Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Ohrozí nové supertýmy vládu Warriors? Zazáří letos Satoranský? NBA se chystá na start

Když server sportovní stanice ESPN zveřejnil tradiční předpověď k 72. sezoně NBA, rozdělil týmy do 3 kategorií – 4 silné (Cleveland, Houston, Oklahoma, San Antonio), zbytek ligy a Golden State Warriors. Válečníci jsou všeobecně považováni za jasné adepty na zisk titulu. Opět by ho prý měli získat proti Cavaliers. Třetí úspěch během čtyř let by stvrdil fakt, že v Sanfranciském zálivu se zrodila mistrovská dynastie. Má někdo na to, aby ofenzivní mašinu vedenou čarostřelcem Stephenem Currym zastavil?

Basketbalisté Golden State s trofejí pro vítěze NBA
zdroj: REUTERS autor: Kyle Terada

Na papíře jsou Warriors možná ještě silnější než vloni, je-li to vůbec možné. I sám trenér Steve Kerr ostatním soupeřům vzkázal, že soupiska obhájců titulu je pořádně našlapaná. "Je to zřejmě nejširší kádr, jaký jsem kdy měl k dispozici. Máme 15 hráčů a já bych každého z nich poslal kdykoliv do hry," prohlásil. 

V čem jsou vlastně Warriors nebezpeční? Jednoduše řečeno – ve všem. V rychlosti, v přesnosti střelby, ve využívání chyb soupeřů, v obranné intenzitě. Jsou týmem bez zjevných slabin a už nyní se o nich diskutuje jako o nejlepším týmu všech dob. Jejich týmové pojetí basketbalu je učebnicové a těžko se zastavují. Vydržet jejich tempo basketbalu po 48 minut je zkrátka velmi složitý úkol.

Největší pozornost fanoušků i soupeřových obran poutá osobnost rozehrávače Stephena Curryho, který v létě podepsal nový 5letý kontrakt ve výši 201 milionů dolarů. Stal se globální basketbalovou ikonou. Jeho driblérské a střelecké schopnosti dokážou přišpendlit diváky k obrazovkám, ale kredit zaslouží i další členové týmu. Všehoschopný Kevin Durant, střelecké eso Klay Thompson, všestranný bojovník Draymond Green nebo spolehlivý šestý muž Andre Iguodala. Steve Kerr může sázet na vyšší či nižší sestavu. Sílu Warriors na place to nijak výrazně neovlivňuje.

Kdo ovládne divoký Západ?

Konkurence v Západní konferenci ale posílila a bude chtít s Válečníky svést útočnou přestřelku. Do už tak ofenzivně naladěného Houstonu totiž zamířil rozehrávač Chris Paul a velké věci si zase v Oklahomě slibují od hvězdných letních posil Paula George a Carmela Anthonyho, kteří se přidali k nejužitečnějšímu hráči loňské sezony Russelu Westbrookovi.

K tomuto tradu se vyjádřil Michael Jordan. Nejlepší hráč historie a také majitel Charlotte Hornets se nechal slyšet, že podobné výměny, jakou byl přestup Anthonyho do Oklahomy, znehodnocují celou ligu. "Ubližuje to konkurenceschopnosti soutěže. Jsem proti vzniku supertýmů. Co z toho NBA má, když je v lize 1 nebo 2 skvělé týmy? Zbytek pak vypadá jako odpad," vyslal do světa kritické ohlasy. 

Cleveland počtvrté do finále?

Na Východě bude fanoušky asi nejvíc zajímat, jak si po rozchodu s Clevelandem a LeBronem Jamesem povede dynamický Kyrie Irving v novém působišti - Bostonu. Celtics dál zůstávají největším konkurentem Clevelandu a hned v zahajovacím utkání sezony je přivítají na své palubovce.

Nicméně Cleveland s Jamesem nemyslí na nic jiného než finále. Pomoct mu mají i nově příchozí rozehrávači Derrick Rose, Isaiham Thomas a také veterán Dwyane Wade, jenž s Jamesem vyhrál dva tituly v dresu Miami Heat.      

Co Washington a Tomáš Satoranský?

Na druhou sezonu v NBA se chystá i český rozehrávač ve službách Washingtonu Tomáš Satoranský. Rok 1 pro něj nebyl jednoduchý. Na čas vypadl z rotace trenéra Brookse, Washington zprvu výsledkově tápal, ale nakonec se chytili oba – klub i Satoranský. Wizards bojovali v play-off o účast ve finále konference. Nakonec v sedmém zápase podlehli Bostonu. Satoranský zakončil sezonu s průměrem 12,5 minuty na utkání, 2,7 bodu a střeleckou úspěšností přes 41 %.

Ilustrační foto

Český reprezentant letos očekává významnější roli, o niž si řekl i dobrými výkony v přípravě. "Vidím na Tomášovi jednoznačně zlepšení. Střílí mnohem lépe, je sebevědomější. Jeho hra vyspěla, hraje s velkým přehledem, s míčem, bez míče, je velmi všestranný. Myslím, že tuhle sezonu bude opravdu spokojený se svou rolí. Mohl by se stát klíčovým hráčem ze střídačky," prohlásil na jeho adresu viceprezident Wizards Tommy Sheppard.

Na koho se ještě těšit?

Z pohledu Evropana není nezanedbatelné, že do hry by v začínajícím ročníku mělo zasáhnout 74 evropských basketbalistů, což je rekordní počet. Nejzkušenějším z nich je Němec Dirk Nowitzki, který načne už jubilejní dvacátou sezonu. Jeho očekávaným nástupcem by se mohl stát Fin Lauri Markkanen, sedmička letošního draftu, na níž se těší v Chicagu.

Úchvatnými kousky zásobuje hitparády nejlepších akcí tradičně "Greek Freak" Jannis Antetokounmpo. 211 cm vysoký řecký rozehrávač je hrozbou na obou koncích palubovky. Umí tvrdě blokovat i smečovat, jeho atletičnost téměř nezná mezí a i proto o něm sám Kevin Durant prohlásil: "Je to můj oblíbený hráč. Podle mě se může zanedlouho klidně stát nejlepším basketbalistou v celé soutěži," nechal se slyšet.

Základní část NBA se bude hrát do 11. dubna. O tři dny později začne play-off. Hráčské výměny se uzavřou deset dní před Utkáním hvězd, které je na programu 18. února v Los Angeles.

Zdroj
ČT sport, ČTK, ESPN, nba.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články