Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sparta porazila posledního mistra, Olomouc ztratila body v Teplicích

Praha/Teplice – Spartě se konečně podařilo přenést pohodu z evropských pohárů i do ligy. Proti Liberci předváděla aktivní fotbal ve vysokém tempu a Letenští v atraktivním utkání nakonec přehráli Slovan 2:1. Přes řadu šancí se o góly domácích postarali paradoxně oba stopeři Sparty a po rohových kopech. V odpoledním utkání Olomouc jen remizovala 1:1 s Teplicemi a Hanáci tak nevyužili příležitosti osamostatnit se na prvním místě ligové tabulky. V čele se tak s 23 body srovnaly hned tři týmy – Jablonec, Olomouc a Sparta. 

Radost hráčů Sparty
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Sparta v nebývale atraktivním utkání nakonec výhru uhlídala

V nominaci na utkání se vůbec neobjevil Léonard Kweuke, kterého vyřadily potíže s naraženým bokem. V základní sestavě Kamerunce nahradil Bekim Balaj, jinak ale na obou stranách nedošlo oproti posledním utkáním k žádným změnám. Liberec začal na Spartě výborně a už ve druhé minutě mohl jít do vedení. Na Šuralův ostrý přízemní centr ale žádný z Libereckých před brankou nedosáhl. Ani poté ale Liberec nic ze své aktivity neubral a sparťané museli odvracet jeden útok za druhým.

Jestli úvodní pětiminutovka patřila hostům, tak tak druhá zase Letenským. Těm se najednou dařilo držet míč v přízemní kombinaci a otupit liberecký nápor. V sedmé minutě se sám na branku řítil Kadlec, trefil ale jen brankáře Bičíka. Záhy těsně vedle liberecké branky střílel Balaj. Pak se hra vyrovnala a byl vidět na české poměry nevídaně atraktivní fotbal. Oba týmy hrály ve vysokém tempu, útočily v dostatečném počtu hráčů a na obou stranách se tak rodily nebezpečné situace.

Sparta držela většinu času míč na svých kopačkách, Liberec se soustředil spíše na rychlé protiútoky. Rozhodně to ale nevypadalo, že by Severočeši přijeli na Letnou bránit. Sparťané však postupně začínali mít herní převahu. Letenským se poměrně dařilo odebírat Liberci míče již ve středu pole a okamžitě přecházet do útoku. A brzy přišla zasloužená odměna.

V 31. minutě vybojoval Kadlec rohový kop a Liberečtí předvedli nepochopitelné zaváhání v obraně. Uvnitř malého vápna zůstal nikým nehlídaný Jiří Jarošík, který bez potíží poslal střelou z první Spartu do vedení. Sparťanského stopera měl při standardní situaci patrně hlídat jeho nedávný spoluhráč Ondřej Kušnír, s Jarošíkem se ale za centrem vůbec nerozběhl. Liberecký brankář Bičík jen marně rozhazoval rukama.

Vítězslav Lavička, trenér Sparty: "Viděli jsme hodně zajímavý fotbal. Měli jsme aktivní úvodní poločas a kromě gólu jsme měli i další šance. Slovan byl zase aktivnější ve druhém poločase. Pomohly nám rohové kopy, po kterých dali oba stopeři důležité góly. Jirka Jarošík navíc brankou oslavil své včerejší narozeniny. Důležité je také zmínit, že při tlaku Liberce nám velkou měrou pomohl skvělými a důležitými zákroky Tomáš Vaclík."

Jaroslav Šilhavý, trenér Liberce: "Bylo to jako přes kopírák. Neubránili jsme dva rohy, pokaždé zakončovali stopeři a vždy nohou. To by se stávat nemělo," posteskl si. Hlavně vedoucí gól Jarošíka podle něj Spartě hodně pomohl. "My jsme přitom začali dobře a měli i první šanci, ale Sparta se vedoucím gólem dostala do pohody." 

Aktivní byl hlavně výborně hrající sparťan Kadlec, kterého bylo všude plno. Operoval na velkém prostoru, dokázal se propracovat do šancí, dařilo se mu ale i v defenzivní fázi. To na druhé straně nebyl příliš vidět útočník Michael Rabušic a do druhého poločasu ho nahradil Jan Blažek.

Obrovskou šanci hned v úvodu druhé půle zazdil Zápotočný. Pravý bek Sparty se objevil naprosto nehlídán uvnitř pokutového území, po výborném Pamičově centru ale hlavičkoval jen do bránícího hráče Liberce. Pak ale stejně jako v úvodu utkání hráli především Liberečtí, tlačili se do zakončení a vytvářeli tlak v pokutovém území. Brzy začaly přicházet i šance Severočechů. Spartě se nedařilo zdaleka tak aktivně bránit a Liberečtí se poměrně snadno dostávali do blízkosti pokutového území domácích. Trenér Sparty Vítězslav Lavička reagoval střídáním, místo Balaje přišel Pavel Kadeřábek a Kadlec se posunul na hrot útoku.

Libereckým se staly osudnými rohové kopy. V 62. minutě se prosadil i druhý sparťanský stoper. K neobtěžovanému Švejdíkovi propadl centrovaný míč, letenský bek obdobně jako jeho kolega Jarošík uklidil míč střelou z první do branky hostí. Vzápětí málem skóroval i Liberec. Hlavičku Jiřího Štajnera ale dokázal zpomalit brankář Vaclík a míč poskakující na brankové čáře odkopl obránce Pražanů. Příval šancí neustával, další stoprocentní spálil sparťan Holek.

Pak se ale předvedl Blažek, který ve druhém poločase oživil hru hostí. V 75. minutě si pohrál na hranici vápna se Švejdíkem a ranou do šibenice nedal Vaclíkovi šanci. Dál přicházely nové a nové liberecké příležitosti. Obrovskou šanci připravil Štajnerovi Blažek, sparťanský gólman Vaclík ale domácí i tentokrát zachránil. Liberec dál připravoval Letenským krušné chvilky před jejich brankou, gól však jejich snaha nepřinesla. V samotném závěru byl po druhé žluté vyloučen liberecký Vácha a Sparta tak už těsné vedení udržela.

Sparta Praha - Slovan Liberec 2:1 (1:0)Branky: 32. Jarošík, 63. Švejdík - 74. Blažek. Rozhodčí: Kovařík - Mencl, Nádvorník. ŽK: Balaj, Krejčí - Vácha, Bosančič. ČK: 90. Vácha. Diváci: 7351.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Pamič - Holek - Kadlec, Matějovský (83. Grajciar), Hušbauer, Krejčí (90. Přikryl) - Balaj (60. Kadeřábek). Trenér: Lavička.

Liberec: Bičík - Kušnír, Karišik, Kelič, Fleišman - Delarge (73. Bosančič), Vácha, Janů (85. Nezmar), Šural - Rabušic (46. Blažek), Štajner. Trenér: Šilhavý. 

Olomouc nedokázala porazit trápící se Teplice

Favorizovaná Olomouc se proti domácím dlouho nemohla prosadit, naopak se v úvodu zápasu dostávala pod tlak. Teplice ale potvrdily, že mají nejhorší ofenzivu v lize, a z několika nadějných kombinací mnoho nevytěžily. Po půlhodině začala ale Sigma přebírat iniciativu. Poprvé zahrozila ve 33. minutě: nízký centr po rohu z pravé strany si našel na bližší tyči Klesnil, jenže trefil jen náruč brankáře Grigara. Klesnil vyšel naprázdno i o sedm minut později, kdy minul střelou z otočky.

Olomouc se nakonec ještě před pauzou dostala do vedení. Teplický roh ve 43. minutě odhlavičkovali obránci daleko dopředu k Navrátilovi, který se prosmýkl okolo Ljevakoviče a utíkal z vlastní poloviny sám na branku. Na hranici vápna ještě posunul doprava na Petra a ten již měl snadnou práci.

Hostům celou první polovinu vycházela sázka na ofsajdovou past, která zastavila řadu akcí domácích. V 52. minutě při Vachouškově kolmici ale selhala. Na míč si po levé straně pole naběhl Podaný a jeho centr uklidil zblízka do sítě Mahmutovič. Teplice byly i v úvodu druhého poločasu o něco aktivnější a Mahmutovič mohl obrat vzápětí dokonat, jeho střelu ze 30 metrů ale brankář Blaha dokázal z horního rohu branky vytěsnit.

Roman Pivarník, trenér Olomouce: "Zahráli jsme znovu velmi dobrý zápas kombinačně, byla vidět snaha zvítězit. Škoda, že jsme nedokázali dotáhnout naše šance ke gólům, ale pořád je to plusový bod zvenku."

Zdeněk Ščasný, trenér Teplic: "Vzhledem k průběhu zápasu s ním (s jedním bodem) musíme být spokojeni. Na soupeře jsme našli recept, ale paradoxně jsme inkasovali po neuvěřitelné chybě při vlastní standardní situaci. Pak stálo hodně dřiny alespoň vyrovnat." 

Tou dobou už zase začínala ožívat Olomouc a vypracovala si hned několik nebezpečných závarů ve vápně soupeře. Severočeši je ale díky své obětavosti dokázali odvrátit. Olomouc tak nedokázala využít příležitosti osamostatnit se na čele tabulky, s 23 body zůstávají Hanáci druzí, i když jen o skóre za vedoucím Jabloncem. Teplice si polepšily o jednu příčku a aktuálně jsou čtrnácté.

FK Teplice - Sigma Olomouc 1:1 (0:1)Branky: 52. Mahmutovič - 43. Petr. Rozhodčí: Franěk - Pelikán, Gallo. ŽK: Ljevakovič - Škerle, Hořava. Diváci: 2 410.

Teplice: Grigar - Ježdík, Lukáš, Lüftner, Podaný - Dolejš (46. Jursa), Ljevakovič, Jarolím, Vůch (60. Kerič) - Vachoušek - Mahmutovič (82. Jindráček). Trenér: Ščasný.

Olomouc: Blaha - Rossi, Dreksa, Škerle, Vepřek - Petr (75. Chlebek), Hořava (90. Šindelář), Pospíšil, Ordoš, Navrátil - Klesnil (80. Doležal). Trenér: Pivarník. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články