouze jednoho z obránců. Naopak Sparta se prosadila hned z první vážnější příležitosti. Ve 24. minutě se o to z otočky postaral Václav Kadlec, který tak symbolicky oslavil dnešní 25. narozeniny.

Sparta byla i nadále velmi efektivní. Po půlhodině hry sice z přímého kopu jen těsně minul David Lafata, ale minutu na to už vedli domácí o dvě branky. Po centru se u vzdálenější tyče dostal k míči Josef Šural a připsal si čtvrtý gól v posledních čtyřech zápasech.

Po přestávce se dlouho hrálo jen na jednu branku a v 55. minutě toho využil David Lafata. Sparta se díky němu ujala vedení 3:0 a kapitán letenského celku si připsal 15. gól v sezoně, kterým se v čele tabulky střelců dotáhl na vedoucího Milana Škodu ze Slavie.

Hradec přesto dokázal ještě zápas zdramatizovat. V 69. minutě se po rohovém kopu dostal k míči za vápnem nikým nehlídaný Šípek a zamířil přesně k tyči. V nastavení snížil na rozdíl jediné branky Adam Vlkanova, ale pro Východočechy to však bylo příliš málo a příliš pozdě.

Nejvyšší soutěž Hradec opouští spolu s poslední Příbramí, Sparta si naopak pojistila třetí místo. Východočeský celek sestoupil potřetí za posledních pět let, zatím se ale pokaždé dokázal po jedné sezoně ve druhé lize vrátit.

Sparta Praha - FC Hradec Králové 3:2 (2:0)

Branky: 24. V. Kadlec, 31. Šural, 55. Lafata - 69. Šípek, 90.+1 Vlkanova. Rozhodčí: Jílek - Kubr, Boček. ŽK: Juliš - Mudra, Martan, Plašil. Diváci: 8234.

Sparta: Bičík - Zahustel, Karavajev, M. Kadlec, Hybš - V. Kadlec (73. Juliš), Vácha, Lafata, Sáček, Vatajelu (90. Čermák) - Šural (86. Frýdek). Trenér: Rada.
Hradec: Ottmar - Plašil, Čech, Bederka, Mudra (81. Vlkanova) - M. Černý, Schwarz, Malinský, Janoušek (46. Šípek), Martan - Pázler (46. Trubač). Trenér: Havlíček. 

Petr Rada (trenér Sparty): "Zápas mohl skončit úplně v klidu, ale nějakýma našima nepozornostma a nedisciplinovaností některých hráčů jsme se dostali k výsledku 3:2. Přitom v poločase jsem hráčům říkal tu otřepanou frázi, že 2:0 je ošidný výsledek. Pak jsme dali třetí gól, to by mělo tak zkušený tým uklidnit, ale nepokryli jsme jednoho hráče a potom nedokázali razantně odkopnout balon. Tyhle situace musíme řešit jinak. Proto je důležité, že jsme vyhráli a pojistili si třetí místo. Ale zase jsme měli problém se sestavou a nepřál bych to nikomu. V pátek píchlo Holka v půlce tréninku a Marečka dneska dopoledne ani ne při kontaktu s balonem. Přitom trénoval tři dny s týmem a počítali jsme s ním. Nechci se vymlouvat, ale je toho hodně. Něco plánujete a v pátek musíte dělat změnu. Tak ji uděláte a v sobotu děláte další... Proto si hodně cením toho, že když jsme přišli za Karavajevem, aby hrál stopera, tak okamžitě řekl, že to není problém."
Karel Havlíček (trenér Hradce Králové): "Nemluví se mi moc dobře, protože víme, že jsme druholigový. Třízápasovou misi s naším realizačním týmem a hráči jsme nezvládli, ale za tenhle zápas se nemáme za co stydět. Ale samozřejmě je obrovsky těžké honit záchranu na Spartě. O tom, jak probíhají ostatní zápasy, jsme věděli a odpovídala tomu i střídaní, protože jsme potřebovali přidat v ofenzivě. Myslím, že se vydařila, bohužel to ale nestačilo. Nemá cenu se teď bavit o budoucnosti, protože na to je strašně brzo." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články