Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sparta v Liberci prohrála 0:2, Baníku tři body vystřílel Baroš

Liberec - Fotbalistům Sparty se vzdaluje zisk titulu. Pražané po minulé remíze 2:2 s Jihlavou neuspěli ani ve šlágru 26. kola první ligy na stadionu mistrovského Liberce a po prohře 0:2 ztrácejí na vedoucí Plzeň už pět bodů. O výhře Slovanu rozhodli svými góly Michael Rabušic a Jiří Štajner. V dalším ze zápasů fotbalisté Ostravy doma porazili Příbram 2:0 díky dvěma brankám Milana Baroše. Baník tak udělal důležitý krok k záchraně, když se v neúplné tabulce posunul na desáté místo s pětibodovým náskokem na sestupové příčky.

Liberečtí hráči slaví
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Liberec od začátku dokazoval, v jaké pohodě je po sérii výher. V úvodu vsadil na vysoký presink a převahu už po osmi minutách korunoval gólem. Šural poslal před branku přízemní centr a důrazný Rabušic ve skluzu překonal Vaclíka. Domácí útočník potvrdil, že má střeleckou formu a navázal na čtyři góly z předešlých dvou duelů s Brnem a Mladou Boleslaví. "Všichni se mě ptají, jestli jsme to chtěl. Já říkám, že ano, že mi to přišlo jednodušší. Skákalo to. Myslím, že jsem to s přehledem proměnil," usmíval se po utkání šťastný střelec Rabušic.

Sparťané po inkasovaném gólu zvýšili aktivitu, ke gólovým šancím to ale dlouho nevedlo. Vidlička pálil nad a kanonýr Lafata hlavičkoval mimo. Jinak působil lepším dojmem Slovan. Lépe kombinoval, podnikal přímočařejší akce a nejméně dvakrát mohl zvýšit svůj náskok.

Většinu libereckých akcí režíroval Štajner, jeden z pěti bývalých hráčů Sparty v domácí základní sestavě. Liberecký špílmachr v 25. minutě krásnou uličkou dostal do šance Šurala, Vaclík ale i díky teči Jarošíka stihl zakročit. O minutu později pro změnu Delarge poslal do úniku Rabušice a jen Vaclíkova tyč zabránila tomu, aby ve třetím ligovém utkání po sobě vstřelil dvě branky.

Až ke konci první půle Letenští získali převahu a chvílemi uzamkli soupeře před jeho vápnem. Po pauze Pražané pokračovali v tlaku a Hušbauerovi ve 49. minutě chyběl kousek k vyrovnání. Pak se domácí radovali z druhého gólu, pro Keličův ofsajd ale nemohl platit. Sparta posléze pokračovala v aktivitě. Jarošík po rohu hlavičkoval těsně nad, podobně se za chvíli vedlo i Krejčímu. Hosté si byli vědomi, že v boji o titul nesmějí pod Ještědem ztratit, a začali riskovat.

Trenér Lavička, kterému před zápasem jeho bývalý klub z Liberce popřál k úterním 50. narozeninám, stáhl po hodině hry Matějovského a posílil útok o Bednáře. Vynikající zápas nabral ještě větší tempo a gradoval. V době největšího sparťanského náporu utekl v 66. minutě Štajner a sólo zakončil přesnou střelou k tyči. Lavička poté poslal na hřišti i dalšího útočníka Kweukeho, odvrátit prohru už ale nedokázal. Sparta v minulosti na stadionu Liberce už několikrát přišla o naději na titul a mistrovský primát se jí pod Ještědem vzdálil i nyní.

Baroš (vlevo) v zápase s Příbramí
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Šance Baníku na udržení vystřílel Baroš

Navrátilci do sestavy Milosavljev a Lukeš vdechli ofenzivě Baníku hned v počátku prvoligové parametry. Domácí po několika utrápených zápasech výrazně zkvalitnili kombinaci i finální fázi, daleko více s míčem hrál Baroš - na gól si počkal šestatřicet minut. Milosavljevův centr jeden z hostujících beků odvrátil pouze před ostravského střelce, jenž se z voleje nemýlil.

Druhá půle byla trochu o něčem jiném - Příbram přeskupila řady, na hřiště přišel Krbeček a domácí se náhle octili pod velkým tlakem. Bárta během chvilky vytlačil táhlou ránu Krbečka, vytěsnil Wágnerovu hlavičku a konečky prstů i Jugasovu bombu. Otevřené hry soupeře však domácí využili k rozhodující akci v 56. minutě. Zřejmě nejlepší ostravský hráč Milosavljev po brejku nahrál na malé vápno Barošovi a ten ve skluzu míč umístil k tyči.

Ostrava však zdaleka neměla vyhráno. Příbram v závěru vyvinula nevídaný nápor, při němž se Baník třásl o vedení. Měl ale Bártu v oslnivé formě. Domácí gólman famózními zákroky v závěru dvakrát vychytal nebezpečného Wágnera, a když už byl bez šance, tak ho po hlavičce Trappa na brankové čáře zastoupil Droppa. Příbram tak nepotvrdila poslední domácí výhru nad pražskou Slavií a o udržení v lize ještě bude muset bojovat.

Martin Pulpit:

"V prvním poločase jsme byli o něco lepší a agresivnější a nebezpečnější směrem dopředu. I když Wágner a Střihavka nám dělali jisté problémy, dokázali jsme se prosadit Milanem Barošem."

"Hlavně v prvním poločase jsme byl naším výkonem zklamaný. Přijeli jsme sem s úplně jinou vizí, nebyli jsme agresivní," litoval po zápase František Straka, trenér Příbrami.

Baník Ostrava - 1. FK Příbram 2:0 (1:0)

Branky: 36. a 56. Baroš. Rozhodčí: Ardeleánu - Filípek, J. Paták. ŽK: Baroš - Mišůn. Diváci: 4470. 

Ostrava: Bárta - Stožický, Vomáčka, Kaprálik, Stronati - Fantiš (82. Kraut), Droppa, Lukeš, Milosavljev - Baroš (89. Baránek), Staško (65. Soukup). Trenér: Pulpit.
Příbram: Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško (46. Krbeček) - Koukal (60. Šlapák), Tarczal, Mašán (78. Trapp), Pilík - Střihavka, Wágner. Trenér: Straka. 

Milan Baroš: "Máme 28 bodů. Škoda, že alespoň bod jsme neuhráli v Brně. Ale udělali jsme dneska obrovský krok k záchraně. Potřebujeme nějakých 31, 32 bodů, možná bude stačit třicet."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články