Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Lavička je s konečnou platností novým trenérem Sparty

Praha - Dlouho očekávaná zpráva se stala skutečností. Fotbalová Sparta oficiálně potvrdila, že hlavním trenérem prvního mužstva byl jmenován Vítězslav Lavička. U kormidla Sparty střídá odvolaného Martina Haška a na Letnou se tak vrací po necelých čtyřech letech. S vedením klubu uzavřel Lavička smlouvu na dobu neurčitou. Sparta také oficiálně představila svou první letošní posilu, stal se jí bývalý plzeňský brankář Marek Čech.

Vítězslav Lavička
zdroj: GettyImages autor: Ryan Pierse

Vítězslav Lavička se ujal mužstva na srazu na Strahově na startu letní přípravy. S vedením Sparty byl v kontaktu už od skončení ligové sezony, po níž byl odvolán Martin Hašek. Lavičkovo angažmá bylo již delší dobu považováno za hotovou věc.

"Nepřicházím do Sparty bořit, chci pokračovat v procesu, který tu byl započat. Chci být jeho součástí," řekl Lavička. "Když to všechno zjednoduším, moc bych si přál, aby si divák, když uvidí na stadionu Spartu, řekl: Aha, oni hrajou stylem jako Sparta, ta hra je konkurenceschopná. To ale nejde udělat mávnutím proutku, je to dlouhodobý proces, na kterém se musí neustále pracovat," dodal Lavička.

Devětačtyřicetiletý Lavička prostředí na Letné dobře zná. Před čtyřmi lety opustil kvůli nabídce pražského celku post kouče reprezentační jednadvacítky a ve Spartě zahájil jako hlavní trenér sezonu 2008/09, ale v říjnu po sérii špatných výsledků skončil.

Je nám líto, video expirovalo.
Lavička nově trénuje Spartu

"Moje představy při posledním angažmá byly trošku jiné než realita. Teď mám možnost pokračovat v práci, kterou jsem před čtyřmi lety započal. Tak to cítím a chápu," uvedl Lavička. Pak vyrazil do Sydney, kde předloni slavil australský titul. Po uplynulé sezoně mu u protinožců vypršela smlouva a vrátil se zpět do Čech.

Nabídku mu předložila také konkurenční Slavia, Lavička ji ale odmítl. "Jsem sparťan, mé vztahy ke Spartě jsou hluboké. Nepředpokládal jsem, že se ihned po mém návratu objeví nabídka ze Sparty. Měl jsem i jiné nabídky z české ligy, ale na ty jsem nereagoval," řekl Lavička.

Na Letné působil i jako aktivní hráč. S trénováním začal v Chrudimi, poté se jako asistent podílel na čtyřech mistrovských titulech Sparty, kterou krátce vedl v ročníku 2001/02 jako hlavní kouč. Pak trénoval Žižkov a před šesti lety získal mistrovský titul s Libercem.

Do realizačního týmu si Lavička vybral Zdeňka Svobodu, dosavadní asistenti Václav Jílek a trenér brankářů Pavel Srníček zůstávají. Kondičními trenéry jsou Pavel Rada s Tomášem Malým, vedoucím mužstva bude nadále Miroslav Baranek.

Na úvodní sraz k přípravě před novou sezonou dorazil na Letnou i brankář Marek Čech, který se v Plzni nedohodl na prodloužení smlouvy a upsal se Spartě. Bývalý gólman Liberce, Žiliny, Trnavy či Lokomotivu Moskva strávil v Plzni jednu sezonu. Na podzim byl jedničkou a nastupoval i v Lize mistrů, větší část jarní sezony ale odchytal Roman Pavlík. Šestatřicetiletý Čech nastoupil za Viktorii do patnácti ligových zápasů a sedmi duelů evropských pohárů.

Zkušený brankář je zatím jedinou novou posilou letenského celku, jinak se do Sparty pouze vrátili někteří hráči, kteří hostovali v jiných klubech. Přípravu s pražským klubem začnou obránci Lukáš Hejda s Ondřejem Švejdíkem a záložníci Martin Zeman a David Pavelka. Po sezoně na Letné naopak skončili dva zkušení hráči - záložník Libor Sionko a stoper Erich Brabec, který před pár dny posílil Senicu.

Do slovenského klubu odešel na hostování také mladík Martin Frýdek a brankář Milan Švenger. Pětadvacetiletý gólman na jaře po zimním příchodu Tomáše Vaclíka přišel o místo jedničky a naposledy chytal první ligu v 19. kole.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články