Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dočkal nedal proti Plzni penaltu a Viktoria veze z Letné jednoznačnou výhru

Praha – Už jen fatální selhání by mohlo připravit hráče Plzně o ligový primát. Zřejmě definitivní krok za titulem učinili Viktoriáni na Letné, kde zdolali svého největšího konkurenta Spartu výsledkem 3:0 a čtyři kola před koncem mají na letenské takřka nedostižný náskok 11 bodů. Zatímco Plzni stačí k definitivnímu potvrzení triumfu jediný bod, letenští se ještě budou prát o druhou příčku s Mladou Boleslaví, jež na ně ztrácí ze třetího místa pouhých 5 bodů. Na prohře Sparty se podepsalo i selhání Bořka Dočkala, který ještě za stavu 0:1 neproměnil penaltu. 

Bořek Dočkal v klíčovém okamžiku utkání neproměňuje penaltu
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Oba týmy nastoupily s překvapením v sestavě. Sparta nasadila na levý kraj obrany nezvykle Jiráčka, Plzeň zase napravo defenzivy kapitána Hubníka. Hlavně se však na trávník po zranění ve 23. kole nečekaně vrátil nejlepší hostující útočník Ďuriš.

Viktoria začala lépe a v jedenácté minutě otevřela skóre. Explzeňský Jiráček ve vápně fauloval Petrželu a Vaněk z penalty poslal míč na druhou stranu, než kam šel brankář Bičík. Plzeň proměnila teprve čtvrtý z devíti pokutových kopů v této sezoně nejvyšší soutěže.

Letenští tak už poosmé v jarní části ligy inkasovali jako první. Záhy mohli srovnat, jenže Juliš ani Lafata v závaru míč do sítě neprotlačili. Na druhé straně zachránil Spartu po Hejdově hlavičce brankář Bičík.

V 27. minutě kopali penaltu i domácí poté, co sudí Zelinka odpískal Petrželův faul na Krejčího. Dočkal však poslal střelu z pokutového kopu nad břevno nad gólmana Kozáčika, který zůstal stát uprostřed.

Plzeň hrozila nebezpečnými brejky. Koláře ale dvakrát výborně vychytal Bičík a neuspěl ani v úniku Petržela. Na druhé straně po Konatého akci tečoval míč v 35. minutě do sítě domácí Krejčí, ale pomezní rozhodčí správně odmával ofsajd. Dočkal pak nepropálil hradbu těl před sebou.

Sparťanský trenér Ščasný poslal do druhé půle Marečka místo Váchy a Pražané si vytvořili převahu. K šanci se ale dostali v 64. minutě, kdy Frýdek nejprve nepropálil obranu a po následném rohu hlavičkoval vedle.

Letenští stupňovali tlak a v 71. minutě měl dobrou šanci Dočkal, jehož volej před dorážejícím Julišem nadvakrát chytil Kozáčik. Domácí nápor ale postupně opadal a hostující kouč Krejčí si v závěru mohl gratulovat k tomu, jak mu vyšlo střídání.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih pěti ohlasů po utkání Sparta - Plzeň

Krmenčík byl místo Ďuriše na trávníku pět minut, než se v 84. minutě dostal do úniku a s přehledem překonal Bičíka. V druhé minutě nastavení pak stejný hráč korunoval plzeňský triumf z dalšího brejku povedeným dloubákem a mohl slavit své první dvě ligové trefy v dresu Viktorie.

Plzeň porazila Spartu počtvrté za sebou a patnáctým ligovým vítězstvím v řadě vyrovnala historický rekord soutěže, který drží právě její letenský rival. 

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 0:3 (0:1) Branky: 84. a 90.+1 Krmenčík, 11. Vaněk z pen. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Caletka. ŽK: Frýdek, Lafata - Kolář, Petržela. Diváci: 18.371.

Sparta: Bičík - Konaté, Brabec, Costa, Jiráček (61. Matějovský) - Dočkal, Vácha (46. Mareček), Lafata, Frýdek, Krejčí - Juliš. Trenér: Ščasný.  

Plzeň: Kozáčik - Hubník, Hejda, Baránek, Limberský - Petržela (67. Kopic), Vaněk, Kolář (89. Rajtoral), Hrošovský, Kovařík - Ďuriš (79. Krmenčík). Trenér: Krejčí. 

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Nevstoupili jsme do zápasu dobře a myslím, že klíčový moment přišel po penaltě Plzně, kdy jsme měli šanci Lafatou a Julišem. Pak přišla naše penalta a tam se lámal chleba. Ve druhé půli mi chyběla větší agresivita, taková touha zápas zvládnout. Jako bychom si motivaci vybili v Evropské lize. Ale i tak se hrálo na jednu bránu a pak to vyzní tristně, když prohrajeme 0:3. Dneska to na porážku nebylo, ale i to fotbal přináší. Kdybychom vyrovnali z penalty, tak by to byl úplně jiný zápas."

Karel Krejčí (trenér Plzně): "Hodnotí se to dobře, protože jsme zvládli těžký zápas a udělali velký krok k titulu. Trefili jsme se do sestavy a mužstvo působilo kompaktním dojmem. Pomohl nám vedoucí gól, pak jsme přežili tlak Sparty a penaltu. Kluci se vydali ze sil a byli po zásluze odměněni. K titulu máme blízko, ale dokud to není definitivní, tak není rozhodnuto. Zdůrazňoval jsem to i hráčům, říkal jsem jim, ať nečtou noviny a nesledují to, aby nedošlo k nějakému podcenění, protože Sparta už po zápase s Bohemians vyhlašovala, že boj o titul vzdává. Věřím, že to příští týden potvrdíme s Ostravou." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články