Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Neumannová: Nic než dlouhodobá práce s mládeží nás na výsluní nevrátí

Praha – V českém běžeckém lyžování nastalo bolestné střídání generací. Velmi dobře si ho uvědomuje také několikanásobná olympijská medailistka Kateřina Neumannová. Talenty se podle ní v Česku rodí, ale v období dospívání se už jen těžko přetavují v opravdové naděje, které by byly schopny bojovat o cenné kovy mezi elitou. Česká legenda běžeckých stop odpovídala na chatu.

Kateřina Neumannová
zdroj: ČT autor: Štěpán Janda

"Pro udržení ve světové špičce v běhu na lyžích je potřeba hlavně spousta let tvrdé práce, kterou není každý ochoten podstupovat," upozornila Neumannová.

"Talenty určitě máme, ale v poslední době bohužel končí v době, kdy by měly začít dosahovat výsledků v kategorii juniorů a dospělých. Je běžné, že silnější generace přicházejí a odcházejí, což se bohužel v současné době děje českému lyžování a nic jiného než systémová, dlouhodobá práce s mládeží nás na výsluní světového lyžování nevrátí," dodala.

V hledání nových nadějí se pokouší pomoci sama úspěšná závodnice. Stále ještě probíhá akce Hledáme novou Neumannovou. "Projekt pokračuje v jihočeském regionu, na celorepublikové úrovni nebyl zájem ze strany svazu lyžařů. Talentů je mezi dětmi dost, ale většina končí v období dospívání. Zapotřebí by jich bylo moc, odjíždět z MS bez medaile je smutné nejen pro české lyžování, ale i pro mě," uvedla Neumannová v narážce na uplynulé MS ve Val di Fiemme, kde se Češi mezi první tři dostat nedokázali.

Kateřina Neumannová
zdroj: Getty Images

Neumannová by uvažovala i o tom, že by se chopila trénování. V současnosti to však vylučuje. "Takováto práce by mě určitě lákala, ale mám dceru, které je devět let, o kterou se chci starat, a tudíž nemohu trávit spoustu času po soustředěních, což by toto povolání vyžadovalo," přiznala.

I po "neúspěchu" ve Val di Fiemme zůstává s výhledem k Soči optimistická a doufá v medaile. Na olympiádu se těší, jen ještě neví, v jaké roli ji absolvuje. "Zatím nevím, čemu se v Soči budu věnovat. Zda práci pro Českou televizi nebo spolupráci s olympijským výborem. V každém případě se těším. Složitější to bude pro českého fanouška, bude to tam daleko," uvedla.

Soukromé snění – Himálaje i bílé pláže

Zlatou olympijskou medailistku z Turína už závody nelákají. "V zimě lyžuju a v létě běhám nebo jezdím na kole. Nejradši ale někde po Šumavě nebo během dovolené v Rakousku nebo Itálii bez startovního čísla," prozradila. A životní sny? "Chci žít normální život, cestovat, mít okolo sebe lidi, kteří mě mají rádi, a hlavně, abych já a mí nejbližší byli zdraví. Když jsme u toho cestování, tak mě láká nějaký himalájský trek, ale i palmy a bílé pláže," uzavřela.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články