Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

ČT4 slaví páté narozeniny

Praha – Je přesně 9 hodin ráno 10. února 2006. Česká televize zahajuje vysílání nového čistě sportovního digitálního kanálu ČT4 SPORT. Diváci mají pět let možnost sledovat významné domácí i zahraniční sportovní dění, publicistické nebo dokumentární pořady. Přenosy z olympijských her střídají mistrovství světa a evropské šampionáty. Čtyřka však nezapomíná vedle velkých akcí ani na sport regionální nebo na soutěže sportovců handicapovaných. Vznik ČT4 umožnil divákům přístup k událostem, které jsou časově velmi náročné a nemohly být zařazeny do vysílání ČT2. Zajímá vás, co sportovní program připravuje do budoucnosti? Na otázky odpoví na chatu dnes odpoledne výkonný ředitel ČT4 Jiří Ponikelský.

Vstup Čtyřky do arény českých digitálních televizí byl impozantní. Prvních 16 dnů jejího programu vyplnily jubilejní XX. Zimní olympijské hry v italském Turínu. Poprvé v historii tak mohli diváci sledovat soutěže na dvou programech, protože sport měl mít svůj prostor stále také na Dvojce. Start sportovního programu byl spojený také s padesátým výročím vzniku sportovního zpravodajství a jeho kultovního pořadu Branky, body, vteřiny. Začátky Čtyřky znamenaly denní šestnáctihodinové vysílání a podstatně rozšířenou programovou nabídku, kde vedle zavedených a úspěšných pořadů typu fotbalové Ligy mistrů nebo hokejové extraligy byla pozornost věnována také sportům pozapomenutým, a tak se na obrazovce znovu objevily šachy, hokejbal nebo nohejbal. 

230983.jpg142090.jpg

"Díky ČT4 se na obrazovkách udržel domácí hokej i fotbal, výrazně povyrostl basket, volejbal, házená. Doslova oslnily sporty dosud v českých televizích neznámé: golf, baseball, softball a hlavně florbal a futsal. Neopomíjíme ani šachy, šipky, hokejbal. Zkrátka portfolio naší Čtyřky je mohutné," uvedl šéfredaktor redakce sportu Otakar Černý.

Program ČT4 se postupně stabilizoval, rozšířil a zkvalitnil

Na Čtyřce docházelo v dalších letech k dalšímu zpestření sportovní nabídky. Světlo světa spatřil i sedmidílný seriál Slavné olympijské osmičky a portréty dlouhodobého cyklu Sláva vítězům dospěly až k číslu šedesát. Ve vysílání se objevil regionální sport, akce handicapovaných sportovců a stranou nezůstala ani sportovní čest a etika v souvislosti s udělováním Cen Fair play.

V roce 2007 se mj. vrátily na obrazovky České televize přímé přenosy z naší nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy. Hokejová extraliga byla v České televizi samozřejmostí už mnoho let předtím.

Od 1. ledna 2008 vysílá ČT4 nepřetržitě 24 hodin denně. Zároveň se k témuž datu začal program odbavovat plně v moderním formátu 16:9, oproti předcházejícímu 4:3, na němž ovšem pokračovalo především vysílání pořadů archivních. Olympijské hry ve Vancouveru v roce 2010 už mohli diváci zhlédnout ve vysokém rozlišení.

Kvalitní dokumenty a pestré magazíny

ČT4 nabízí rozmanitou publicistickou tvorbu, ať už je to pořad Na slovíčko s…, kde v roli moderátora pravidelně vystupuje šéfredaktor redakce sportu nebo každotýdenní Téma pro hosty. Sportovní kanál vedle toho vysílá velké množství magazínů: Sport ve světě, Svět motorů, V záři pěti kruhů, Time out, Studio fotbalBasketmánie atd. ČT4 se začala prosazovat i ve sportovní dokumentaristice a za pořady Zaplaťpánbůh za fotbal a Cílové roviny Kateřiny Neumannové získala v roce 2010 dvě ceny na světové přehlídce dokumentární tvorby v Miláně.

Z ČT2 se na sportovní ČT4 postupně přesunovaly další a další pořady. Od roku 2011 se téměř celé sportovní vysílání soustředilo už pouze na čtyřku. Název ČT4 od ledna tohoto roku plně odpovídá nové realitě sportovního vysílání v rámci celkového působení televize veřejné služby.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články