Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Brees vrátil do New Orleans život i hrdost, teď se zařadil mezi legendy

Na ten moment se v New Orleans čekalo celý večer. Přesná přihrávka na wide receivera Tre'Qana Smithe a 62yardový touchdown znamenají vedení domácích Saints 26:6 nad Washingtonem. Skóre ale jako by fanoušky a hráče v ten moment vůbec nezajímalo. Celý tým se seběhl kolem quarterbacka Drewa Breese a oslavoval s ním další historický milník kariéry. Devětatřicetiletý rozehrávač Saints právě překonal rekord legendárního Peytona Manninga v naházených yardech (71 940). V těch samých místech, kde před 12 lety oživoval svoji kariéru i osudem těžce zkoušené město.

Drew Brees
zdroj: USA Today Sports

Procházel se rozpadlým městem a přemýšlel, jestli tady dokáže žít a založit rodinu. Místo malebných ulic zalitých typickou hudbou viděl stále stovky opuštěných domů, staveb bez střech a zanedbaných silnic.

Na jaře 2006, jen osm měsíců po ničivém hurikánu Katrina, nečekalo na Breese v New Orleans žádné romantické místo k životu. Jen rozbité výlohy, pusto a tisíce pracovníků, kteří "stavěli město na nohy".

Přesto se rozhodl, že po smutném konci v organizaci San Diego Chargers bude jeho kariéra pokračovat právě ve městě, které se teprve pomalu vzpamatovávalo z jedné z největších přírodních katastrof v historii.

Tehdy osmadvacetiletý quarterback byl vlastně v trochu podobné situaci. Na konci předchozí sezony utrpěl pro rozehrávače v americkém fotbale katastrofální zranění pravého ramene a doktoři mu dávali sotva pětadvacetiprocentní šanci, že si ještě někdy zahraje v NFL.

Podobně se na to dívali i manažeři kalifornského klubu a se svou dosavadní jedničkou odmítli prodloužit smlouvu. Místo vděku za kvalitní výkony ukázali na talentovaného Philipa Riverse a polámaného a psychicky zlomeného Breese pustili na volný trh.

Quarterback New Orleans Drew Brees
zdroj: USA Today Sports autor: Stephen Lew

Životní mise

I přes řadu dosavadních úspěchů nebyl o rodáka z Texasu velký zájem. Z 32 týmů se s nabídkou ozvaly pouhé dva. Osudem těžce zkoušení New Orleans Saints a dlouhodobě se trápící Miami Dolphins.

Myšlenky na prosluněné pláže na Floridě u Breese a jeho manželky nezvítězily. Brees sáhl po nabídce nového kouče Seana Paytona a podepsal šestiletou smlouvu se Saints. Sám ale po komplikované operaci jen doufal, jestli někdy zlato-černý dres vůbec obleče.

"Celé město i tým byly na dně, podobně jako já po tom zranění. Kromě geniality kouče Paytona mě lákala i tahle spojitost. Cítil jsem, že z toho dokážeme navzájem profitovat. Je to pro mě nová životní mise," vysvětloval tehdy svoje rozhodnutí silně věřící Brees místním médiím.

Fotbalová veřejnost ale krok klubu nevyhodnotila ani zdaleka s takovým optimismem. Ač měl Brees za sebou už jednu "Pro Bowl" sezonu, kdy patřil k nejlepším v soutěži, pochybnosti ho pořád pronásledovaly. Se svými 183 centimetry měl být na svoji pozici příliš malý a teď ještě to rameno.

"Vždyť se svojí výškou nedokáže ani přehodit své ofenzivní linemany, nevidí přes ně," nadále se ozývali kritici. Spojení Payton-Brees ale zafungovalo. Hned v první sezoně a díky drtivé ofenzivě dotáhli společně Saints po letech zmaru do play-off.

Drew Brees po vítězství v Super Bowlu
zdroj: Reuters autor: Jeff Haynes

Brees vs. Manning

Pravý vrchol přišel až o tři roky později. Už v základní části Breesova armáda ničila jednoho soupeře za druhým a dlouho to vypadalo, že celou sezonu zakončí bez prohry. Nakonec šli do play-off s i tak úctyhodnou bilancí 13-3. V cestě do prvního Super Bowlu v historii klubu jim nikdo nedokázal zabránit.

Na vrcholu ale čekal nejtěžší možný soupeř - Peyton Manning a jeho Indianapolis Colts. V souboji dvou elitních quarterbacků se nakonec radoval pro mnohé trochu překvapivě Brees. San Diegem odkopnutý hráč dotáhl Saints k historické trofeji a městu New Orleans přinesl slávu, kterou v profesionálním sportu neznalo.

Super Bowl MVP, Lombardi Trophy v rukou, přesto ne vše bylo v Breesově životě ideální. Necelý půlrok po životním triumfu matka slavného quarterbacka spáchala sebevraždu.

To pochopitelně na hvězdě Saints zanechalo stopy a New Orleans v další sezoně marně klepali na dveře play-off.

Drew Brees skóruje proti Atlantě
zdroj: USA Today Sports autor: Jason Getz

Nejlepší quarterback historie?

Ofenzivní smršť zvláště na zakrytém stadionu Superdome v New Orleans však nadále pokračovala a Brees rychle zlepšoval individuální statistiky. Bohužel pro něj obrana Saints léta patřila k nejhorším v lize, a tak Brees často musel smutně pozorovat, jak mu uniká šance na další týmový úspěch.

Z osobního hlediska ale vůbec nepolevoval. V historii soutěže se pouze osmkrát podařilo quarterbackovi překonat hranici 5000 naházených yardů za jednu sezonu. Brees to zvládl čtyřikrát a celkem 7x vedl ligu v passových yardech. Žádný jiný rozehrávač se mu nemůže rovnat.

Často se fanoušci a odborníci přou, kdo je nejlepším quarterbackem v historii. Padají jména jako Joe Montana, Brett Favre, Tom Brady, Aaron Rodgers či Peyton Manning. I přes řadu individuálních rekordů a stále aktivní kariéru se na Breese neprávem zapomíná. Přitom pro své město a klub udělal nejvíc - pomohl vrátit do zničeného New Orleans život.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články