Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Baník přišel o 20 milionů. Budoucnost klubu je ohrožena, varuje jeho šéf

Ostrava - Už před sezonou měl zadlužený Baník Ostrava co dělat, aby získal od Fotbalové asociace ČR (FAČR) prvoligovou licenci. Nakonec byl úspěšný, teď se však dostává do dalšího problému. Nedostane totiž dvacetimilionovou pohledávku od Temešváru. Nejen proto hráči v nejbližší době neuvidí prémie. Baník navíc čeká jednání s ostravskými zastupiteli o podpoře klubu. "Věřím, že ji odsouhlasí. Pokud se to stane, budeme mít za sebou nejdůležitější moment záchrany," doufá šéf Baníku Petr Šafarčík. Zatím ale podle něj klub zachráněn není. Naopak. "Jeho budoucnost je ohrožena."

Temešvár dlužil Baníku dvacet milionů za přestup Lukáše Magery. Rumunský svaz mu ale odejmul profesionální licenci, klub tedy v podstatě v současné podobě skončil. Pro Baník to znamená doslova čáru přes rozpočet. Šafarčík však připouští, že provoz je i přesto zabezpečen. "I když k určitým omezením jsme museli přistoupit," dodal s tím, že výplata prémií a bonusů bude odložena na konec roku.

Šafarčík v rozhovoru pro Deník Sport připomněl, že nyní stojí před zásadním krokem na cestě za záchranou Baníku. "Vrcholí jednání s vedením statutárního města Ostravy. Do konce října by měli zastupitelé projednat novou smlouvu o spolupráci. Já věřím, že ji odsouhlasí. Podmínkou toho jsou však uzavřené závazné dohody s věřiteli," upozornil Šafarčík.

Právě s věřiteli má klub nyní problém. Licence mu totiž byla udělena na základě dohody s věřiteli na splácení stomilionového dluhu. "Do plánu oddlužení Baníku jsme těch dvacet milionů od Temešváru zapracovali. A teď je nemáme," řekl Šafarčík. Ten teď musí opět oslovit všechny věřitele a přesvědčit je, aby souhlasili s novým plánem.

Baník Ostrava je po šesti zápasech s pěti body na dvanáctém místě tabulky. Zatím si připsal pouze jedinou výhru, a to v srpnu na hřišti Českých Budějovic. Naposledy prohrál doma se Sigmou Olomouc 1:2. V pondělí jej čeká duel na hřišti Jihlavy.

Zdroj
ČT sport, Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články