Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Verbíř: Když jsem šel do Teplic, rozbrečel jsem se. Byl to ale odraz do velkého fotbalu

Teplice - Pavel Verbíř patří mezi legendy nejen teplického, ale i celého českého ligového fotbalu. Na severu Čech zažil téměř všechno od postupu ze třetí ligy až po kvalifikaci o Ligu mistrů. Nyní v Teplicích působí jako sportovní manažer a jeho tým se o víkendu postaví Spartě, kde Verbíř fotbalově dospíval. Poté ale jeho kariéra nabrala jiný směr.

Loučení Pavla Verbíře s kariérou
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

"Když jsem začínal, byl to úplně jiný stadion s jinými lidmi," popisuje své začátky v Teplicích Verbíř. "Zažil jsem tady postupy ze třetí do druhé ligy a pak i do první. Udržení se v lize, poháry, kvalifikaci o Ligu mistrů, vítězství v českém poháru… Fotbalová kariéra s Teplicemi je spojená jen s pozitivními myšlenkami a nebojím se říct, že je to můj druhý domov," usmívá se bývalý reprezentační útočník a záložník.

Verbíř se přitom do Teplic dostal proti své vůli. "Já jsem původně vůbec neměl být v Teplicích, ale v Dukle. Jenže rozhodla šikovnost teplických funkcionářů, kteří využili toho, že Dukla odletěla do Jižní Ameriky na dlouhodobý pobyt," líčí svůj přestup na sever Čech.

"Z vojenské správy v Mělníku mě převelili do Žatce a pro mě to byl nemilý dárek k Vánocům, když mi dva dny před Štědrým dnem přišel povolávací rozkaz do Teplic. Dokonce jsem se rozbrečel, že jsem přišel do Žatce, ale paradoxně to byl odraz do velkého fotbalu a teď je z toho pětadvacátá teplická sezona," usmívá se Verbíř.

Je nám líto, video expirovalo.
Verbíř: Původně jsem vůbec neměl být v Teplicích

Současný sportovní manažer Teplic strávil celou svou kariéru na severu Čech, byl ale i blízko odchodu do Německa. "Nejblíž přestupu jsem byl do německého Norimberku. Hráli jsme proti nim přátelský zápas a já vstřelil tři góly. Na manažerské scéně ale zaúřadoval někdo, kdo mi to angažmá nepřál," lituje Verbíř.

Od svého příchodu v roce 1992 zažil Verbíř v Teplicích dvacet sezon v roli hráče. Na severu Čech odehrál 379 zápasů a zařadil se po bok takových legend, jako je Josef Masopust. "Slovo legenda nemám moc rád, ale vzhledem k tomu, že jsem tady prožil celý fotbalový život, tak jsem moc rád, že jsem byl uveden do Síně slávy společně s panem Masopustem," těší Verbíře.

Bývalý reprezentant po většinu své kariéry nastupoval na postu útočníka, poslední třetinu svého ligového působení ale strávil v záloze. S šestasedmdesáti góly je nejlepším střelcem Teplic v historii. "To číslo je hezké, moc si toho vážím. Je pravda, že posledních sedm, osm sezon už jsem nastupoval v záloze, odkud jsem střílel o něco méně, ale to číslo je úctyhodné a jsem za něj rád," říká Verbíř.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články