Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Chybí nám jistoty, na turnaje si beru dovolenou, kritizuje paralympionik Suchánek

Na nedávném evropském šampionátu získal další cenný bronz. Stolní tenista Jiří Suchánek ale ví, že jeho výsledky by mohly být ještě lepší. Na vině je chybějící podpora paralympijského sportu v České republice.

Je nám líto, video expirovalo.
Suchánek: Českému paralympijskému sportu chybí jistoty a zázemí

Suchánek ve slovinském Lašku navázal na bronzovou medaili z olympiády v Riu a na začátku října získal další cenný kov. Na evropském šampionátu potvrdil svou pozici z kontinentálního žebříčku a skončil třetí. "Nejel jsem tam úplně v ideální kondici, byl jsem nachlazený. Bojoval jsem hlavně s Ukrajincem Yezikem, proti kterému to bylo hodně těžké," líčil Suchánek.

Medaili získal, dodává ale, že jeho úspěchy by mohly být ještě větší, kdyby mohl spoléhat na lepší tréninkové zázemí. "Příprava je v porovnání s konkurencí dost rozdílná. Soustředění probíhalo kousek od Pardubic. V podstatě jsem v půl druhé odpoledne skončil v zaměstnání a ve tři už jsem byl za hracím stolem. V tomhle je to špatné, že se nedokážu připravit tak, jak bych měl," popisuje Suchánek, který se živí ve firmě vyrábějící invalidní vozíky. 

"Když naše podmínky porovnám s jinými zeměmi, tak chybí pocit jistoty a podpora. Člověk si ani nepřipadá, že by byl reprezentantem. Sport je za prací až na druhé pozici, a tak by to být nemělo," míní Suchánek. "Podpora politiků, to je jen na oko. V televizi to vypadá pěkně, ale situace je taková, že základem musí být profesionalizace paralympijského sportu," říká.

"Na všechny turnaje s výjimkou paralympijských her si beru dovolenou. Za celou dobu, co hraji, jsem na dovolenou nemohl jet – s manželkou jsme na svatební cestu jeli na soustředění. Když někam přijedeme a řekneme jim o naší situaci, tak je to spíš k smíchu, než že by nás respektovali," hodnotí Suchánek nevalný stav českého paralympijského sportu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články