Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vrcholový sport bez dopingu nejde, tvrdí expert Hnízdil

Praha – Dopingová kauza cyklisty Lance Armstronga zahýbala celým sportovním světem. Odborník na problematiku dopingu ve vrcholovém sportu Jan Hnízdil však na ní vidí i ledacos pozitivního. "Pohádka a mýty o dalším růstu sportovních výkonů bez dopingu definitivně končí," uvedl lékař z Centra komplexní péče na chatu webu ČT sport. Hnízdil je navíc přesvědčen o tom, že sport založený na vrcholných výkonech se bez dopingu neobejde.

Jan Hnízdil na chatu webu ČT sport
zdroj: ČT sport autor: Štěpán Janda

Pokrytectvím, které přiznání bývalého sedminásobného vítěze Tour de France k dopingu doprovázelo, je Hnízdil znechucen. "Armstrong svými výkony živil nejen sebe, ale i funkcionáře sportovních svazů a olympijských výborů, dělal skvělou reklamu firmám se sportovním zbožím. Většina z nich věděla, že jeho výkony nejsou čisté. Nikomu to nevadilo, všichni byli spokojeni. Až to celé prasklo. Vyděšení funkcionáři teď, aby odvedli pozornost sami od sebe, svalují vinu na Armstronga. Poradil bych jim, ať se podívají do zrcadla. Uvidí tam pokrytce. Stydět se a vracet peníze by měli i oni," myslí si známý rehabilitační lékař.

ZÁZNAM CHATU S JANEM HNÍZDILEM NAJDETE ZDE (//sport/chaty/262-jan-hnizdil-o-kauze-armstrong-a-dopingu-ve-sportu/)

Hnízdil si podle svých slov nedělal nikdy iluze o tom, že Armstrong dosáhl úspěchu na Tour čistým způsobem. "Jeho přiznání mne nijak nepřekvapilo. Nedělám si iluze ani o Contadorovi, Riccovi a dalších, kteří jsou nejprve nekriticky oslavováni a pak fanaticky zavrhováni," doplnil.

Legendární Lance Armstrong
zdroj: ISIFA

Podle Hnízdila se Tour dá bez dopingu v pohodě ujet. "Jen to trvá o něco déle než s ním," dodal lakonicky. Internista vidí i logiku v tom, proč letošní ročník prezentují organizátoři Tour jako nejtěžší v historii. "Kdyby neudělali nejtěžší trať, nepřitáhli by pozornost diváků, televizních společností, reklamních a sázkových agentur. Cyklisté by nemuseli dopovat a celý showbyznys vrcholového sportu by se zhroutil. To nelze dopustit. Zhroucení už ale nejde ani zabránit."

Hnízdil zdůraznil, že vrcholový sport je pouze zrcadlem stavu společnosti. "Tak jak se dopují sportovci, tak lidé polykají prášky, aby odváděli výkony a vydrželi tlak, který se už vydržet nedá. Obojí je cesta do pekel," uvedl lékař, který spolupracoval např. na Giru d'Italia. "Několik úseků Gira jsem si projel na horském kole," zavzpomínal. Vedle horské cyklistiky má rád běžecké lyžování, plavání a námořní jachting. "Ale moc mi nejdou kolektivní sporty a nesleduji ani kulturistiku nebo vzpírání."

Hnízdil si myslí, že by mohl brzy nastat čas k samotné legalizaci dopingu. "Pokrytecké divadlo by mělo skončit. Antidopingové instituce to ale samy od sebe neudělají. Jsou součástí problému – systému vrcholového sportu. Živí je boj za čistotu sportu, nikoliv její dosažení. Pokud by přiznaly marnost boje, přišly by o vlastní obživu," uvedl s tím, že v proficyklistice je na denním pořádku, že cyklisté povinně odvádějí peníze na antidopingový program a současně část prémií dávají na oddílový program dopingový. "V medicíně se tomu říká schizofrenie," dodal.

Hnízdilův podpis na stěně slávy webu ČT sport
zdroj: ČT sport autor: Štěpán Janda
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články