Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Vaněk a Kopic jsou zapleteni v kauze drogového dealera. To jsou novinky, reaguje Plzeň

Plzeň - Bývalý fotbalista Plzně Ondřej Vaněk, který momentálně hraje za ruskou Ufu, a současný hráč Jan Kopic jsou zapleteni v rozsáhlé drogové kauze, kterou začal projednávat pražský městský soud. Oba byli v kontaktu s Vítězslavem Meišnerem obžalovaným z distribuce extáze a kokainu. Zjistil to Český rozhlas. Vaněk od něj zřejmě získával omamné látky, Kopic zase půjčil Meišnerovi půl milionu korun. Vedení klubu aktivity hráčů šířeji komentovat nechce, prohlásilo ale, že uváděné informace jsou pro něj nové. Případ monituruje i Fotbalová asociace ČR (FAČR).

Policie případ vyšetřuje od roku 2015. Meišner měl podle ní v minulosti rozdistribuovat minimálně 8000 tablet extáze. Při zatčení u sebe měl téměř půl kilogramu kokainu. Meišnerův spolupracovník - taktéž obžalovaný Patrik Barančík - zase obchodoval s šesti tisíci pilulkami extáze.

Kauzu už začal projednávat soud a Vaněk s Kopicem v ní figurují jako svědci. Před soudem dnes mimo jiné zaznělo, že Vaňek si drogy nekupoval, ale dostával je. "Občas dal on mě, občas já jemu," zaznělo.

Vaněk k soudu nepřišel, Kopice ani nepředvolávali

K dnešnímu hlavnímu líčení byl Vaněk předvolán jako svědek společně s řadou uživatelů drog, k výslechu se ale nedostavil. Předvolání dostal uložením, tedy ne do vlastních rukou. Kopic předvolán nebyl vůbec, Meišnerův advokát však na jeho výslechu trvá. Soudní jednání bude pokračovat v květnu a červnu prováděním důkazů.

Pokud se Meišnerovi s Barančíkem prokáže nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, hrozí jim v případě pravomocného odsouzení trest odnětí svobody na deset až osmnáct let, zjistil Radiožurnál.

Vaněk aktuálně hrající za ruskou Ufu byl s Meišnerem v pravidelném kontaktu, což dokládají telefonní odposlechy. "Volající odpovídá, že jde na diskotéku a zkusí prášek, na což volaný (Meišner, pozn. red.) odpovídá, aby mu volající napsal, jaké to bylo a upozorňuje ho, aby byl opatrný a dal si jenom půlku. Volající říká, že prý je to dobré najednou s kokešem, na což volaný odpovídá, že ne, že když dá na to ten bílej, že ho to naopak zabrzdí, že mu to zbrzdí nájezd, má si nechat tak dvě hodiny pauzu," uvádí se v obžalobě. Jindy se zase Vaněk měl dožadovat "lentilek a pilulek".

Vaněk, který má na svém kontě i osm reprezentačních startů a figuroval také jako spolujezdec u havárie spoluhráče Davida Limberského, do protokolu následně uvedl, že žádné drogy nebere. U většiny telefonátů přiznal, že mluvil on, ale tvrdil, že jen machroval nebo byl opilý. Pokud by se však skutečně prokázalo, že Vaněk fetoval, hrozí mu od FAČR trest.

"Za předpokladu, že by šlo o užívání drog takzvaně tvrdých, tak by se v případě profesionálních hráčů dalo uvažovat o klasifikaci znevážení jména fotbalu, což je jeden z disciplinárních přečinů a za takových okolností by zřejmě došlo k potrestání hráče," uvedl šéf Legislativně právního oddělení asociace Jan Pauly.

Vaňkův kamarád a do loňského léta spoluhráč z Plzně Jan Kopic půjčil Meišenerovi peníze. S Meišnerem se seznámil na party právě přes Vaňka v březnu 2016. Už o měsíc později mu člen širšího kádru národního mužstva půjčil na úrok půl milionu korun.

Vedení klubu se ke kauze přiliš vyjadřovat nechce. Vzhledem k soukromým aktivitám Jana Kopice to prý ani moc nejde. "Nicméně podle našich aktuálních informací půjčil své peníze na základě smlouvy. Všeobecně klub nemá možnost ovlivnit, jakým způsobem hráči půjčují či investují své finance, jde čistě o jejich soukromou záležitost," stojí v prohlášení vedení.

Podobně se klub postavil i k situaci ohledně Vaňka. "O skutečnostech, které nyní uvádí média, jsme v době jeho působení v týmu neměli sebemenší informace a jsou pro nás nové."

Generální ředitel Ufy Šamil Gazizov se za Vaňka postavil. "Nevěřím tomu, co píšou česká média. Vaňka znám jako dobrého člověka. Jsem přesvědčen, že byl ve špatnou dobu na špatném místě," uvedl.

David Bystroň v zápase proti Borisovu
zdroj: isifa/EPA autor: Filip Singer

V plzeňském klubu už dříve k podobné aféře došlo. David Bystroň dostal koncem roku 2011 od UEFA dvouletý zákaz činnosti poté, co měl pozitivní dopingový test na metamfetamin, který je obsažen např. právě v extázi. Ve Viktorii pak musel skončit, následně hrál za Sigmu Olomouc, v současnosti působí v rakouském regionálním klubu FC Linth 04.

Plzeň nicméně uvedla, že plzeňští hráči za poslední roky prošli 24 dopingovými kontrolami a vždy s negativním výsledkem. A to včetně Kopice. Jediným plzeňským hráčem, který kontrolami UEFA neprošel, byl v listopadu 2011 David Bystroň, jenž měl pozitivní test údajně na metamfetamin.

"Kromě oficiálních testů antidopingovými komisaři má klub nastavené i své vlastní testování v rámci zdravotní péče. V tomto směru se snažíme dělat maximum. Vzhledem k vysokému počtu kontrol nemáme důvod našim hráčům nedůvěřovat. Nicméně za chování v osobním životě je každý hráč zodpovědný především sám, zde vždy spoléháme na plný profesionalismus a přístup všech našich hráčů. Stejně tak to vnímá celá hráčská kabina," stojí v prohlášení Plzně.

Z dřívějška je pak známá kauza Romana Bednáře. Někdejší fotbalový reprezentant z anglického West Bromwich Albion, který hrál později za Spartu a kariéru končil v Příbrami, si od dealera kupoval kokain a marihuanu. Později uvedl, že jeho období v roce 2009, kdy trpěl psychickými problémy, mohlo skončit daleko hůře a za aféru je paradoxně rád.

Zdroj
ČT sport, Radiožurnál, sport-express.ru

Hlavní zprávy

Nejčtenější články