Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Sparta po suverénní druhé půli ovládla pohledné derby se Slavií

Praha - Sparta ovládla 285. derby se Slavií 3:1 a neztratila kontakt na vedoucí Plzeň. Sparťané v nejpohlednějším derby za poslední roky po první půli prohrávali 0:1 a zdálo se, že po slavném vítězství na Laziu nemají dostatek sil na další velký zápas v jednom týdnu. V druhé půli však Letenští zápas díky suverénnímu výkonu a gólům Lafaty, Costy a Zahustela zcela otočili.

Slavící sparťané Costa a Mazuch
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Sparta se musela obejít bez zraněného Váchy, místo Juliše naopak nasadila kapitána Lafatu, který ve čtvrtek nezasáhl do vítězné odvety osmifinále Evropské ligy s Laziem Řím. Do hry se také dostal Josef Šural. Slavii chyběl záložník Zmrhal, do branky se po pauze vrátil Berkovec.

Na gól se v 285. derby čekalo pouze šest minut a první střelou na branku se o něj po rohovém kopu postaral Škoda pohotovou trefou k bližší tyči po přiťuknutí Železníka. Slávistický útočník si při jubilejním 200. ligovém startu připsal první jarní gól. Ve 20. minutě přišla Sparta o stopera Holka, který po souboji se Škodou odešel zřejmě se zlomeným nosem, musel střídat a v obraně ho nahradil Mazuch.

Domácí postupně převzali iniciativu a tvořili hru, navzdory tlaku se však do větších šancí v prvním poločase nedostali. V úvodních fázích prvního poločasu posílali dobré míče za obranu z hloubi pole, na které si výborně nabíhal Krejčí, ve finální fázi ale nebyl dostatečně doplněn spoluhráči, anebo slávistická obrana byla pozorná.

Také do druhé půle vstoupila šancí Slavia, ale Štohanzlova střela skončila mimo. Poté zahrozila Sparta, když se Zahustel dostal za obranu hostů, s přihrávkou na nabíhajícího Lafatu však neuspěl. 

Letenští pokračovali v tlaku a v 56. minutě se dočkali vyrovnání. Po Frýdkově fantastickém autu Berkovec vyrazil Lafatovu tvrdou hlavičku na tyč, k míči se ale dostal opět jako první domácí kapitán a ten se napodruhé nemýlil. Lafata dal svůj pátý gól v pěti posledních derby. O chvíli později mohl Spartu poslat do vedení Zahustel, ale hlavičkoval těsně vedle. Na druhé straně dopadl podobně Latka.

V 65. minutě musel domácí brankář Bičík vytáhnout skvělý reflexivní zákrok po přímém kopu Jablonského a teči Šurala. A o deset minut později již šla Sparta do vedení. Mazuch prodloužil rohový kop na vzdálenější tyč, kde se prosadil do prázdné brány Costa.

Chvíli nato zápas definitivně rozhodl první brankou za letenský celek Zahustel. Krejčí si skvěle zaběhl na levé straně a poslal nebezpečný přízemní centr před bránu, který si ještě nestačil zpracovat Šural, ale Zahustel se nemýlil a prostřelil Berkovce.

Sparta vyhrála i jedenáctý domácí zápas v sezoně, naopak Slavia prohrála třetí z posledních čtyř utkání venku a ztratila v boji o poháry. Od Liberce, který drží čtvrtou příčku zaručující start v předkole Evropské ligy, dělí červenobílé tři body. 

Sparta Praha - Slavia Praha 3:1 (0:1)

Branky: 56. Lafata, 74. Costa, 77. Zahustel - 6. Škoda. Rozhodčí: Kocourek - Nádvorník, Paták - Ardeleánu, Jílek. ŽK: Frýdek - Hušbauer, Deli, Štohanzl, Latka, Jablonský, Kenija, Bořil. Diváci: 18 684 (vyprodáno).

Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek (20. Mazuch), Costa - Mareček - Šural, Dočkal, Frýdek (84. Matějovský), Krejčí - Lafata (79. Juliš). Trenér: Ščasný.
Slavia: Berkovec - Bořil, Latka, Deli, Jablonský - Železník (76. Mešanovič), Hušbauer, Souček, Štohanzl (65. Kenija) - Vukadinovič, Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Je to krásný pocit, protože to bylo podložené i hrou. Ale bylo to velmi těžké, protože Slavia nijak nenapadala, a když dostala balon, hned ho řízla dopředu. Udělali hrozně hluboký blok a po gólu, který jsme si zase zavinili sami, bylo velmi těžké se do něj dostat. Ale druhá půle byla z naší strany vynikající. Kluci to rozběhali, začali jsme hrát po zemi, přitlačili jsme je a dali tři krásné góly."
Dušan Uhrin m. (trenér Slavie): "S výkonem ani v nejmenším spokojený nejsem. Sparta vyhrála zaslouženě, protože držela míč, byla aktivnější a my jsme udělali dvě laciné chyby při standardních situacích, což se nám normálně nestává. Zbytečně jsme inkasovali, jeden gól z autu, druhý z rohu. Musím pokárat hráče, protože tam nesplnili svoje povinnosti. Na chřipku se vymlouvat nechci, nakonec Sparta hrála ve čtvrtek zápas v Evropské lize." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články