Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Kisel přijal před derby roli psychologa, Vaclík chce odčinit podzimní zaváhání

Praha - Nikoli strach, ale motivaci vzbuzuje u fotbalistů Slavie podle kapitána Karola Kisela aktuální forma Sparty před derby. Sám chce k úspěchu přispět psychologickým vlivem na hráče. To sparťanského brankáře Tomáše Vaclíka motivuje touha odčinit vlastní chybu z podzimního klání. Vaclík si i s odstupem vyčítá, že špatným vyběhnutím proti centrovanému míči usnadnil slávistickému obránci Martinu Latkovi cestu za vítězným gólem. Přímý přenos utkání sledujte od 19:15 na ČT sport a našem webu. Speciální předzápasové Studio fotbal začíná již v 17:45.

Karol Kisel
zdroj: isifa/mafra autor: Michal Šula

Sparta v lize nenašla přemožitele právě od podzimního derby už ve 13 zápasech v řadě. Navíc si hodně zvedla sebevědomí vítězstvím nad Plzní, rivalem v boji o titul, i dvěma jasnými výhrami nad Olomoucí v lize i poháru.

"Sice teď hraje dobře, ale v žádném případě z ní nemáme strach. To, že se sparťanům tak daří a že jsou favoritem derby, je pro nás naopak obrovská výzva. Chceme tu jejich sérii ukončit," prohlásil Kisel.

"Cítím, že si fanoušci Sparty myslí, že nám Sparta nasází 5:0 a bude hotovo. Ale to je naše výhoda, protože Sparta musí, zatímco my chceme vyhrát. Určitě Spartu neporazíme 3:0, ale věřím v těsné vítězství a že zůstaneme králi Prahy," dodal.

Slavia má o co hrát

Zatímco Sparta bojuje o titul, Slavia na osmém místě tabulky už nemá šanci na evropské poháry a k jistotě záchrany jí schází jen poslední krok. Proto v Edenu berou duel se Spartou jako vrchol jara.

"Ten zápas je pro nás velice důležitý. Větší zápas pro nás není. Sezona dospěla k tomu, že poháry hrát nebudeme, tak chceme alespoň porazit Spartu," řekl Kisel.

Jako kapitán chce k výhře přispět i svým vlivem v kabině. "Určitě budu působit na kluky, aby si tu výjimečnost utkání uvědomili a byli schopní předvést tak super výkon jako na podzim. Sice jsou v obou týmech nějaké změny, ale nesmí se změnit duch, který nám přinesl vítězství," prohlásil slovenský záložník. "Někoho je třeba vyhecovat, mladší kluky zase spíše uklidnit, aby je to nesvazovalo. S klukama se o tom hodně bavím," dodal.

Kisel o přínosu trenéra Lavičky na Letnou:

"Přinesl tam to, co Spartě dlouho chybělo. A to uvolněnější atmosféru, větší komunikaci. Není tam na kluky takový tlak jako dřív. Sám jsem to ve Spartě zažil, tak vím, o čem mluvím. Atmosféra je teď ve Spartě úplně jiná, proto mají velkou šanci na titul. To ale ještě neznamená, že vyhrají derby."

Kisel trochu spoléhá i na to, že Spartu by mohlo svazovat domácí prostředí a vyprodaný letenský stadion. "Bude záležet na vývoji. Pokud se jim nebude dařit, může se to otočit proti nim. Rozhodně se budeme snažit o to, aby se tak stalo, a šťastní jsme odjížděli my," dodal Kisel.

Vaclík derby ještě nevyhrál

Opora Sparty Vaclík při svém třetím pokusu doufá ve své premiérové vítězství v pražském derby. Čtyřiadvacetiletý gólman se občas ve vzpomínkách k zářijové bitvě v Edenu vrací, Latkova trefa jej mrzí dodnes.

"Spíš než pohledný zápas to byl urputný boj, v němž se čekalo na jediný gól. A já jsem v něm byl také namočený. Takže teď mám motivaci navíc zvládnout proti Slavii sobotní zápas," uvedl Vaclík.

Po posledním duelu se Slavií jej stihla kritika, když špatně zareagoval při standardní situaci soupeře. Vaclík se při vyběhnutí proti centru v Edenu zastavil na "půl cesty", což je jedna z největších brankářových chyb.

Tomáš Vaclík
zdroj: isifa/mafra autor: Michal Šula

Teď je Vaclík zase jedním z tahounů Sparty, v sezoně vychytal už devět čistých kont, což už dokázal jen Filip Rada z pražské Dukly. Na osobní statistiky ale Vaclík nehledí, před sobotou si přeje jediné: jakékoli vítězství nad odvěkým rivalem.

"Snad do třetice derby vyhraju a konečně si užiju jeho vítěznou atmosféru," připomněl Vaclík, že zatím má při svém sparťanském angažmá proti Slavii bilanci jedné remízy a porážky právě z podzimního klání.

Pro Vaclíka bude mít sobotní duel zajímavý nádech i z dalšího důvodu: poprvé se totiž proti Slavii postaví na letenském stadionu. "V Edenu to pro mě zatím nikdy nebylo výsledkově ono. Teď bych si moc přál užít si výhru i s našimi fanoušky. Nemůžu se dočkat vyprodaného stadionu," těšil se Vaclík, že Sparta dva týdny po jiném šlágru s Plzní znovu nastoupí před beznadějně zaplněným hledištěm.

"Třeba se to na Slavii podepíše jako na Plzni. Stadion hnal nás, a naopak šel proti soupeři. Proti Slavii by mohla být atmosféra ještě víc elektrizující," přemítal Vaclík.

Sám si užívá současnou atmosféru ve sparťanském týmu, který povzbudily poslední dvě výhry proti nejbližším ligovým konkurentům Plzni a Olomouci. "Naše rozpoložení je teď mnohem lepší, ale zkazit se může ledasco. A velmi rychle. Musíme si uvědomit, že před derby se všechno maže, zápas se vymyká těm ostatním ligovým... Ale když budeme hrát se stejným elánem, zaujetím a radostí jako v posledních zápasech, zase by to mohlo být dobré," uvedl Vaclík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články