Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rekordní vzestup Valencie nekončí, zaútočí na španělský titul?

Památné časy z přelomu tisíciletí, kdy na trávníku stadionu Mestalla úřadoval tým kolem kapitána Gaizky Mendiety, střelce Claudia Lópeze nebo brankáře Santiaga Cañizarese, jsou minimálně v úvodu letošního ročníku zpět. Valencia je totiž v tabulce nejvyšší soutěže druhá, vyhrála osm ligových utkání za sebou a v nedělním 13. kole přivítá suverénní Barcelonu. Co stojí za nečekaným obrozením slavného klubu, který v předchozích dvou sezonách obsadil dvanácté místo a vyměnil sedmkrát hlavního trenéra?

Salvador González "Voro", Gary Neville, Pako Ayestarán, Salvador González "Voro", Cesare Prandelli, Salvador González "Voro" – šest (respektive tři, "Voro" se po odvolání ještě dvakrát vrátil, pozn. autora) neúspěšných kormidelníků.

Stahující se mračna nad fotbalovým týmem z města ležícím na Costa del Azahar, což je průmyslová oblast u Valencijského zálivu, rozehnal až červencový příchod Marcelina. Dvaapadesátiletý kouč vštípil "Bianconegros" moderní styl hry založený na agresivním represinku po ztrátě míče a rychlém přechodu do protiútoku.

VALENCIA CLUB DE FÚTBOL

Ligový titul: 6x

Domácí trofeje: 7x Španělský pohár, 1x Španělský superpohár

Mezinárodní trofeje: 1x Evropská liga UEFA, 2x Veletržní pohár, 1x Pohár vítězů pohárů, 2x Superpohár UEFA, 1x Pohár Intertoto

Kýžené ovoce v podobě výsledků se dostavilo bleskově. Valencia ve dvanácti odehraných zápasech La Ligy nenašla přemožitele. Ziskem 30 bodů a bilancí 9-3-0 navíc přepsala historické tabulky klubu.

I proto drží krok s vedoucí Barcelonou (34 bodů). Během nedělního vzájemného střetnutí bude mimo jiné usilovat o prodloužení rekordní vítězné série a zároveň o snížení náskoku katalánského rivala v čele tabulky.

Marcelino García Toral - hmotnostní pedant

O rodákovi z Villaviciosy se šíří mezi hráči množství zajímavých příběhů. Nový kouč španělského celku je totiž známý detailní kontrolou fyzického stavu vlastních svěřenců. Každodenní vážení lze označit za tréninkový kolorit a některé fotbalisty nutí mimo jiné k ranní návštěvě sauny, aby nedorazili s gramem nadváhy.

Trenér fotbalistů Valencie Marcelino
zdroj: valencia.eldesmarque.com autor: D.González

"Když jsem pod ním nastupoval ve Villarrealu, říkal jsem si: ´Ten chlap má asi opravdu těžký život´. A po příchodu do valencijské kabiny jsem rychle zpozoroval, že to spoluhráči vnímají stejně," popsal obránce Gabriel Paulista. "Trpěli jsme hladem," doplnil kapitán Dani Parejo, jenž přiznal kontroverze s manželkou kvůli omezenému jídelníčku.

Gabriel nicméně filozofii svérázného stratéga pochopil, stal se oporou "Žluté ponorky" a v polovině sezony 2015/16 přestoupil za 15 milionů eur do ambiciózního Arsenalu. Zde ovšem výraznější stopu nezanechal.

Když mu koncem léta jeho předchozí nadřízený zavolal s nabídkou působení ve Valencii, neváhal proto ani vteřinu. Rozhovor s Marcelinem přiměl zůstat i zmíněného Pareja - ten chtěl původně odejít a následovat dalších 16 hráčů ligového týmu. "Z prvního společného setkání jsem cítil něco speciálního," vzpomínal odchovanec Realu Madrid.  

"Způsob, kterým viděl fotbal, a jak následně pracoval v průběhu tréninků nebo zápasů, mě ohromil. Řekl jsem sám sobě: ´Nemůžeš ztratit rok fotbalové kariéry a nevyužít možnosti spolupracovat s tímto koučem´," pokračoval Parejo.

Výstup ze stínu odstartovala volba nového prezidenta

Výkonnostní progres však nezačal pouze příchodem Marcelina. V dubnu totiž převzal otěže klubu prezident Anil Murthy – bývalý diplomat singapurského ministerstva zahraničních věcí nebo delegát světoznámé organizace pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO.

Prezident klubu Anil Murthy
zdroj: twitter.com/Valencia CF

Do role generálního ředitele byl jmenován Mateu Alemany, bývalý prezident Realu Mallorca, a společně se mimo jiné zasadili o obnovení výstavby nového stadionu, jež se před osmi lety zastavila. "Vše je v současné době na mnohem serióznější úrovni," uvedl věrohodný zdroj z vedení španělského celku.

Zemětřesení v kádru bylo víceméně nezbytné

Kromě změn na nejvyšších místech se po sezonách trápení "čistilo" i v kabině. Odešlo šestnáct fotbalistů včetně Álvara Negreda či Diega Alvese, přišlo sedm. Veškeré impulsy byly v průběhu letního přestupového okna konzultovány s trenérem, který získal mnohem větší kompetence, než tomu bylo v minulosti.

Turbulentní vzestup mezi elitní společnost La Ligy dává všem zainteresovaným zapravdu. Pod dirigentskou taktovkou přísného Marcelina se valencijský orchestr rozehrál k vítězné symfonii. Rekordní šňůra osmi triumfů v řadě je zářným důkazem.

A z úspěšného tažení celého mužstva pochopitelně těží i individuality. V útoku řádí West Hamem zatracený kanonýr Simone Zaza s novopečeným španělským reprezentantem Rodrigem. Levé křídlo si podmanil portugalský host z PSG Gonçalo Guedes, ve středu pole dominuje duo Parejo - Geoffrey Kondogbia.

Posledně zmíněný Francouz hostuje z Interu a dle vyjádření svého agenta preferuje trvalý přestup do Valencie, přestože obléká bílo-černý dres od srpna letošního roku. "Geoffrey chce zůstat řadu let. Cítí, že hraje za klub, který je konkurenceschopný na nejvyšší úrovni."

"Musíme zůstat pokorní," apeluje Marcelino

Před nedělním šlágrem s vedoucí Barcelonou krotí španělský kouč "Netopýrů" euforii. "Je normální, že mezi fanoušky panuje, ale my musíme hlavně pokračovat v tvrdé práci. S pokorou, soudržností a odhodláním se zlepšovat. Ctižádost je samozřejmě také důležitá, ale současná euforie nás nesmí zmást," zakončil úspěšný lodivod.

Zdali budou jeho svěřenci pokračovat v nastoleném trendu i nadále, ukážou nadcházející měsíce. Koncepční práce nového vedení během krátkého časového horizontu je ovšem nezpochybnitelně vidět už teď.

Sečteno, podtrženo – ve Valencii se po letech strádání blýská na lepší časy.

Zdroj
ČT sport, The Guardian, soccerway.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články