Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jaromíra Bosáka štvou křiví lidé v přítmí zákulisní džungle české kopané

Praha - Fotbalový a golfový komentátor České televize Jaromír Bosák odpovídal čtenářům portálu ČT sport na otázky, které se točily především kolem fotbalu. Situaci v české kopané se Bosák nebál poměrně tvrdě glosovat. Kandidaturu Dagmar Damkové do výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky (FAČR) nechápe. "Má se držet sudích. Byla výborná rozhodčí, ale mám pocit, že teď jako šéfka komise a přítelkyně Romana Berbra poněkud šlape vodu."

Jaromír Bosák
zdroj: ČT sport

Kandidáta na post místopředsedy FAČR Romana Berbra Bosák považuje za šedou eminenci českého fotbalu. Svůj vliv prý ukázal v kauze Markéty Haindlové. "Se ženou ve vedení svazu bych neměl ani ten nejmenší problém. Když mohou šéfovat státům, proč ne fotbalu. Opět se ukázalo, jakou zákulisní silou disponuje Roman Berbr," uvedl Bosák.

Nebál se opřít ani do majitele fotbalové Slavie Aleše Řebíčka. "Můj osobní názor je, že tolik peněz pan Řebíček legálně vydělat nemohl." Český fotbal by vůbec podle Bosáka "potřeboval generální očistu, ale nikdo nechce hledat koště." Štvou ho "křiví lidé v přítmí zákulisní džungle".

Sázení se Bosák vyhýbá. Dobré fanoušky podle něj v české lize mají třeba Bohemians 1905, Baník, Plzeň, Slavia, Sparta nebo Slovácko. Když se naopak fandové nevyznamenají a na stadionu dojde k násilí, musí podle Bosáka následovat potrestání. "Nic jiného než přísné tresty - a hlavně okamžitě udělené - nepomůže. Přesvědčováním a prošením se toho moc nedosáhlo," napsal Bosák.

Líbí se mu hra Pavla Horvátha, Jiřího Štajnera nebo Karola Kisela. "Už jsem taky skoro důchodce, tak vidím rád ty, kteří už byli odepisováni kvůli věku a přitom válí skvěle," vysvětlil.

Ani za slávistu ani za sparťana se Bosák nepovažuje a snaží se komentovat nestranně. "To, že občas řeknu něco kritického na adresu vašeho oblíbeného klubu, ještě neznamená, že musím fandit těm druhým," podotknul.

Nový chystaný model fotbalového Eura, podle něhož má hrát více týmů ve větším počtu zemí najednou, se Bosák nebál označit za absolutní pitomost a zhůvěřilost. "Tohle vymýšlel chorý mozek."

Jaromír Bosák
zdroj: ČT sport

Oblíbený komentátor odpověděl i na choulostivou otázku na řešení situace, kdy si při komentování fotbalového utkání musí odskočit. "S odskočením občas bývá velký problém, nikomu to nepřeju, protože řešení je vždy nestandardní a složité k tomu," řekl Bosák. 

"Krásná holka, to je nejhezčí obrázek, co příroda vymyslela. To si nejde odříkat," vysvětlil Bosák uživateli s přezdívkou manželka. Pokud v přenosu řekne, že je na nějakou ženu hezký pohled, o nevěru se podle něj opravdu nejedná. 

Za problémem nízké návštěvnosti zápasů Gambrinus ligy podle Bosáka mimo jiné stojí i někdy vysoké ceny vstupenek. "Faktem je, že by se představenstva klubů mohla v některých případech nad cenami vstupenek zamyslet."

Mourinho v Chelsea je jasný

Návrat kouče Josého Mourinha do Chelsea je podle Bosáka neodvratný. "Mourinho je už jasný a Chelsea nemůže mít jiné cíle než ty nejvyšší. Za ty peníze." 

Podle Bosáka složení finále Ligy mistrů nepředznamenává budoucí dominanci německého klubového fotbalu na evropské scéně. Anglické a španělské kluby se v příštích letech zahanbit nenechají. "Alespoň to bude zajímavý trojboj," myslí si Bosák. "Bayern se nahoře může udržet dlouho, ale Barcelona se oklepe, letošní konec sezony měla docela marný, hodně unavený," dodal.

Ve finále Ligy mistrů, v němž se utká mnichovský Bayern s Borussií Dortmund, si Bosák přeje alespoň čtyři góly a myslí si, že o výsledku tentokrát nerozhodnou pokutové kopy. 

"Golf má na starosti pan Bosák, protože se dlouho snažil, aby ho ČT vysílala, a nikdo jiný se mu nevěnoval," vysvětlil komentátor, podle něhož má Tiger Woods šanci po pěti letech opět vyhrát US open. 

Kromě sportu se Bosák rád podívá na Tenkrát na západě, Kdo chce zabít Sekala, filmy Woodyho Allena či bratří Coenů, Blues Brothers, Muži v černém či Dobré světlo. Ač se to nezdá, Jaromír Bosák nemá žádný oblíbený klub v australské fotbalové lize.

Jaromír Bosák (*1965)

Zdroj
ČT sport, Wikipedia

Hlavní zprávy

Nejčtenější články