Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Pelta: Boj proti vulgaritám není chyba, ale je nedomyšlený

Praha – Sobotní finále Poháru České pošty mohlo být vyvrcholením letošní sezony, nakonec se však fotbalový svátek i kvůli nedávným rozhodnutím fotbalové asociace nesl v dosti podivné atmosféře. Miroslav Pelta však trvá na tom, že FAČR svými rozhodnutími nechyboval, ačkoliv připouští jisté zádrhely.

Fanoušci Slavie s provokativním transparentem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Chybný tento krok nebyl, jen byl možná nedomyšlený," říká o snaze vymýtit ze stadionů vulgární skandování Pelta. "Udělali jsme to nečeským řešením, ode zdi ke zdi, v podstatě jsme rychleji mluvili, než mysleli. Ale nemůžeme od toho odejít, chci, aby na stadionech byl klid a slušné fandění," dodává šéf českého fotbalu.

Pelta již v uplynulých týdnech nazval vulgární skandování na svou adresu "davovou psychózou" a ani nyní si nepřipouští, že by sám situaci přitěžoval. "Cesta, kterou jsme se vydali, je správná, mám podporu od všech hlavních přispěvatelů českého fotbalu – od ministerstva školství i od sponzorů. Teď je potřeba najít společnou řeč s fanoušky. Posunuli jsme práh bolesti, zmírnili jsme v situacích, které jsme doposud řešili přístupem třikrát a dost," popisuje předseda FAČR současnou náladu okolo fotbalové asociace a také poslední kroky na adresu vulgárních urážek.

Průběh pohárového finále, kdy byly vstupenky z volného prodeje staženy a nabídnuty pouze fanouškům obou klubů a vybraným skupinám diváků, považuje Pelta za dobrý. "Oceňuji, že nedošlo k žádnému ničení majetku nebo zranění," hodnotí šéf českého fotbalu včerejší utkání, které přitom poznamenalo značné poničení výzdoby zdí plzeňskými fanoušky na tribuně Sever.

"Finále mělo největší návštěvnost v historii Poháru České pošty, bylo zde necelých 12 000 diváků, kapacita pro utkání byla 17 000 diváků. Do plzeňského sektoru jsme nabídli 4 000 vstupenek, prodalo se pouze 2 500. Vzhledem k mimořádně špatnému počasí je obsazení stadionu slušné. Poté, co jsme přestali prodávat vstupenky přes internet, jsme se rozhodli je distribuovat našimi kanály přes okresy a kraje," rozvádí dále své stanovisko předseda asociace.

Pelta: V Ostravě šlo o život

Pelta si vyostřující se situaci vysvětluje názorem, že fanoušci v Evropě se celkově radikalizují. "Musíme brát v potaz, že fanoušci se dlouhodobě chovali tak, že docházelo k ničení majetku. Skupiny fanoušků po celé Evropě se radikalizují a všude v okolí jsou problémy. Po utkání v Ostravě jsme to začali řešit velice agresivně, protože nechceme čekat, až tady budou nějaká vážná zranění, natož smrt," děsí se.

"Intenzita problému, který nastal v Ostravě, překonala všechny akce, které byly v minulosti. Poprvé jsem ze svého pohledu viděl situaci, ve které šlo o život," říká Pelta. Expertní komise, v níž sedí zástupci asociace, policejních složek, ministerstva školství a vnitra, se podle něj shodla na čtyřech prioritách, na které bude muset český fotbal začít důsledně dbát. Jde o bezpečnostní infrastrukturu stadionu, nastavení kontrolních mechanismů a vstupů na stadiony, vystupování pořadatelské služby a změny legislativy.

Šéf českého fotbalu připustil, že právě k bezpečnostní otázce asociace přistupovala značně laxně. "Podcenili jsme při vydávání licencí pro stadiony otázku bezpečnosti. Měli jsme priority v osvětlení, vyhřívaných trávnících a podobně. V bezpečnostní infrastruktuře se kvůli velkým výdajům u některých klubů prováděly kompromisy," uznává Pelta.

V novém režimu by český fotbal měl fungovat od sezony 2015/16. "Příští sezona bude nultým ročníkem, protože tyto kroky ještě nejsme schopni zvládnout ani legislativně ani technicky," prohlásil Pelta. Už nadcházející podzim však bude na Bazalech spuštěn pilotní projekt, kde se všechny záměry budou testovat. "Zjistíme, zdali opatření, která chystáme, jsou efektivní," říká šéf českého fotbalu.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s předsedou FAČR Miroslavem Peltou v OVM

Seznamy "nepřizpůsobivých"

Kroky by přirozeně měly směřovat k tomu, aby na stadionech nebylo jen bezpečněji, ale také sem chodilo více diváků. "Fanoušky potřebujeme, bojujeme o ně. Tím, že se nám zvýšily návštěvy, budeme chtít zkvalitnit a zkulturnit infrastrukturu na stadionech. To je velice důležitý faktor," myslí si Pelta, který zároveň vyslovil záměr sestavit seznamy "nepřizpůsobivých" fanoušků.

"Chtěli bychom vytvořit vlastní registr údajů o nepřizpůsobivých, abychom ty slušné neotravovali. Musíme se začít chovat jako pánové domu, aby si každý vlastník mohl rozhodnout, koho na stadion vpustit a koho ne," je přesvědčen šéf českého fotbalu.

Celková částka na zlepšení infrastruktury stadionů nejspíš přesáhne sto milionů korun a podle Pelty nebude složité prostředky sehnat. "Na financování jsme připraveni, pokryjeme tyto kroky z prodeje televizních práv, jejichž hodnota bude o desítky i stovky procent větší než dříve. Požádáme o státní příspěvky, svým dílem musejí přispět i vlastníci stadionů," myslí si.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články