Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sudí Jech dostal od disciplinárky dvouletý trest

Praha - Disciplinární komise potrestala rozhodčího Jiřího Jecha zákazem výkonu funkce na dva roky. Stejný trest dostal před týdnem další opilý sudí z utkání 29. ligového kola v Příbrami Marek Pilný. Jech navíc musí zaplatit pokutu 100 tisíc korun, což je o 50 tisíc méně než Pilný.

Jiří Jech
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

Jech, který byl minulou středu v Příbrami v roli brankového rozhodčího, působil na hřišti od úvodu viditelně pod vlivem alkoholu a podle některých informací se údajně na hřišti dokonce vymočil. Pilný, jenž dělal čtvrtého sudího, u postranní čáry těžko držel rovnováhu, chvíli běhal s lajnovým rozhodčím a napodoboval jeho pohyby. Po deseti minutách ho musel začít hlídat bodyguard, během pauzy pak odešel do kabin a už se nevrátil.

Jech přišel na jednání i s právníkem

O den později komise rozhodčích Jecha i Pilného vyřadila z listiny pro profesionální soutěže a přišli o licenci sudího. Na rozdíl od Pilného se Jech minulý pátek nezúčastnil zasedání disciplinárky a dorazil až na dnešní jednání v doprovodu právního zástupce. K trestu se pro novináře nechtěl vyjádřit.

Za znevážení jména fotbalu mu disciplinární komise stejně jako Pilnému udělila dvouletý zákaz výkonu funkce, který se vztahuje na všechny osoby, uvedené v zápise o utkání mimo hráče. Vyšší trest oba sudí od disciplinárky v souladu s řády nemohli dostat.

"Právní zástupce pana Jecha navrhoval zastavení řízení z toho důvodu, že se podle jeho názoru nepodařilo prokázat působení nějaké látky na pana Jecha. My jsme tomu neuvěřili na základě důkazů, které měla disciplinární komise k dispozici. To je zpráva delegáta, vyjádření komise rozhodčích i zhlédnutí videozáznamu," řekl předseda disciplinárky Richard Baček.

"Pro nižší pokutu jsme se rozhodli z toho důvodu, že na rozdíl od pana Pilného, který byl vyveden, tuším, hned v prvním poločase, pan Jech nějakým způsobem byl schopen na hřišti zůstat," prohlásil Baček.

Jech na rozdíl od Pilného odmítl v Příbrami dechovou zkoušku, podle předsedy FAČR Miroslava Pelty se ale o den později přiznal. "Byl tam i argument, že nebyla povinnost dechovou zkoušku podstoupit. Disciplinárka je toho názoru, že je-li rozhodčí přímo požádán delegátem asociace, přestože právní povinnost to není, měla by to být jaksi běžná povinnost rozhodčího," uvedl Baček.

Komise nemohla opilé rozhodčí vyloučit z FAČR, neboť to má v kompetenci výkonný výbor. Pilný už v pondělí rezignoval na post místopředsedy královéhradeckého krajského fotbalového svazu, zůstává ale předsedou okresního fotbalového svazu Trutnov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články