Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Hroššo a mdlý výkon připravili Liberec o body v Budějovicích

České Budějovice – Jihočeské Dynamo si v prvním duelu od návratu do nejvyšší soutěže vyšláplo na jednoho z adeptů na nejvyšší příčky. Budějovice remizovaly na domácím pažitu s Libercem 1:1 a v utkání navíc nebyly horším týmem. Dynamo si vypracovalo řadu šancí, tu gólovou však Budějovicím připravil obrovskou chybou liberecký gólman Hroššo. Slovan zklamal mdlým výkonem a na úvod Synot ligy si připsal první bodovou ztrátu.

Zatímco Liberec šel do utkání rozehraný, s povedeným dvojzápasem proti Košicím v zádech, pro Budějovice byl souboj se Slovanem prvním soutěžním zápasem sezony. Jihočeské Dynamo se po roce stráveném ve druhé lize představilo před vlastním publikem v duelu, do nějž vstupovalo v pozici jasného outsidera. První minuty ale papírové předpoklady rozhodně nepotvrzovaly.

Budějovice načaly duel aktivně a po pár desítkách vteřin se málem dostaly do vedení. Nádherný Korešův centr nalezl na zadní tyči nehlídaného Horu. Budějovického křídelníka sice vychytal brankář Hroššo, k odraženému míči se ale před prázdnou brankou dostal Benát a zdálo se, že Budějovice půjdou do nečekaného vedení. Jenže proti byl Sackey. Liberecký záložník dokázal ve skluzu vyrazit míč z brankové čáry a udržel nerozhodný stav.

Pak už ale nabralo utkání očekávaný vývoj. Ač byl na Střelnici k vidění vyrovnaný duel, šance měli především liberečtí. V nadějných příležitostech se objevili Pavelka a Luckassen, ani jeden však nedokázal přesně a důrazně zakončit. V 21. minutě už se ale Pavelka nemýlil. Ceněný liberecký záložník se krásnou zasekávačkou uvolnil na hranici pokutového území a placírkou poslal míč do levého horního růžku budějovické branky.

Hroššo potopil Slovan

I nadále se k nebezpečným zakončením dostávali častěji liberečtí fotbalisté. Nikoliv však proto, že by měli výraznou herní převahu. Hráči Slovanu prokazovali lepší individuální schopnosti, snáze se dokázali uvolnit, přesněji si přihrát, lépe zpracovat. Nedokázali se však dostat do delší kombinace, projít středem hřiště s míčem na kopačkách a cíleně si připravit střeleckou příležitost. Většina útoků Slovanu tak začínala dlouhým nákopem do souboje.

Budějovice se s postupem času z utkání vytratily, soustředily se na rychlé protiútoky a k míči na útočné polovině se dostávaly jen sporadicky. Díky sérii chyb v liberecké obraně se ale domácí v samém závěru prvního poločasu dočkali vyrovnání. Liberecký Sackey namísto, aby z vlastního pokutového území odkopl míč na tribunu, poslal ho jen vysoko nad sebe. Ještě hůře si posléze vedl Hroššo, Liberecký brankář sice mohl míč s klidem vyrážet, místo toho ho ale nechal propadnout k budějovickému Korešovi, který pohotově zakončil a vyrovnal na 1:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání České Budějovice - Liberec

Šance ano, góly nikoliv

V druhém poločase ale nepřišel očekávaný liberecký tlak. Adept na místa zajišťující účast v evropských pohárech pokračoval v nemastném neslaném výkonu ze závěru první půle. K závarům tak docházelo především před brankou Slovanu. V 52. minutě se v pokutovém území Liberce zřítil k zemi po souboji se stoperem Karišikem budějovický Lengyel, hodně svému pádu ale napomohl a penalta se tak nepískala.

Budějovice byly dál aktivnější a nebezpečnější, mezi ostatními vynikal Štepán Koreš, který v Dynamu hostuje ze Slavie, a v utkání ukazoval, že na jihu Čech by se mohl stát klíčovým hráčem svého celku. V 60. minutě se ve své druhé obrovské příležitosti toho dne objevil budějovický Hora, i tentokrát ale selhal, když netrefil branku.

Luboš Urban, trenér Českých Budějovic: "Před zápasem bych bod bral, ale teď po zápase si říkám, že jsme měli čistější šance a klidně jsme mohli vyhrát. Na druhou stranu Liberec je pohárově zkušené mužstvo, nás už v závěru chytaly křeče. Myslím, že to je dobrý vstup do sezony a nalákání diváků do hlediště. Předvedli jsme solidní výkon." 

Samuel Slovák, trenér Liberce: "Viděli jsme zajímavé utkání s mnoha chybami i mnoha šancemi. Dostali jsme laciný gól. Nevyčítám to Sackeymu, to brankář musí vyřešit. Ale Hroššo nás pár zákroky podržel, tento mu prostě nevyšel, to se stává. Měl dva tři výborné zákroky, kdy zase mužstvu pomohl. Věděl jsem, že nás čeká těžký zápas a to se i potvrdilo. Myslím, že remíza je spravedlivá." 

Mdlý výkon Liberce oživil příchod Frýdka a Obročníka, nabuzené České Budějovice ale byly Slovanu vyrovnaným soupeřem. Ani jeden z celků nedokázal přejít střed hřiště plynulou kombinací a obě mužstva se omezovala na dlouhé nákopy, přesto bylo k vidění relativně velké množství šancí na obou stranách. Branku už ale diváci na Střelnici neviděli. 

Utkání skončilo remízou 1:1, se kterou mohou být – vzhledem k průběhu utkání – spokojeny oba týmy. Budějovice si připsaly první bod, jenž se jim může hodit v předpokládaném boji o záchranu, ambiciózní Liberec již od prvního kola ztrácí dva body na čelo tabulky.

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 1:1 (1:1) Branky: 43. Koreš - 21. Pavelka. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Dobrovolný. ŽK: Hora (Č. Budějovice). Diváci: 3 234.

Č. Budějovice: Křížek - Klesa, Lengyel, Podstavek, Hanzlík - Brunclík - Hora, Benát, Herzán (36. Machovec), Koreš (82. Hála) - Kalod (56. Mich. Škoda). Trenér: Urban.

Liberec: Hroššo - Mudra, Rajnoch, Karišik, Fleišman - Sackey (62. Obročník) - Delarge, Pavelka, Šural - Hadaščok (62. Frýdek), Luckassen (78. Hamulák). Trenér: Slovák. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články