Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

"Volfíci": Hlavně jsme chtěli s kariérou skončit včas

Praha – Absolvovat poslední závod před domácím publikem se nepoštěstí každému. Čeští deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem patří k těm šťastnějším, se svou bohatou kariérou se budou moci rozloučit na mistrovství světa vodních slalomářů v pražské Troji. Jak se populární "Volfíci" ohlížejí za svými sportovními úspěchy a co je čeká v blízké budoucnosti? Dvojnásobní olympijští medailisté odpovídali v chatu webu ČT sport.

Ondřej Štěpánek (vlevo) a Jaroslav Volf
zdroj: ČT sport

Volf se Štěpánkem strávili společně celou závodní kariéru, partnery na lodi jsou už více než 20 let. "V roce 1991 nás náš bývalý trenér Oldřich Blažíček posadil do deblkánoe. Jelikož jsem chtěl pádlovat vpravo a měli jsme v oddíle jedinou loď s pravým zadákem, bylo rozhodnuto," vzpomíná Štěpánek. Toto spojení později vygenerovalo vedle olympijského stříbra z Pekingu a bronzu z Atén i titul mistrů světa, tři evropská zlata a celkové vítězství ve světovém poháru, další cenné kovy dvojice přidala v závodech družstev.

Rozlučku s vrcholovým sportem plánovali dlouhodobě a domácí šampionát jim k tomu poskytl ideální příležitost. "Věděli jsme, že po olympiádě v Londýně bude mistrovství světa doma v Troji, tak jsme chtěli zakončit kariéru před domácím publikem, kamarády a rodinou," vysvětluje Štěpánek. "A bylo pro nás důležité odejít včas," dodává zadák, který podle svých slov dosáhl v kariéře všeho, co chtěl. "Snad jen tu semifinálovou jízdu v Londýně bychom si asi dali znova," přemítá. Na posledních hrách skončila česká dvojice sedmá a těsně nepostoupila do finále.

Čeští deblkanoisté na chatu ČT sport
zdroj: ČT sport

Rozhodnutí ukončit kariéru nelitují a rozhodně nemají v plánu se vracet. "Náš trenér v posilovně Petr Brabec nás ale přemlouvá, abychom se na rok uklidili někam na Sibiř a rok před Riem do toho zas naskočili," směje se Jaroslav Volf, který doufá, že si na závodní derniéru se Štěpánkem schovali nejlepší výkon sezony. "Samozřejmě, máme to tak naplánované," dodává v nadsázce.

S vodou se ale "Volfíci" rozhodně neloučí, pokračovat budou v rolích trenérů. "Do civilního života se začnu začleňovat hned v pondělí po MS. Vystudoval jsem FTVS, obor trenérství, takže samozřejmě zůstanu u vody," říká Volf. I jeho partner se vrhne na výchovu mladých nadějí v Dukle Brandýs, dcera Julie však mezi jeho svěřence zřejmě patřit nebude. "V šesti letech zkoušela jezdit na kajaku. Byla to její iniciativa, zkusila to ale jen čtyřikrát a od té doby už ne. Nutit jí rozhodně nebudu," přiznává Štěpánek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články