Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Proč se Sparta trápila v Příbrami? A co jí přineslo vydřené vítězství?

Příbram – Sparta v Příbrami doklopýtala k hubenému vítězství 1:0, k ideálu měl ale její výkon ze sobotního podvečera daleko. Letenští sice získali tři body, pachuť, již zanechalo vyřazení z předkol Ligy mistrů švédským Malmö, se jim ale smýt nepodařilo. Co sráželo Spartu v zápase s Příbramí a co ji naopak nasměrovalo za vítězstvím?

David Lafata
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

CO SPARTU SRÁŽELO?

Stereotypní rozehrávka

Sparta sice v utkání jednoznačně dominovala v držení míče (Letenští ho měli na svých kopačkách 75 % času), pevný a aktivně vystupující příbramský defenzivní blok se jim ale překonat nedařilo"Hráli hodně organizovaně a s přibývajícími minutami tlak na nás sílil," uznal i trenér Sparty Vítězslav Lavička. 

Sparťanská hra působila celé utkání stereotypně. Letenští rozvážně kombinovali okolo půlicí čáry, přenášeli míč z jedné strany hřiště na druhou, načež se pokusili překvapit soupeře kolmou přihrávkou na nabíhající křídelní hráče. Tato taktika vycházela Spartě zhruba prvních dvacet minut, kdy Příbram nebránila zdaleka tak koncentrovaně a aktivně jako ve zbytku utkání.

Pak ovšem Středočeši začali důrazně vystupovat proti Matějovskému s Váchou, kteří se většinou starali o sparťanskou rozehrávku, a výrazně tak otupili ofenzivní rejdy mistrovského celku. Příbramským se navíc dařilo vracet se s jindy neustále hrozícími křídly Sparty a především Pilík odvedl skvělý výkon při pokrývání Kadeřábka. Pražané nedokázali na vývoj duelu zareagovat, přijít se změnou herního stylu a jejich útoky tak až příliš často začínaly dlouhými nákopy od obránců. 

Opory z formy

Hned několika klíčovým hráčům Sparty se v nové sezoně nedaří zdaleka tolik jako v jarní části loňského ročníku. Josef Hušbauer sice v úvodu zápasu připravil svým průnikem dobrou příležitost Krejčímu, jinak ale byl vidět mnohem méně, než by Vítězslav Lavička chtěl. Trenér Sparty stáhl nejlepšího střelce loňského ročníku ze hřiště už v 65. minutě.

Josef Hušbauer v Příbrami nezářil
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

Především směrem dopředu je, ve srovnání s dřívějškem, sotva poloviční Costa. Levá strana hřiště, nebyla v Příbrami zdaleka tak silnou zbraní Sparty, jak bývalo zvykem. Zimbabwský obránce navíc v poslední době často chybuje v defenzivě, naštěstí pro Pražany to však nebyl případ sobotního utkání. K loňské formě chybí mnohé i Lukáši Váchovi, který v Příbrami v rozehrávce moc nepomohl. Příliš mnoho jeho přihrávek směřovalo zpět na stopery či brankáře.

K ideálu mají daleko i výkony Bořka Dočkala, nejlepšího nahrávače mistrovské sezony. Záložník Sparty ovšem nemohl v Příbrami nastoupit kvůli zhmožděnému mezižebernímu svalu. "Ještě to zkoušel na tréninku, ale nakonec sám rozhodl, že to nepůjde," vysvětloval trenér Lavička. Pravdou ale je, že pokud by hrál Dočkal podobně jako ve středu v Malmö, svému týmu by ani v duelu se Středočechy moc nepomohl.

Zklamání z vyřazení z Ligy mistrů

Zaražení sparťané před duelem tichými hlasy hovořili o tom, že je potřeba zapomenout na zklamání z vyřazení z předkola Ligy mistrů a soustředit se na ligu. Že jsou to ale slova, kterým sami zatím moc nevěří, bylo patrné na první pohled. "V situaci, v jaké jsme byli, nebylo jednoduché tým připravit," připustil i trenér Lavička. "Ještě v pátek na tréninku to bylo na týmu patrné. Nebyl tam zápal, doznívala únava a byla tam psychická deka," dodal.

Neproměňování šancí

Na nízkou efektivitu v koncovce doplatili sparťané už ve středu v Malmö a ve stejném duchu pokračovali i v Příbrami. V první dvacetiminutovce si vytvořili několik velkých příležitostí, které ale nedokázali proměnit. Když se Příbram po prospaném začátku zvedla a začala lépe bránit, reálně hrozilo, že zahozené šance budou Spartu stát ligové body.

Náhradník Bednář

Roman Bednář loni na podzim přicházel jako spasitel do špatně se vyvíjejících zápasů. Útočník se zkušenostmi z anglické Premier League vždy rozhýbal hru a střílel důležité góly, letos je ale vše trochu jinak. Bednář je sice stále první útočnou volbou Lavičky z lavičky, většinou ale jen kazí přihrávky a zbytečně fauluje. Jen na tribuně přitom vysedává letní posila z Boleslavi Martin Nešpor.

Slavící fotbalisté Sparty
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

CO SPARTU NASMĚROVALO ZA VÍTĚZSTVÍM?

Individuality

I když se Spartě nedaří jako týmu a polovina základní sestavy je z formy, pořád nemusí fanoušci mistrovského celku věšet hlavu. Trenér Letenských disponuje mnoha kvalitními hráči, kteří vysoce převyšují průměr Synot ligy a jsou schopni rozhodovat zápasy. V Příbrami úřadujícím mistrům prospěl návrat Ladislava Krejčího do základní sestavy. "Hrál s velkou chutí a s velkou aktivitou," chválil ho Lavička.

Mladý záložník se dostal v utkání do dvou velkých příležitostí, z nichž jedna skončila na tyči. Nakonec to byl právě on, kdo přihrál na jediný gól utkání. O chytrou předfinální přihrávku se postaral Matějovský. Loni už skoro odepisovaný veterán patřil v Příbrami ke klíčovým hráčům Sparty.

Jistotou byl kapitán David Lafata, který proměnil svou šanci a vstřelil vítězný gól. "Stihl jsem zvednout hlavu a Davida jsem tam viděl, ale to nehrálo roli. I kdybych to tam dal naslepo, tak vím, že by tam David byl, protože on je v těchto prostorech vždycky," chválil spoluhráče Krejčí.

Příbram neprověřila střed obrany

Sparta v mistrovské sezoně nejenže vstřelila nejvíc branek, ale nejméně jich dostala. Na jaře působila velmi jistě stoperská dvojice Holek – Brabec. Mladík Brabec ovšem vypadl ze základní jedenáctky už v závěru loňského ročníku a Holka momentálně trápí zranění. V Příbrami tak nastoupili ve středu obrany Ondřej Švejdík a posila z Liberce Radek Kováč, kteří v Malmö jistotou rozhodně neoplývali. Naštěstí pro úřadujícího mistra Středočeši soudržnost stoperské dvojice příliš neotestovali.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Příbram - Sparta
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články