Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bosák: Co bylo špatného na hře českého týmu? Vlastně všechno

Praha – Fotbalový komentátor Jaromír Bosák byl na evropském šampionátu v permanenci. Navštívil celou řadu měst a stadionů, odkud fanouškům u televizních obrazovek popisoval den za dnem aktuální dění z Francie. Prostřednictvím sociálních sítí navíc přenášel divákům atmosféru turnaje i během cestování. Populární komentátor v chatu na webu ČT sport mimo jiné prozradil, jak se při práci vyrovnává s tlakem, okomentoval odchod Pavla Vrby z lavičky národního týmu, zhodnotil premiéru nového systému Eura a poodhalil svou roli během olympijských her v Riu de Janeiro.

Jaromír Bosák
zdroj: ČT

Fanoušky pochopitelně zajímalo především vystoupení svěřenců Pavla Vrby na mistrovství Evropy. Bosák komentoval všechny duely národního týmu a na otázku, co bylo špatně na hře českého mužstva, odpověděl bez delšího váhání jednoznačně. "Upřímně? Vlastně všechno," napsal lakonicky.

Odstoupení trenéra Vrby považuje za pochopitelné, avšak pozastavil se nad způsobem, jakým český lodivod reprezentační výběr opustil. "Pavel Vrba měl plné právo vybrat si jiné angažmá, navíc na Euru neuspěl. Ale způsob, jakým celý příběh proběhl, ten mi nevoněl ani trochu. A že celá akce trvala asi dva dny? Je voda suchá?" položil řečnickou otázku.

Diskuze proběhla také na téma vztahu kouče, jenž dosáhl mimořádných úspěchů s Viktorií Plzeň, k médiím. Fanoušek Pavel totiž označil chování nového trenéra ruské Machačkaly vůči novinářům za ješitné až arogantní.

"Když srovnám, jak působí trenéři Anglie, Itálie, nebo Německa – i ve velmi nepříjemných momentech a po těžkých otázkách, musím říci, že to v těchto zemích funguje úplně jinak než u nás. Trenér musí brát média jako součást práce – nejen když ho chválí – ne jako nepřítele a hlupáky, co chtějí jen škodit. Tím nechci úplně omlouvat novinářský stav, také nejsme dokonalí. Ale bez médií to prostě nejde. Tomu nepříjemnost a arogance ve stylu 'vy tomu vůbec nerozumíte, a proto se o tom vůbec nebudeme bavit' opravdu nepomáhá," uvedl Bosák.

Evropský šampionát provázela od listopadových teroristických útoků mimořádná bezpečnostní opatření, která více či méně zasáhla každého návštěvníka ve Francii. "Čekal jsem to horší, bezpečnostní opatření až tolik neotravovala. Byli jsme na ně připravení. Až na několik drobností proběhlo vše bez problémů," podotkl. 

Jaromír Bosák o diskuzích s Martinem Hyským během utkání evropského šampionátu:

"Já to takhle po kolezích vyžaduji. Nechci, aby se mnou vždy souhlasili. Pokud mají pocit, že situaci vidí jinak, musí s tím ven. Oni hráli velký fotbal, já ne, mají jiné zkušenosti a prožitky. Není důležité to, abych já vypadal dobře, ale to, aby divák dostal pokud možno správnou informaci. Tak se klidně přeme v přenosu. Ale tak by to mělo být."

Nový systém turnaje nejlepších mužstev starého kontinentu, tedy rozšíření původních šestnácti startujících celků na čtyřiadvacet, nepovažuje Bosák za změnu k lepšímu. "Já pléduji za starý systém. Na závěrečném turnaji hraje polovina Evropy. Rozmělňuje se kvalita a hlavně atraktivita zápasů ve skupině, protože plichty stačí...," myslí si.

Český komentátor momentálně odpočívá po náročných týdnech ve Francii, ale příliš volného času si neužije. Sportovní vrchol letošního roku, letní olympijské hry, totiž odstartuje již začátkem srpna. Na otázku, jaká bude role Jaromíra Bosáka v Brazílii, odpověděl jednapadesátiletý rodák z Chebu takto: "Hlavně budu sedět ve studiu a střídat se s Robertem Zárubou, točit profilové rozhovory a také asi komentovat finále obou fotbalových turnajů. Málo toho nebude...," pokračoval.

Práce sportovního komentátora vyžaduje mimo jiné i odolnost vůči tlaku, jenž je vytvářen především diváky u televizních obrazovek. "S tlakem nemám problém, já si ho nepřipouštím. Prostě dělám svou práci, jako někdo jiný pokládá střechu nebo asfaltuje chodník. Horší než tlak je únava, ta roste během turnaje rychle. Nejlepší je chodit si zaběhat a vyčistit si hlavu. Tedy pokud je čas," dodal Bosák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články