Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

ANALÝZA: Jak dokázal Navara porazit legendárního Kasparova?

Když před pár měsíci David Navara odpovídal na otázku, s kým by si nejraději zahrál šachy, jmenoval Garriho Kasparova. Tenkrát vypadalo nepravděpodobně, že by se někdy měli střetnout – Kasparov byl v šachovém důchodu a Navara nedostával pozvání na turnaje světové špičky. Navarovi se ovšem jeho sen splnil, a co víc, v první partii s legendárním mistrem světa zvítězil.

Kasparov nemůže věřit vývoji na šachovnici
zdroj: ČT sport

Po prvních dvou dnech a šesti kolech turnaje v St. Louis měl náš nejlepší šachista na kontě čtyři porážky a dělil se o poslední místo. Je pravda, že mezi 10 účastníky byste jen těžko hledali lehké soupeře. Papírově Navara patřil mezi outsidery, byť je momentálně ve světovém žebříčku na 26. místě.

Garri Kasparov, který se turnajem vrátil k soutěžnímu šachu po přestávce trvající 12 let, z prvních šesti partií pětkrát remizoval a jednou prohrál. Určitě chtěl Davida Navaru porazit, zvlášť, když s ním měl v sedmém kole bílé figury. Zahájení pro Kasparova dopadlo dobře, hrál jako za mlada.

Kasparov – Navara, pozice po 15. tahu černého
zdroj: ČT sport

Bílý v předchozím průběhu obětoval pěšce na f5, aby ucpal černého střelce na g6. Teď navíc zahrál agresivní a správnou velkou rošádu! Po 16. 0-0-0 Sxc3 17.bxc3 byl sice pěšcový kryt kolem bílého krále rozbořený, ale aktivní figury tento nedostatek více než kompenzovaly a exmistr světa měl silný útok. V dalším průběhu se mu podařilo vyměnit dámy přes pole c5 a ve vzniklé koncovce by si na Navaru nevsadil asi vůbec nikdo.

Kasparov – Navara, pozice po 25. Vcxc6
zdroj: ČT sport

Černý střelec na poli g6 je uzavřený jako ve vězeňské kobce, bílá má volného c-pěšce a hrozí sebrat pěšce na a6. Zdá se, že je vše vyřešeno. Navara se ale nevzdal a našel jedinou možnou protihru, probít se věží do tábora soupeře a zaútočit na bílého pěšce na h2. Zde se začala projevovat časová tíseň.

V tempu rapid šachu měli oba hráči na partii jen 25 minut a bonus 10 vteřin za každý provedený tah. A to je moc málo na to, aby dokonce i ti nejlepší hráči na světě nalézali nejlepší tahy.

Jak ostatně po partii napsal mistr světa Magnus Carlsen, který duel Kasparov – Navara sledoval online, společně s desítkami tisíc dalších diváků: "Když se čas krátí a srdeční frekvence se zvyšuje, zdravý rozum letí z okna." K prvnímu zlomovému momentu došlo ve 37. tahu.

Kasparov – Navara, pozice po 36…Vh2+)
zdroj: ČT sport

Kdyby Kasparov ustoupil králem na c3, nebylo by se o čem bavit. Bílý c-pěšec by prošel do dámy rychleji než černý h-pěšec. Stalo se ovšem chybné 37.Ke3 a černý se zachránil tahem věží na c2. Tím zastavil největší hrozbu bílého, postup volného pěšce do dámy. Podle hodnocení počítače se najednou hra vyrovnala. Kompletní průběh partie si můžete přehrát například zde. V infarktovém závěru se nakonec radoval Navara.

Kasparov – Navara, pozice po 48. tahu černého
zdroj: ČT sport

Kasparov si myslel, že matí černého krále. Místo toho, aby šachováním dámou vynutil věčný šach a remízu, zahrál chybně šach jezdcem na c6. Tady se náš nejlepší šachista zaskvěl a obětoval dámu tahem 49…Dxc6! Ať už bílý sebere na poli c6 černou dámu čímkoli, vždy přijde o svoji královnu.

V partii se stalo 50. Dxc6 a Navara zahrál věží na d6. Získává dámu zpět a volný pěšec na f4 mašíruje k poli proměny, nemá ho už kdo zastavit. Kasparov nemohl uvěřit svým očím, ale musel se vzdát.

Pro Navaru je výhra nad Kasparovem velkým úspěchem. V pozápasovém rozhovoru ji okomentoval skromně: "Od dětství jsem slabší v zahájení, takže jsem zvyklý hrát špatné pozice."

Je jasné, že bývalý mistr světa nehraje tak dobře jako v dobách největší slávy, ale že je stále skvělým šachistou, o tom není sporu. Ostatně, po porážce s Navarou vyhrál další partii a v soubojích s nejlepšími hráči na světě má i ve svých 54 letech vyrovnané šance.

V dramatických závěrech partií se mu ale nedaří a nevyužité příležitosti ho prozatím odsoudily k dělení posledního místa – společně s Indem Viši Ánandem a naším Davidem Navarou. V průběžném vedení je Armén Levon Aronjan.

Turnaj v americkém St. Louis bude pokračovat dvěma dny bleskového šachu, ve kterých se můžeme těšit na další dvě partie Navary a Kasparova. Hraje se vždy od 20:00 SEČ a online přenos je možné sledovat například na oficiálních stránkách turnaje www.grandchesstour.org.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články