Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Koho čeká sestup? A kdo se jen těsně zachrání?

Praha – První fotbalová liga – to není jen souboj o titul. Dramatická klání se odehrávají i na druhém konci tabulky. Loni černý Petr v podobě sestupu z nejvyšší soutěže potkal Znojmo a Olomouc, koho ale čeká pád letos? A kdo se v první lize nakonec s vypětím všech sil zachrání? Odpovědi se s předstihem snaží nalézt předpověď redakce ctsport.cz.

Fotbalisté Příbrami
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

13. MÍSTO: 1. FK PŘÍBRAM(záchrana v 1. lize)

+ nadprůměrná záloha
- nejistota v brance, vyčpělý útok

Jestli se něčím může Příbram chlubit, pak je to silná (a stále ještě perspektivní) záloha. Martinové Zeman s Fillem a Ladislav Volešák, to není všední výbava průměrného ligového klubu. Fillo, kterého si Příbram stáhla z Plzně, loni hrál v třetiligovém anglickém Brentfordu a středočeský klub si od záložníka se zahraničními zkušenostmi hodně slibuje.

Zbylé řady už na tom tak slavně nejsou. Brankář Aleš Hruška odešel před sezonou do Mladé Boleslavi a mezi tři tyče by se měl nejspíš postavit Lukáš Krbeček, který dosud patřil Plzni, ale v posledních sezonách putoval po hostováních a příliš toho neodchytal. Brankářskou jedničkou by se mohl stát i Marek Boháč, který ale loni chytal jen druhou ligu za Žižkov a Vlašim.

Jména góly nestřílí

Obranu sice posílil Fernando Neves ze Slavie, je ale otázkou, jak to bude se zdravotním stavem Tomáše Zápotočného, který dlouhou dobu marodil se zápalem plic. A útok? Petr Švancara s Miroslavem Slepičkou jsou sice zasloužilá jména, ovšem jejich současná výkonnost je - slušně řečeno - přinejmenším nestabilní. 

Příbram je však mistrem v přežívání v první lize. Skoro vždy sice končí sezonu u dna tabulky, sestupu se však obvykle nakonec vyhne. Tradičně si Příbram nemůže stěžovat na nepřízeň rozhodčích, což v bojích o záchranu rozhodně není k zahození. Středočechy sice tlačí bota v útoku a nejasná situace v brance jim může podrážet nohy, v lize jsou ale slabší celky než Příbram.

14. místo BOHEMIANS PRAHA 1905(záchrana v 1. lize)

+ bojovnost, Švenger v brance
- slabší kádr

Deset let po svém zmrtvýchvstání stojí Bohemians před další sezonou, v níž bude jejich hlavním a jediným cílem zachránit se. Jak říká samo vedení klubu s poukazem na putování klubu z první ligy do druhé a zpátky: "Nechceme být jojo klubem". Povede se letos tradiční klub stabilizovat blízko středu tabulky? 

Hodně bude záležet na tom, jak rychle se aklimatizuje nový trenér Roman Pivarník. Ten Olomouci během svého působení na Hané naordinoval pohledný útočný kombinační styl, hráči Bohemians však dosud vynikali především nasazením a bojovností, nikoliv fotbalovou krásou.

Zazáří posily? Bratanovič je velkou neznámou

Pivarník si do svého nynějšího působiště přivedl dvě – podle předpokladů - velké posily, brankáře Milana Švengera a útočníka Elvise Bratanoviče. Švenger, jehož rozvíjející se kariéru v brance Sparty zastavil v roce 2012 příchod Tomáše Vaclíka, jde do Bohemians na roční hostování a měl by se stát vcelku jasnou jedničkou. Ve složitější pozici bude Slovinec Bratanovič, který v zimě 2013 přicházel do Teplic jako velký talent – a minimálně prozatím tento svůj statut ničím nepotvrdil. Hostování v kádru Klokanů tak ukáže, zda má slovinský hráč na to, aby se v české lize prosadil.

Zmíněný cíl klubového vedení, tedy stabilizace blízko středu tabulky, při bližším pohledu na soupisku A mužstva nevypadá jako snadný úkol. Tým okolo veteránů Brabce a Šírla se nejspíš znovu na každý bod pořádně nadře. Rozhodovat by měly souboje s ostatními konkurenty v boji o záchranu. Pro Bohemians typická bojovnost a zarputilost, by ale Klokanům měla přinést body důležité v konečném účtování a nakonec i vytouženou záchranu v první lize. 

zdroj: Letní olympijské hry

15. MÍSTO: FC HRADEC KRÁLOVÉ(sestup do 2. ligy)

+ nadějní mladíci
- nedostatek zkušeností

S Davidem Štípkem a Pavlem Černým na soupisce se po roční odmlce do první ligy vrací Hradec Králové. Bude to ze strany východočeského klubu náročná sezona s jasným cílem – zachránit se. Velké očekávání a naděje klub vkládá především do příchodu záložníka Davida Štípka, dvaadvacetiletého plzeňského odchovance.

Talentovaný rychlonohý hráč na sebe důrazně upozornil již před dvěma roky v dresu Viktorie a všeobecně se očekávalo, že se brzy zařadí mezi opory červenomodrých. Místo toho ale Šípek putuje po hostováních. Loni na podzim v Mladé Boleslavi mladý záložník nasbíral pouhých 337 minut na hřišti a v domovské Viktorii si na jaře prakticky nekopl. V Hradci má ale Štípek místo na kraji záložní řady prakticky jisté. Velká očekávání budí i další mladý záložník Aleš Čermák, jenž v Hradci hostuje ze Sparty.

Přenese si Vaněček do nového ročníku druholigovou formu?

Od Pavla Černého, který se do Hradce vrací po dvou letech strávených v Kazachstánu, si vedení slibuje zkušenost a rozvahu ve finální fázi. Jenže devětadvacetiletý útočník, jenž je s klubem neodmyslitelně spjat i skrz osobu svého otce, není zrovna prototypem střelce – vždyť za Hradec v lize v 63 zápasech skóroval jen čtyřikrát. Na postu útočníka by ale měl Černý mít velkou konkurenci v Davidu Vaněčkovi, který loni se 17 brankami vyhrál střeleckou trofej druhé ligy. (Vaněček nicméně kvůli zranění nastoupí zřejmě až na konci září.)

Klub pod vedením Luboše Prokopce - alespoň navenek - jeví známky koncepční práce s mladými hráči, bude to ale stačit na první ligu? Osud Hradce bude do značné míry záviset právě na výkonech mladíků – především Vaněčkovi, Štípkovi a Čermákovi. Pokud oni zazáří, má klub naději. Je však přinejmenším nepravděpodobné, že by tři nezkušení mladí fotbalisté dokázali udržet v lize jinak spíše podprůměrný celek. 

16. MÍSTO: SK DYNAMO ČESKÉ BUDĚJOVICE(sestup do 2. ligy)

+ zůstal obránce Machovec
- druholigový kádr

Povzbuzujícího impulzu se dostalo v Českých Budějovicích defenzivním i ofenzivním řadám. Šéfa Dynama Karla Poborského může těšit, že se povedlo udržet klíčového obránce Jaroslava Machovce. Ten byl loni s devíti jarními brankami hlavním strůjcem postupu Jihočechů do první ligy. Machovec v minulých týdnech koketoval s přestupem do Slavie, z něj však nakonec sešlo.

Kladrubský s Horou tým nespasí

Do zálohy přišel navrátilec v budějovickém dresu Jiří Kladrubský, který se po sedmi letech strávených ve Spartě a Slovanu Bratislava znovu představí na jihu Čech. Otázkou a velkým rizikem však zůstává zdravotní stav záložníka se dvěma reprezentačními starty na kontě. Ofenzivě by měl pomoci Jakub Hora hostující v Dynamu z Plzně, který si zopakuje své působení v Budějovicích v sezoně 2012/13.

Poborský dopředu vyhlásil, že chce hrát o střed tabulky. Ambiciózní cíl, zvláště když klub po postupu do první ligy krom Kladrubského s Horou prakticky neposílil. Velkou slabinou Budějovic je především útok, kde chybí spolehlivý střelec. S druholigovým kádrem jsou Budějovice odsouzené k bojům o záchranu a nejspíš i k opětovnému návratu o soutěž níže.

TÝMY NA 7.–12. MÍSTĚ (bez konkrétního pořadí):

Dukla Praha / 1. FC Slovácko / SK Slavia Praha /

FC Baník Ostrava / FC Zbrojovka Brno / FC Vysočina Jihlava

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články