Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vydařená premiéra trenéra Vavrušky, Liberec porazil Slovácko 2:1

Liberec - Fotbalisté Liberce v premiéře pod novým koučem Davidem Vavruškou, který v týdnu nahradil Jaroslava Šilhavého, porazili Slovácko 2:1. Hosté ve 25. ligovém kole vedli po Kerbrově trefě, po změně stran ale srovnal Rajnoch a v 82. minutě z penalty otočil stav Jarolím. Slovácko v Liberci ani ve dvanáctém duelu nezvítězilo.

Trenér Liberce Davis Vavruška s Markem Jarolímem
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Liberecký kouč Vavruška po necelých dvou letech znovu usedl na prvoligovou lavičku a udělal několik změn v sestavě. Jen na střídačce nechal Ukrajince Rybalku či Ghaňana Sackeyho a na levý kraj obrany nasadil mladíka Pokorného, který si připsal teprve druhý ligový start.

Slovanu se ale v první půli nevedlo. Až na pokus o úvodní nápor hrál nepřesně a lepší bylo Slovácko. V šesté minutě šli hosté do přečíslení, ale Valenta pálil mimo. Pak netrefil prostor mezi tyčemi ani Došek, čekající na 100. gól v české lize. Ve 22. minutě už tým z Uherského Hradiště vedl. Po centru z pravé strany si zpracoval míč Kerbr a desátým gólem v sezoně potvrdil pozici nejlepšího střelce Slovácka.

Liberec si první vážnější možnost vytvořil až ve 36. minutě, kdy po standardce poslal odražený míč těsně nad Luckassen. Vzápětí na druhé straně zachránil domácí brankář Kovář, který vyškrábl Valentovu teč. Severočeši v závěru poločasu přece jen trochu přidali, Frýdkovu tečovanou střelu musel gólman Heča od bližší tyče vyrazit na roh.

Po přestávce Liberečtí zvýšili aktivitu a začali si vytvářet nebezpečné akce. Především v 52. minutě neměli daleko k vyrovnání. Jarolím dostal ideální zpětnou přihrávku, jenže v gólové pozici přestřelil. Neujala se ani nadějná standardka, po níž mířil Rajnoch hlavou nad. V 67. minutě už se liberecký stoper dočkal premiérové branky po zimním příchodu do Slovanu a první trefy v české lize od listopadu 2009. Po přímém kopu se prosadil hlavou na zadní tyči.

Vavruška poslal na hřiště druhého útočníka Budnika a ukrajinská zimní posila mohla po minutě na trávníku otočit skóre. Ve velké šanci ale zamířila vedle tyče. Přesto se nakonec Slovanu povedlo otočit stav. V 82. minutě fauloval Kuncl jen za cenu červené karty a penalty ve vápně Jarolíma a ten z pokutového kopu nedal Hečovi šanci.

Kouč Vavruška tak Slovácko porazil stejně jako při své premiéře v Příbrami, tehdy jeho svěřenci zvítězili v Uherském Hradišti 3:2. Liberec jako třetí tým v samostatné ligové historii překonal metu 1 000 bodů.

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 2:1 (0:1)

Branky: 67. Rajnoch, 82. M. Jarolím z pen. - 22. Kerbr. Rozhodčí: K. Hrubeš - Kordula, Filípek. ŽK: Diviš, Petr, Šimko. ČK: 81. Kuncl (všichni Slovácko). Diváci: 3 480.

Liberec: Kovář - Coufal, Pimpara, Rajnoch, Pokorný - Kolár (46. Douglas), Pavelka, M. Jarolím (89. Sackey), Obročník (75. Budnik), Frýdek - Luckassen. Trenér: Vavruška.

Slovácko: Heča - Kuncl, T. Rada, Košút, Šimko - Diviš (77. Trávník), Petr, Šumulikoski, Valenta (86. Lukáš), Kerbr - Došek. Trenér: Habanec.

David Vavruška (Liberec): "První půli jsme hráli špatně. To mi nebylo vlastní, tak hrát nechci. Nedostal se na hřiště impulz, který jsme chtěli, aby se tam dostal. Bylo to na zataženou ruční brzdu. Teprve informace z poločasu na hráče dolehly. Jsem rád, že jsme pak předvedli dobrý výkon a vyhráli. Vítězství je důležité pro moji práci. Já jí věřím, ale hráč má v tomhle případě trošku jednodušší myšlení. Zápas se vyhraje, trenér má pravdu. Zápas se prohraje, trenér ji nemá. V sezoně jsem viděl každou minutu všech 24 zápasů Slovanu, na venkovní jsem koukal na internetu. Z toho jsme vycházeli při tom, jakým způsobem vyřešit tady tu krátkou brigádu. Před zápasem jsme byli v zajímavé situaci. Pokud bychom to nezvládli, krátkodobý cíl by se změnil v dlouhodobý. Začalo by se řešit, co s týmem dál, koukali bychom na naši práci s určitou perspektivou. Ani v mém případě není jasno, jak vše bude vypadat. Ale vyhráli jsme, a tak pokračuje krátkodobý cíl - opět se připravit jen na sobotní utkání."
Svatopluk Habanec (Slovácko): "Byli jsme svědky dvou velice rozdílných poločasů. V první půli jsme měli celkem i více ze hry, drželi jsme balon a hráli fotbal, který máme nějakým způsobem nastavený. Dostávali jsme se do šancí, jednu proměnili. Kerbr měl možná na noze gól na 2:0, bohužel se tak nestalo. Do druhé půle jsme vstoupili hodně zatažení, Liberec hrál ve vyšším postavení. Místo abychom dál hráli hru, která nás teď trochu zdobí, jsme od toho upustili. Střídající Douglas rozhýbal hru domácích, Liberec byl lepší. Vzhledem k tomu, že se nehraje na jeden poločas, domácí vyhráli. Mrzí mě to, mohli jsme sahat po bodu, ale nestalo se." 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články