Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Hašek: Máme výborné brankáře, kteří patří do světové špičky

Praha – Česká reprezentace má za sebou na hokejovém svátku letošního roku, Světovém poháru, dvě utkání. Po včerejší porážce od Výběru Evropy (2:3 v prodloužení) se postupové naděje svěřenců trenéra Josefa Jandače rapidně blíží nule. Legendární gólman Dominik Hašek během facebookového rozhovoru s diváky ČT sport nicméně národní tým nezatracoval, naopak ocenil výkony brankářského dua Neuvirth-Mrázek. 

Dominik Hašek
zdroj: ČT24 autor: Vojtěch Rejl

Prestižní turnaj, jenž hostí kanadské Toronto, zahájili čeští hokejisté nedělní porážkou 0:6 od domácího mužstva. "Měli jsme celkem dobrý začátek, ale s přibývajícím časem nás Kanada přehrávala ve většině činností. Její vítězství bylo zasloužené. Papírové předpoklady dokázala potvrdit i na ledě," hodnotil vstup do SP Hašek.

Dvojnásobný držitel Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče NHL však zdůraznil, že drtivou porážku od současného týmu země javorových listů nelze považovat za překvapivou.

"Výkony, které předváděli během posledních dvou olympijských turnajů a rovněž na světových šampionátech, byly impozantní. Nejenže vyhráli, ale vyhráli naprosto zaslouženě. Kanada jde porazit, když brankář podá vynikající výkon spojený s potřebnou dávkou štěstíčka, ale v tuto chvíli nelze porážet."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kanada - Česko

Druhé vystoupení reprezentačního celku proti Výběru Evropy sneslo přísnější parametry, ovšem porážka 2:3 po prodloužení znamená, že eventuální postup do vyřazovacích bojů už hráči nemají ve svých rukou a musí spoléhat na pomoc ostatních.

"Začátek byl hrozně opatrný z obou stran, přesto měl Výběr Evropy o jednu nebo dvě šance víc než my. Ve druhé třetině nás jednoznačně přehrával. Pouze díky štěstí a vynikajícímu Mrázkovi jsme drželi vyrovnaný stav 1:1. Líbilo se mi, jak jsme odehráli závěrečnou část. Především během přesilových her, v níž Hanzal odváděl perfektní práci před brankou," hledal pozitiva olympijský vítěz z Nagana.

Nápad organizátorů, kteří se rozhodli vytvořit jen a pouze pro Světový pohár mix evropských hokejistů ze států, jejichž národní mužstva pozvánku nedostala, nepovažuje bývalý hráč Buffala či Detroitu za šťastný.

"Já jsem spíše konzervativní typ a líbí se mi mezinárodní souboje. Podle mě je evropský výběr 'paskvil', v němž chtěla mít NHL nejlepší hráče na očích. Je otázkou, zdali by Slovensko či Švýcarsko bylo tak silné. Já si to nemyslím. Není to špatný nápad, na druhou stranu nejsem zastáncem podobných týmů," uvedl Hašek.

Naopak nadšený je pardubický rodák z dosavadních vystoupení brankářského dua. "Máme gólmany, kteří patří do světové špičky. Nesmírně se mi líbil Neuvirth v přípravě. Během dvou utkání, ve kterých chytal, neudělal žádnou chybu. Vždycky stál, jak měl. Zápas s Kanadou byl samozřejmě jiný, musel čelit obrovskému tlaku před brankou. Jsem zvědav, koho postaví trenéři do duelu proti Američanům, protože Mrázek včera předvedl výborný výkon."

Hokejoví experti již před prestižním měřením sil nejlepších světových hráčů poukazovali na problémy reprezentačního výběru. Často zmiňovali absenci tvořivých obránců a všeobecně defenzivní činnost svěřenců Josefa Jandače.

"Nemyslím si, že hlavním problémem je obrana. Ani statistiky útočníků ve srovnání s ostatními nejsou nikterak oslnivé. Řekl bych, že jde o hru celého družstva. V tuto chvíli nám krůček chybí. Kanada je někde jinde. Jsem zvědav, jak odehrajeme duel proti USA. Mají sice výborný tým, ale proč bychom nemohli vyhrát," zeptal se Hašek.

Diváky zajímala rovněž komunikace českých obránců s brankáři v angličtině. "Když jsem četl tuto informaci před turnajem, byl jsem trošku překvapený. Na druhou stranu mě to nevykolejilo, protože kluci jsou během sezony zvyklí komunikovat anglicky a některé povely jsou v angličtině rychlejší. Nepovažuji to za problém," podotkl jednapadesátiletý Hašek.

Velmi častým podnětem k diskusím bývá srovnání Světového poháru, OH a mistrovství světa. Legendární "Dominátor" zastává v tomto ohledu jednoznačný názor. "Já mám rád tradice. Ať si říká, kdo chce, co chce, pro mě je SP jen nějaký pohár, kterých se hraje během roku hodně. Olympijské hry a světové šampionáty pro mě vždycky byly a stále jsou nejpodstatnější reprezentační akce," prohlásil.

Turnaj v Torontu se prozatím poměrně překvapivě netěší divácké podpoře hodné velikosti dlouho očekávaného podniku. "Na zápase proti Evropě bylo pouze deset tisíc diváků a v hale pro dvacet tisíc se takový počet ztratí. Nemyslím si, že fanoušci za oceánem nefandí, ale jde spíše o jiný typ fandění než u nás. Zpívání spojené s různými rituály tam sice neuvidíte, příznivci nicméně svůj tým podporují," zakončil Hašek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články