Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Pět klubů včetně Mladé Boleslavi zatím neobdrželo prvoligovou licenci

Praha – Pětice prvoligových fotbalových klubů nedostala licenci pro příští sezonu. Kromě Znojma a Baníku Ostrava, které mají problémy se stadionem, jsou to také Příbram, Slavia Praha a Mladá Boleslav. Ta přitom zakončí aktuální ročník na třetím místě, ze kterého se probojovala do Evropské ligy. Všechny týmy mají možnost se do 22. května odvolat k licenčnímu tribunálu. Licencemi pro druhou ligu se komise bude zabývat v druhé polovině května.

Znojemský stadion nesplňuje podmínky první ligy
zdroj: ČT Brno

"Zmíněných pět klubů nesplnilo některá z nezbytných ustanovení klubového licenčního manuálu, proto v tuto chvíli neobdržely licenci pro další sezonu. Ale samozřejmě mají možnost odvolání," uvedl licenční manažer asociace Stanislav Rýznar. Konkrétní nedostatky však zatím komise nezveřejnila. Znojmo však potvrdilo, že problémem je nevyhovující stadion.

"Pak je tam ještě nějaký nedoplatek, ale v řádech pár tisíc korun, takže to je formalita," řekl technický manažer Karel Hodák. Ve čtvrtek podle něj bude jasno, zda město získá od ministerstva školství dotaci asi 70 milionů korun potřebnou k dokončení rekonstrukce stadionu ve Znojmě. Oprava je pro fotbalisty klíčová, pokud se neuskuteční, klub sestoupí z nejvyšší soutěže. Znojemský celek dostal na tuto sezonu výjimku s tím, že do 30. června musí jeho stadion splňovat prvoligové normy.

Bezdlužnost a nájemní smlouva – dva problémy Baníku

Ostrava nedostala licenci ze dvou hlavních důvodů. "Jedním je dosud neuzavřená nájemní smlouva mezi majitelem stadionu na Bazalech, městem Ostrava, a Baníkem. Uzavření této nájemní smlouvy očekáváme v průběhu několika příštích dní," uvedl v prohlášení mluvčí Baníku Jaroslav Baďura.

"Také další podmínka, bezdlužnost vůči dalším subjektům, čeká pouze na administrativní schválení. Klub má vyrovnány veškeré relevantní závazky vůči bývalým zaměstnancům i dalším subjektům a věrohodně to prokáže," řekl Baďura. "Vedení připravuje odvolání a věří, že FAČR licenci Baníku udělí," dodal mluvčí.

Mluvčí Slavie Jiří Vrba: "Slavia naprosto nepřipouští možnost, že by kvůli licenčním podmínkám neměla hrát v příštím ročníku nejvyšší soutěž. K ničemu takovému není nejmenší důvod."

Slavii neudělení licence překvapilo a zatím analyzuje, jaké oblasti se to týká. "Dostali jsme odkaz na paragraf a teď se tomu věnujeme. Pravděpodobně to bude nějaká formální záležitost. Každopádně se určitě odvoláme," řekl mluvčí Slavie Jiří Vrba. Ani Příbram ještě nemá oficiální stanovisko. "Do té doby bychom se k tomu nechtěli vyjadřovat. Vím ale, že je tam něco nedořešené. Pokud je to ono, tak jde jen o formalitu, kterou vyřešíme, a licenci dostaneme," řekl generální ředitel Příbrami Petr Větrovský.

Sport
zdroj: ČT4

Mladá Boleslav nedostala licenci proto, že nezaplatila Bohemians Praha 1905 odstupné za útočníka Martina Nešpora. Ten sice přišel jako volný hráč, ale oba kluby se dohodly na finanční kompenzaci. Na odstupné si však spolu s Bohemians Praha 1905 začal v průběhu minulého roku činit nárok i správce konkurzní podstaty FC Bohemians Praha.

"Nikdy jsme se nebránili uhradit za přestup Martina Nešpora dohodnutou částku, ale máme stále pochybnosti, kdo je oprávněn její příjem uplatňovat. Proto jsme se s ohledem ke splnění licenčních podmínek rozhodli částku v těchto dnech složit do soudní úschovy, kde zůstane do doby rozhodnutí soudu o tom, kdo ze subjektů Bohemians Praha 1905 a FC Bohemians Praha skutečně vlastní práva na pohledávku za Nešpora," uvedl mluvčí Mladé Boleslavi Jiří Koros.

Licenční tribunál se odvoláními bude zabývat v posledním květnovém týdnu. Jeho verdikt bude konečný. "Posledního května totiž musíme informovat UEFA a oznámit výsledek licenčního řízení pro českou nejvyšší soutěž," dodal Rýznar. Tribunál však může udělit licenci i s podmínkou, která bude muset být splněna do určitého termínu, jinak se licence bude znovu přehodnocovat. Proto mohou Znojmo i Baník na stadionu pracovat do 30. června, i když licence se udělí o měsíc dříve.

Nejvyšší možnou licenci "gold", která je podmínkou pro start v evropských pohárových soutěžích, obdržely Sparta Praha, Viktoria Plzeň, Slovácko, Sigma Olomouc, Teplice, Jablonec a Liberec. Licenci "silver", která kluby opravňuje k účasti v nejvyšší soutěži, dostaly Dukla Praha, Bohemians 1905, Jihlava a Zbrojovka Brno.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články