Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Habanec a Polák definitivně v Brně. Musíme hrát atraktivnější fotbal, apeluje klub

Brno - Po dlouhých týdnech spekulací je vše potvrzeno. Novým trenérem Zbrojovky se stal dosavadní kouč Slovácka Svatopluk Habanec a do Brna se po čtrnácti letech vrací i Jan Polák. Vedení klubu si od příchodu nového trenéra slibuje atraktivnější fotbal, který by přivedl diváky zpět do tribun. Habanec ale změny v herním stylu vidí v horizontu tří čtyř let.

Habanec nahradí v šestém týmu uplynulého ligového ročníku odcházejícího kouče Václava Kotala. Jeho novými asistenty budou Richard Dostálek a Lukáš Přerost. "Tato akce je finálním završením avízovaného procesu příchodů Poláka a trenéra Habance do Brna," řekl majitel klubu Václav Bartoněk, který Polákovi symbolicky předal dres s číslem osm.

Od nového trenéra si Bartoněk slibuje změnu strategie a herního stylu. "Musíme hrát atraktivnější fotbal. I když jsme dosáhli šestým místem na velmi dobrý výsledek, tak na naše zápasy chodilo více diváků venku než doma. Nebýt vyprodaného utkání se Spartou, tak byl průměr daleko horší. Zastřešili jsme stadion, zlepšili občerstvení, máme kvalitní promo akce před utkáními. Průměr na domácí zápasy se ale zvedl jen o pět set diváků," konstatoval Bartoněk.

Trenér Habanec přichází do do nového působiště s koncepcí, jejímž hlavním cílem bude herní kvalita a fotbalovost. "Nebudeme hrát na krásu a držení míče. S takovou taktikou se góly nedávají. Nedokážu říci, jak dlouhý čas změna potrvá," dodal Habanec, jenž uvažuje v horizontu tří až čtyř let.

Do té doby by měl být postaven nový fotbalový stadion za Lužánkami. "V tomto stánku by se mělo Brno stát stálým členem nejlepší pětky ligových týmů," je přesvědčen Habanec, který by chtěl tým ještě posílit o dva rychlostní typy hráčů.

Polák měl o svém návratu do Brna, kde s fotbalem začínal, definitivně jasno až v posledním měsíci. V druholigovém Norimberku mu končila smlouva, ke konci soutěže se zranil a byl čtyři týdny mimo.

"Po mém uzdravení si trenér přál dohrát baráž s týmem, který měl poslední měsíc k dispozici. O mém dalším osudu mi nedal v Norimberku nikdo nic najevo," poznamenal Polák, který při pokračování kariéry uvažoval jen o Brně a Norimberku. Ve Zbrojovce by měl hrát na místě středového štítu před čtyřmi obránci.

Habanec přiznal, že v posledním měsíci, kdy seděl na dvou židlích, prožil neklidné období. Chtěl dotáhnout k co nejlepšímu výsledku Slovácko a současně už měl v hlavě změny v novém působišti.

"Nenazval bych můj příchod do Brna výměnou trenéra. Vedení klubu si mě vybralo proto, že moje předcházející štace byly dlouhodobé. Nejednalo se o šoky, kdy má trenér nastartovat tým. Platí to jak o mém působení v Teplicích, tak i na Slovácku," tvrdí Habanec. 

Spolupracovat bude se známým ze svého posledního působiště Liborem Doškem, který bude vedoucím týmu, a trenérem juniorky Vladimírem Michalem, jenž se vrátil do Brna rovněž ze Slovácka.

"Chtěl bych, aby se v klubu prořízla jednota myšlení mezi ligovým celkem, juniorkou a devatenáctkou. Tyto týmy budou v úzkém spojení. Měl bych být schopen organizačně řídit, jakým směrem se budou tyto celky ubírat," nastínil svoji roli Habanec.

Nový trenér před příchodem do Zbrojovky detailně probral situaci s odcházejícím koučem Kotalem. "Mým úkolem je tým pozvednout. Je potřeba ještě kromě Poláka získat dva kvalitní hráče do základní sestavy. Kotal odvedl perfektní práci. Sám říkal, že vyždímal citron týmu. Stejně jako já ve Slovácku, dál už to pod mým vedením nešlo," doplnil nový kouč.

Polák nebude dle jeho slov jediným vůdčím hráčem týmu. Habanec počítá i s uzdraveným Pavlem Zavadilem, brankářem Dušanem Melichárkem a hodně si slibuje v nové roli i od Doška.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články