Slavia poprvé v lize doma podlehla Brnu a přišla o druhé místo

Praha - Fotbalisté Slavie prohráli v předehrávce 7. ligového kola s Brnem 1:3. Červenobílí utrpěli první domácí ztrátu v nové sezoně a klesli na třetí místo za Spartu. Zbrojovka navázala na jarní výhru v Edenu z Poháru České pošty, v samostatné nejvyšší soutěži ale zvítězila na hřišti Slavie vůbec poprvé. Pražany poslal do vedení Milan Černý, dvěma góly ale otočil skóre Stanislav Vávra a z penalty pojistil hostům první tři body po čtyřech ligových duelech Pavel Zavadil.

"V novinách jsme si přečetli, že sem jedeme jako turisti. Ale my jsme ukázali, že jsme sem přijeli loupit a vezeme tři body do Brna," řekl s úsměvem hráč utkání Vávra poté, co Zbrojovka dosáhla na první vítězství z 21 zápasů na hřišti Slavie v samostatné ligové historii.

Pražané naopak po skvělém vstupu do ligy prohráli třetí z posledních čtyř kol. "Víme, že ta cesta, po které jdeme, nebude přímá, že takovéhle výpadky a porážky přijdou. Dnes jsme měli možná nejvíc šancí za celý podzim, ale nebyli jsme produktivní. Teď se do konce podzimu ukáže, jak na tom jsme," uvedl trenér Slavie Miroslav Beránek, který v letech 2008 až 2010 vedl právě Brno.

Slavii se v reprezentační přestávce z velké části vyprázdnila marodka, stihl se uzdravit i se šesti góly nejlepší ligový střelec Milan Škoda a brzy mohl přidat svůj sedmý přesný zásah. Už ve třetí minutě se dostal za obranu a křížnou střelou jen těsně minul tyč. Brno nepřijelo jen bránit a v Edenu se tak od začátku hrál útočný fotbal.

Červenobílí byli v úvodu aktivnější a mírnou převahu zúročili po sedmnácti minutách. Po pěkné kombinaci přihrál Zmrhal na velké vápno Černému a ten umístěnou přízemní střelou k tyči překonal Hladkého. Dočkal se první soutěžní trefy po letním návratu do Edenu a v lize skóroval poprvé od dubna 2011. "Jsem za gól rád, ale je k ničemu," řekl Černý.

Brno, které v Edenu v samostatné historii nevyhrálo ani jedno z předchozích 20 ligových utkání, se ale nepříznivým vývojem nenechalo zdeptat a ještě do pauzy srovnalo. Na třetí pokus se mohl z gólu radovat Vávra. První branku mu sudí Nenadál ve 34. minutě neuznal kvůli zpracování rukou, při druhém zásahu nakonec nenechal výhodu a přerušil hru po slávistickém faulu.

Po následném přímém kopu už se ale jednadvacetiletý útočník dočkal, když zblízka doklepl pod břevno míč, který po Zavadilově ráně vyrazil Hrubeš. "Myslím, že oba neuznané góly asi měly platit. V prvním případě to byla ruka od soupeře, myslím, že to měla být penalta. Byl jsem naštvaný, ale pak mě to přešlo," podotkl s úsměvem Vávra.

Po přestávce nasadil kouč Slavie Beránek zkušeného kapitána Pitáka a domácí si vytvořili dvě velké šance. Boudjemau i Zmrhala ale vychytal Hladký a pak neuspěl s dalekonosnou střelou ani Juhar.

Pražané za zahozené možnosti pykali. Po hodině hry se z dorážky v podobné situaci jako před vyrovnávacím gólem prosadil Vávra a poprvé v životě dal v lize za jedno utkání dvě branky. Když se Pražané nadechovali k náporu, udeřili hosté potřetí. Černý fauloval v 76. minutě Briganta a Zavadil z penalty nezaváhal.

Brno vyhrálo teprve druhý z posledních 32 venkovních ligových zápasů. "Vzhledem k tomu, jakou jsme měli marodku, jsme to museli řešit zařazením několika mladých hráčů do sestavy. Jsem rád, že prokázali svoji kvalitu," pochvaloval si brněnský trenér Václav Kotal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z utkání Slavia - Zbrojovka Brno

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 1:3 (1:1)

Branky: 17. M. Černý - 42. a 60. Vávra, 77. Zavadil z pen. Rozhodčí: Nenadál - Kříž, Arnošt. ŽK: V. Vukadinovič, Juhar, M. Černý - Zavadil. Diváci: 5 823.

Slavia: Hrubeš - Nitrianský, Latka, Kodr, Juhar - Baéz, Zmrhal - V. Vukadinovič (46. Piták), Boudjemaa (65. Balaj), M. Černý (76. Petr) - Milan Škoda. Trenér: Beránek.

Brno: Hladký - Buchta, Schuster, Jugas, Lutonský - Malík (90. Moukanza) - Sýkora (74. Šumbera), Fischer, Zavadil, Brigant - Vávra (82. Kaščák). Trenér: Kotal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články