Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kaderka jde do války za starý Davis Cup. Nesahejme na posvátnou věc, hlásí

Hrací systém Davis Cupu by v blízké době mohl doznat revolučních změn. Tedy za předpokladu, že během letního zasedání ITF dojde ke schválení návrhu nového formátu. Úpravy mají ovšem i kritiky a jedním z nejvýraznějších je prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, jenž by nejradši nechal všechno tak, jak je. "Nesahejme do tradic a něčeho, co je posvátné," prohlásil.

Sport
zdroj: ČT4

Úpravy Davis Cup poznal už v letošní sezoně, a to zejména v kontinentálních zónách, kde proběhlo výrazné testování. Po sestupu vše okusili i čeští tenisté v zápase proti Izraeli a hlavní změny se týkaly zejména délky. Třídenní program se zúžil na dva dny a zápasy se hrály pouze na dva vítězné sety.

Už tyhle úpravy se ale Ivo Kaderkovi nelíbily a vlastní zkušenost z Ostravy ho v tom jenom utvrdila. "Celé to bylo divné, zkrácené a strašně rychle to proběhlo. Davis Cup má své kouzlo, nadpozemskou noblesu a historii a já jsem natolik konzervativní, že si nemyslím, že by to mělo být jinak," postěžoval si na úpravy při sledování duelu, v němž Češi porazili Izrael celkově 3:1.

Letošní změny však lze označit pouze za kosmetické v porovnání s tím, co by mohlo být schváleno během srpnového zasedání Mezinárodní tenisové federace v Orlandu. Dosavadní systém, který je za pomoci pavouka rozložený do celé sezony, by nahradil sedmidenní turnaj na předem určeném místě na konci listopadu.

Toho by se účastnilo 18 zemí, které by se ve skupinové fázi popraly o osm postupových míst do čtvrtfinále. Zápas by se skládal ze dvou dvouher a jedné čtyřhry. "Je to pro tenis i pro ITF naprosto klíčová změna," prohlásil o možném systému už dříve prezident ITF David Haggerty, jenž věří, že díky revolučním úpravám by Davis Cup nevynechávalo tolik hvězd a měl by větší atraktivitu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Kaderka za současný Davis Cup. Silně bojuji a jsem hodně slyšet, hlásí

Kaderkovi ovšem při představě schválení nového formátu podle vlastních slov běhá mráz po zádech a je zásadně proti. 

"Zrušit systém doma, venku, doma, venku a neumožnit národním federacím, aby si zápas odehrály před vlastními fanoušky, povede k likvidaci soutěže. Nedokážu si to představit. Nesahejme do tradic a něčeho, co je posvátné a staré 110 let. Je to nejrozšířenější mužská týmová soutěž na světě s nekonečnou historií a noblesou. Celý svět i plné arény to akceptují. Nechme příznivcům, co milují, a klasické konzervativní federace, jako jsme my," řekl prezident českého svazu, jenž je zastáncem pouze drobných změn, které povedou ke komfortu hráčů.

Celá řada elitních hráčů ale Davis Cup minimálně v úvodních kolech nezřídka kdy vynechává, za což může jak náročný sezonní program, tak i fakt, že z týmové soutěže se do žebříčku ATP nezapočítávají body.

Někdy se mluví i tom, že hráčům se nelíbí právě dlouhé zápasy na tři vítězné sety. To ale Kaderka odmítá. "Není to pravda. Tento argument použili už loni na zasedání v Saigonu," prohlásil viceprezident Evropské tenisové asociace, který vidí paradox argumentu v tom, že na dlouhých grandslamových turnajích se na tři vítězné sety hraje a vedení ITF proti tomu nijak nevystupuje, zatímco na krátkém Davis Cupu to má být problém.

O změně formátu turnaje, který čeští tenisté vyhráli třikrát v historii, se každopádně rokovalo už loni a tehdy ještě neprošel. Letos se bude hlasovat znovu a šance na přijetí je mnohem větší. Aby návrh, na němž se se podílela i investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého, která plánuje do soutěže vložit tři miliardy dolarů (62 miliard korun) během 25 let, byl schválen, je potřeba dvoutřetinová většina.

Kaderka ale věří, že i letos dokáže chystanou revoluci zastavit. "Jsem jeden z těch, který proti návhru silně bojuje a je slyšet. Nerad bych odkrýval karty, jelikož je to globální hra a trochu cítím i mocenské zájmy největších federací. Nás je ale hodně, i silné federace. Mým hlavním spojencem v Evropě je německý prezident. Sedíme spolu v radě Fed Cupu, kde se vzájemně podporujeme a bojujeme, jak já tomu říkám, proti totálním hloupostem," prohlásil.

Německo má v současnosti v ITF 12 hlasů, Česko 9 a Kaderka si myslí, že Evropa je v názorech celkově konsolidovaná. Šance na výhru ve "válce" podle něj tak není malá. Proti němu stojí prezident ITF i část vedení, kteří už dlouhodobě usilují o změny, zatraktivnění a větší show.

"Změny musí podle ústavy schválit vedení. K zasedání dojde v létě v Orlandu. Budeme dělat vše pro to, aby hlasování neprošlo. Vedení ITF však loni v Saigonu schválilo klauzuli, že dílčí změny může schválit bez kongresu. Nikdo ale neví, co to je. Aby si neřekli, že je dílčí změna úprava pravidel Davis Cupu," dodal na závěr Kaderka.

Tradice, nebo revoluce? Jasno bude v srpnu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články