Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Blíží se další ročník nejtěžšího závodu světa, na start havajského Ironmana se postaví i Češi

Vůbec první Čech se Ironmana na Havaji zúčastnil 6. února 1982. Byl jím bývalý československý reprezentant v atletice Vojtěch Hec, který ve své věkové kategorii získal světový titul. Zopakovat tento úspěch dokázal až v roce 1999 Jan Strangmüller, když slavil triumf mezi triatlety do 24 let. Letos se kromě Strangmüllera postaví na start dlouhého triatlonu mimo jiné také čtyřnásobná mistryně republiky Helena Kotopulu. Na Havaj se vydá také Zbyněk Švehla, jehož cílem je zdolat na vozíku horu Mauna Kea. 

Vítězný Jan Frodeno na Ironmanovi
zdroj: ZUMA autor: Thierry Deketelaere

Strangmüller si na Havaj odveze i trofej, jejíž vznik inicioval. Cenu Vojtěcha Hece pro jubilejního 100. českého absolventa havajského Ironmana. Doposud dokončilo závod 96 držitelů českého či československého pasu. Držitelem ceny se tak může stát jeden z našich pěti českých nováčků, kteří budou za necelé tři týdny na startu.

Český triatlonista, který se stal v roce 1999 mistrem světa do 24 let, se na start Ironmana postaví po dlouhých čtrnácti letech. "Já jsem se nějak hýbal, ale pak jsem poznal, že mi to hodně chybí. Jsem rád, že jsem se kvalifikoval a hlavně že to byla ta motivace, proč ráno vstávat. Neříkám, že budu startovat každý rok, ale ještě se tam určitě chci do budoucna podívat," popsal návrat k závodu Strangmüller.

Strangmüller ví, že nebude jednoduché navázat na výkony, kterých dosahoval před čtrnácti, patnácti lety. Přesto je pro něj start na tradičním závodě velmi důležitý. "Je to droga. Člověk už nemůže mít takové ambice, jako měl před patnácti lety. To nejde. Jsem strašné rád, že se můžu hýbat a že jsem zdravý. To je pro nás všechny důležité, bez toho by to nešlo. Už jenom že tam pojedu a uvidim všechny ty známé ze světového triatlonu, to je pro mě to důležité," popsal.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Na další ročník havajského Ironmana se chystají i čeští triatlonisté

Mezi letošními startujícími bude také čtyřnásobná mistryně republiky v soutěžích triatlonové asociace Helena Kotopulu. Česká závodnice se i po mnoha úspěších na domácích triatlonových akcích zúčastí Ironamana na Havai poprvé. "Dřív nebyl čas. Byla rodina, děti a jiné starosti. Na Havaj se ale těším moc. Je natrénováno, tak snad se něco podaří. Je to cesta za poznáním, za dobrodružstvím a splnění si svého snu, na který jsem letos poctivě trénovala," řekla Kotolupu.

Na Havaj se chystá také vicemistr světa HC Ironmana z roku 2003 Zbyněk Švehla. Český závodník se více než patnáct let věnuje triatlonu na vozíku a je již několikanásobným železným mužem. Účastní se i dalších závodů po celém světě. Tentokrát ale nevystartuje do náročného závodu s ostatními triatlonisty, ale jako cíl si stanovil nejvyšší vrchol Havaje - horu Manua Kea.

"Je to taková náhražka Ironmana. Já jsem se před dvěma lety nominoval na závod a těšil jsem se, že ho absolvuji. Pak mě ale zdravotní problémy zastavily. A rozhodl jsem se podívat se na Havaj trošku z jiné perspektivy než od hladiny moře. Řekl jsem si, že to zkusím z výšky, trochu s nadhledem. I proto Manua Kea," vysvětlil Švehla. 

Svůj handicap Švehla nepovažuje za překážku v náročných závodech ani právě ve stoupání na Maua Keu. "Já jen ztělesňuji nějaké úsilí, které je na mě o trošku víc vidět. Že zkrátka překonávám nějaký handicap. Ale to už je jedno, jestli sedíte na vozíku nebo jestli se někdo rozhodne ve čtyřiceti letech, že to zkrátka zkusí a stane se Ironmanam," popsal český triatlonista, který se chce na vozíku dostat až na vrchol náročného stoupání. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články