Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Vácha: "Omluvu nikde nevidím, ale ženy v mužských funkcích podporuji"

Praha - Brankář fotbalové Sparty Tomáš Koubek se omluvil za výrok na adresu asistentky rozhodčího Lucie Ratajové. Po nedělním utkání v Brně prohlásil, že ženy by měly zůstat u plotny, a ne rozhodovat mužský fotbal. Podobný výrok napsal na svůj profil na Twitteru i zraněný sparťanský záložník Lukáš Vácha. "Nebylo to myšleno nijak šovinisticky," uvedl později s tím, že o omluvu se ale v jeho případě nejedná. Obě reakce budou mít dohru na disciplinárce Fotbalové asociace ČR. Sparta považuje původní výroky Koubka i Váchy za nepřijatelné, stejně tak i předseda asociace Miroslav Pelta, který očekává, že výroky se bude zabývat také výkonný výbor FAČR.

Lukáš Vácha
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

"Za sebe osobně i za celé fotbalové hnutí bych rád zdůraznil, že ženy byly, jsou a budou součástí fotbalu a jejich přítomnost je pro fotbal důležitá jak v jeho strukturách, tak i v hledištích," uvedl šéf českého fotbalu Pelta.

"Fotbal patří široké veřejnosti včetně rodin a žen. Snažíme se jít lidem naproti a taková prohlášení jsou naprosto nepřijatelná. Jistě to bude téma na nadcházejícím zasedání výkonného výboru a očekávám, že se k tomu adekvátním způsobem postaví jak hráči, tak klub i Ligová fotbalová asociace," zdůraznil.

Celé kauza začala v neděli. Koubek po utkání se Zbrojovkou reagoval na situaci z nastavení, která předcházela vyrovnávacímu gólu Brna. Ratajová při něm přehlédla ofsajdové postavení střílejícího Aloise Hyčky. "Včera v Brně vznikla chyba, která vyvolala spoustu emocí...," napsal reprezentační gólman na své stránce na Facebooku. "Letenský celek remízou 3:3 prodloužil svou ligovou sérii bez vítězství na čtyři zápasy.

"Já ihned po zápase řekl větu, která mě mrzí a za kterou bych se chtěl všem ženám omluvit," uvedl Koubek. "Nebyla míněna šovinisticky, můj výrok byl mířen na konkrétní osobu a konkrétní situaci, která v zápase vznikla. A naopak já svoje holky miluju a chci, aby v životě dokázaly něco, na co budeme pyšní," dodal pod fotografií partnerky s dcerou.

Podobně jako Koubek se k situaci vyjádřil také záložník Vácha, který se momentálně zotavuje po operaci kolena. Na Twitteru napsal vzkaz "Ke sporáku" s fotografií Ratajové. Na dotaz v tamní diskuzi, kam by poslal pomezní muže, Vácha odpověděl: "Do pr..."

"Komentář byl směřován ke konkrétní chybě, která ovlivnila výsledek zápasu, nikoli na žádné jiné ženy. Pokud se to některých dotklo, rád bych upřesnil, že to nebylo myšleno nijak šovinisticky. Ženy v mužských funkcích podporuji a ženskému fotbalu také fandím," napsal později Vácha.

Jeden z fanoušků mu nicméně pod jeho vyjádření napsal do diskuzního vlákna: "Nařízení seshora, není se za co omlouvat... Taková nadsázka byla v tu chvíli nejlepší reakce." A Vácha na to reagoval: "Nevidim slovo omlouvám se..."

Šéf Sparty Kotalík: Ženy mohou být šikovné nejen u plotny

Sparta se od projevů, které by mohly být spojovány se šovinismem, distancovala. Generální ředitel klubu Adam Kotalík považuje výroky Koubka a Váchy za nepřijatelné. Hráči se stanou ambasadory ženského výběru ACS při Lize mistryň s Twente.

"Jakkoli chápu, že kluci byli po závěru včerejšího utkání plní emocí, tak jsou určité hranice, za které ve svých vyjádřeních jít nemohou. Kromě ambasadorství u ženské Ligy mistrů se oba budou hlásit u šéfa ženského fotbalu Sparty Dušana Žovince a absolvují několik tréninků s některým z našich ženských týmů, aby se na vlastní oči přesvědčili, že ženy mohou byt šikovné nejen u plotny," řekl Kotalík.

Tomáš Koubek
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR se bude na svém jednání ve čtvrtek výroky Koubka i Váchy zabývat. "Rozhodli jsme se k tomu na základě vlastního uvážení, žádný podnět jsme nedostali. Uvidíme, jaký bude další postup," řekl Deníku Sport šéf komise Richard Baček. Podobně se dá očekávat i analýza výkonu Ratajové v Brně.

Útočník Milan Baroš dostal za své výroky ohledně stavu českého fotbalu loni v dubnu od disciplinárky důtku. "Ale za svými výroky si stojím," uvedl bývalý reprezentant, tehdy hráč Baníku Ostrava.

Je nám líto, video expirovalo.
Dva duely v jeden den. Zápasy Brna se Spartou se obešly bez vážnějších incidentů
Zdroj
ČTK, ČT sport, deník Sport, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články