Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Teplice zvítězily v záchranářském souboji nad Baníkem 3:2

Teplice - Domácí Teplice udělaly velký krok v boji o záchranu. V pondělní dohrávce 27. kola Gambrinus ligy porazily Baník Ostrava ve vypjatém a pohledném utkání 3:2. Rozhodující gól vstřelil jedenáct minut před koncem zápasu Aidan Mahmutovič.

Utkání Teplice - Baník
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Víc než Barošova absence Ostravu od začátku trápila chybující obrana. Už po minutě dostal prostor Ljevakovič a hlavou trefil břevno. Vzápětí zůstal na zadní tyči Litsingi a jeho střela se od země odrazila těsně nad. Přesto to byli Ostravané, kdo šel z první vážnější akce do vedení. V 11. minutě se při Lukešově rohu natlačili na brankáře, stoper Frydrych se stihl vrátit na malé vápno a prakticky neatakovaný hlavičkoval k tyči.

Teplice na chvíli zkoprněly a přestaly hrát, pak ale zase začaly tlačit soupeře k jeho brance. Dlouhý nákop Matuly ve 20. minutě sice brankář Bárta ještě stihl vyškrábnout nad břevno, po následném rohu ale jeho spoluhráči nechali hlavičkovat Rosu a bylo vyrovnáno. Za další tři minuty udělal hrozivou chybu sám Bárta. Přízemní centr z pravé strany chtěl sebrat do koše, jenže místo toho si nechal míč projít mezi nohama napříč malým vápnem. Dobíhající Jindráček ale branku z nulového úhlu trefit nedokázal. Domácí byli dál aktivnější a pět minut před pauzou se dočkali druhého gólu. Jindráček prošel středem, posunul doprava na Litsingiho a ten rychlý brejk zakončil střelou k tyči.

FK Teplice - Baník Ostrava 3:2 (2:1)

Branky: 20. Rosa, 41. Litsingi, 79. Mahmutovič - 12. a 54. Frydrych. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Hájek. ŽK: Ljevakovič, Kaufman, Jindráček, Litsingi - Kukec. Diváci: 3 890.

Teplice: Grigar - Chovanec, Kaufman, Jablonský, Rosa - Litsingi, Matula, Ljevakovič (85. Vondrášek), Podaný - Jindráček (65. Vachoušek) - Mahmutovič (87. Lüftner). Trenér: Ščasný.
Ostrava: Bárta - Vašenda, Frydrych, Kaprálik, Stronati - Fantiš (85. Stožický), Droppa, Lukeš (46. Kukec), Milosavljev - Staško (79. Kraut), Soukup. Trenér: Pulpit.

Dobře rozehraný zápas z pohledu Teplic se začal rychle kazit. Hned vzápětí dostal za skluz na půlce dvanáctou žlutou kartu v sezoně klíčový záložník Ljevakovič a po pauze přišlo vyrovnání. Srážku Chovance se Staškem na hranici vápna vyhodnotil rozhodčí jako faul, přímý kop napálil na branku Kukec a od jeho spoluhráče Frydrycha míč zapadl do sítě.

Gól Baníku hodně pomohl - dalších patnáct minut měl navrch a tlačil se dopředu, ale šance si prakticky nevypracoval a postupně zase vyklidil střed pole domácím. Ti své první dvě šance nevyužili, v 79. minutě už ale do vedení šli - dva pasy na samé hranici ofsajdu skončily u Mahmutoviče, který pálil do odkryté branky. Hosté už se ve zbytku zápasu zmohli jen na platonický tlak.

Pulpit i Ščasný hráče chválili

Ostravský kouč Martin Pulpit po dramatickém zápase nevypadal nijak rozhozeně, svůj tým za celkovou hru chválil. "V první půli byly Teplice mírně aktivnější, přesto jsme šli do vedení, ale dvěma chybami jsme o to přišli," hodnotil utkání.

O chybách mluvil i dál. "Druhý poločas byl z naší strany velmi kvalitní herně, po zásluze jsme vyrovnali, ale nezájmem hráče Baníku jsme to zhatili," zlobil se. "Troufám si tvrdit, že kdyby byl Baroš k dispozici, naše útočná síla by byla o úroveň vyšší. Staško je mladý, začíná, má pár startů. Soukup je ze třetí ligy. Zkušenosti tam chybí. Oba se snažili, odmakali to, ale chybělo tam něco navíc," dodal.

Baník neodjížděl v dobré náladě - vedle nevalných výsledků ohrožují jeho setrvání v lize i ekonomické problémy. Naopak Teplicím se v závěru ligy začalo dařit, dvakrát po sobě vyhrály poprvé v sezoně a euforie byla po závěrečném hvizdu znát všude - na hřišti, v kabinách i na trenérovi Zdeňku Ščasném.

"Jsem nadmíru spokojený, i když tam vidím nedostatky. Musíme v těch třech kolech ještě něco uhrát, nicméně hrajeme s fotbalovějšími soupeři, kteří nám sedí víc. Myslím, že záchrana je blízko, tahle výhra nás k ní hodně posunula," řekl Ščasný. "Nevzpomínám si, že by Baník měl v první půli nějakou větší šanci, přesto jsme museli otáčet. Myslím, že jsme vyhráli naprosto zaslouženě," prohlásil Ščasný.

Den si nechtěl kazit ani nucenou absencí klíčového záložníka Ljevakoviče, kterého čeká po dvanácté žluté kartě distanc až do konce sezony. "Dostanou prostor jiní, ale s tím si teď hlavu nelámu," uzavřel teplický kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články