Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Přestupu jsem se nebránil, Chelsea ale požadovala vysokou částku, prozradil Kalas

Londýn – Během léta opět prodloužil smlouvu s Chelsea, která ho ale podobně jako v předchozích sezonách poslala na hostování. Tomáš Kalas si za tento krok vyslechl spoustu kritiky, které se brání. Čtyřiadvacetiletý stoper v exkluzivním rozhovoru pro web ctsport.cz přiznal, že se přestupu nebránil, ovšem anglický mistr za něj požadoval vysokou částku. Český reprezentant je tak alespoň rád, že stráví další rok ve Fulhamu, kde působil i loni.

Tomáš Kalas v dresu Fulhamu
zdroj: ČTK/EMPICS/ autor: Matt Crossick

Hráčem Chelsea už je sedm let. Od přestupu z Olomouce, který Sigmě v roce 2010 přinesl ohromných 160 milionů, však Tomáš Kalas v dresu londýnského celku stihl odehrát jen úplné minimum. V modrém dresu nastoupil ke dvěma soutěžním střetnutím a jinak cestuje po hostováních. Olomouc, Vitesse Arnhem, Kolín nad Rýnem, Middlesbrough a Fulham. To je výčet týmů, v nichž si střihl ať už kratší nebo delší epizodu.

Olomoucký odchovanec byl připraven tento nastolený režim v létě změnit a věřil, že by se mohl dočkat trvalého přestupu. Stálo o něj hned několik týmů v čele s Fulhamem, kde se vypracoval v důležitého člena základní sestavy. Odchod však nakonec neproběhl. Vše zastavila částka, kterou Chelsea za stále mladého českého reprezentanta požadovala.

"Doufám, že si tento článek kritici přečtou a zamyslí se nad tím. Ne vždy je to totiž jen o hráči. Klub, který mě vlastní, si může říct o částku, která je podle nich správná, a zájemci to nemusí být ochotni zaplatit. A to přesně se stalo," prozradil Kalas.

Takže zájemci o vás byli, ale Chelsea nasadila příliš vysokou částku?

Ano, je to tak. Takovou částku jsem neočekával, když jsem měl poslední rok smlouvy. Na druhou stranu Chelsea není v pozici, že by potřebovala prodávat hráče pod cenou a získat nějaké peníze. Dá se to tak celkem pochopit.

Něco podobného se asi odehrálo i u vašeho spoluhráče z Fulhamu Lucase Piazona. Mám pravdu?

Ten byl v úplně stejné pozici. Fulham se zeptal na dostupnost mě a Piazona. Chelsea řekla dvě částky, na které Fulham odpověděl, že je to pro ně příliš mnoho. A bylo hotovo. Má pozice teď vypadá na první pohled tak, že budu brát pěkné peníze, ale budu každý rok chodit na hostování. Doufám, že si lidi uvědomí, co za tím stojí.

Přes to všechno, doufáte stále, že byste se jednou v Chelsea mohl prosadit?

Musel bych někde dokázat, že na úroveň Chelsea mám. Že jsem pod Mourinhem odehrál dva zápasy, ještě neznamená, že mám na Premier League. Musím se na ten level dostat a k tomu mi určitě nepomůže, že budu každý rok někde jinde. Proto se snažím vracet do stejného klubu, kde bych rád vydržel třeba 2, 3 roky. Jenom to mě posune dál a třeba mi to jednou pomůže k prosazení právě v Chelsea.

V Chelsea jste každopádně strávil celou přípravu. Jaká byla?

Hodně náročná, co se kondice týče, ale takové přípravy většinou bývají. Měli jsme také spoustu taktických tréninků. Plusem je získání nových zkušeností s rozestavením 3-5-2 nebo 3-4-3. Škola to byla slušná.

Jak vám osobně ten tříobráncový systém sedí?

Těžko říct, zda je lepší, či horší. To by se ukázalo třeba po odehrané sezoně v týmu, který to hraje. Já do toho zase tolik nepronikl. Nepatřil jsem mezi hráče, s kterými by trenér Conte hodně pracoval. On se zaměřoval na jedince, s kterými počítal. Je to však pro mě něco nového.

Tomáš Kalas (vpravo) v dresu Chelsea v přípravě proti Arsenalu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Wang Lili

Pro vás už to byla několikátá příprava v Chelsea. Byla tedy hodně odlišná než ty předchozí?

Stoprocentně. Bylo tam hodně běhání, výbušnosti, sprintů, stabilizačních cvičení plus taktika. V Middlesborough nebo Fulhamu trenér přípravu pojal tak, že od prvního dne přípravy se zapojil balon. To, co bylo v Chelsea teď, jsem nikdy nezažil. Párkrát se třeba koplo do míče a pak se šla nabírat fyzička.

Co konkurence Chelsea na stoperu?

Je to tam stále našlapané, a kdyby ne, tak někoho koupí, aby to bylo našlapané. Není to házení flinty do žita, ale je to stejné jako v posledních několika letech. Nevím, jestli se to někdy změní, nebo ne.

"S Contem jsem prohodil tak pět slov"

S čím jste vlastně šel do přípravy?

Popravdě, mně ani nebylo naznačeno, že s nimi začnu přípravu. Já trénoval s hráči, kteří se vrátili z hostování. Prvních tří tréninků A-týmu jsem se třeba vůbec nezúčastnil. Pak ale přišli, že s nimi budu trénovat.

Nemrzelo vás, že jste celou přípravu nestrávil ve Fulhamu?

Bylo by určitě lepší ve Fulhamu strávit přípravu, když už jsem tam nakonec odešel. To mi dá za pravdu asi každý. Na druhou stranu mi příprava s Chelsea dala už zmíněné nové zkušenosti, které ve Fulhamu můžu použít, plus slušnou kondiční přípravu. Z tohoto hlediska to bylo dobré. Navíc já i Fulham jsme věděli, co přináším.

Vy jste se poprvé v přípravě setkal s trenérem Chelsea Contem. Jaký je?

No viděl jsem ho, to tak můžu říct.

Takže jste s ním vůbec nemluvil?

Poprvé a naposledy jsem se s ním bavil, když jsme se loučili u večeře v Singapuru. Odlétal jsem o několik dní dřív, abych stihl poslední přípravný zápas ve Fulhamu. Jaký tak je, to nedokáži říct. Prohodili jsme tak pět, šest slov. Pokud tedy nepočítám každodenní pozdrav.

Je to normální, že se hráč s trenérem do kontaktu skoro nedostane?

Já jsem nic jiného nečekal. Nejsem v pozici, že bych něco takového měl čekat. On toho dokázal mnohem více než já. Mourinho se mnou také nediskutoval a Conte v podstatě ani neměl pořádnou příležitost, protože jsme se viděli tři týdny. Ve Fulhamu mluvím s koučem víc, jelikož řešíme, co bude v zápasech. To by ale přišlo asi i s Contem, kdybych hrával.

Tomáš Kalas (vpravo) v dresu Fulhamu
zdroj: ČTK/EMPICS/ autor: Simon Galloway

Teď jste tedy zpět ve Fulhamu, kde jste už minulý rok byl důležitou součástí týmu. Byla to pro vás priorita jít právě tam?

Byla to spíše moje volba. Čekal jsem, jaké nabídky mi dorazí, a vzhledem k výběru byl prioritou právě Fulham. Už jsem se s týmem sžil, hlavně se stylem fotbalu, co hrají. Myslím, že mě to může posouvat dál a dál.

"Mohl jsem jít do Premier League. Fulham byl ale priorita"

Říkáte, že přišlo nabídek více. O koho šlo?

Všichni asi slyšeli o Hullu. Zájem byl i ze strany několika dalších klubů z druhé anglické ligy, které jsme ale příliš neřešili. Náznak pak přišel od Huddersfieldu (Premier League), ovšem to nedopadlo. Vše hodně ovlivnilo, že jsem chtěl skutečně do Fulhamu.

Ani šance okamžitého polepšení si a hraní v Premier League vás nenalomily?

Vím, že je to něco jiného a byl by to krok kupředu. Vybíral jsem však mezi hrací jistotou a něčím úplně novým, od čeho bych nevěděl, co očekávat. Ruku na srdce, Huddersfield bude navíc patřit k adeptům na sestup. Bál jsem se tak, že to bude nahoru dolů. Ne, že bych měl strach, že bych na to nestačil. Zvolil jsem prostě jistotu.

Jaké máte s Fulhamem pro letošní sezonu cíle?

Chceme zase minimálně do play-off o Premier League, ale ideální by byl přímý postup. Spousta týmů hodně posílila, takže soutěž bude napráskaná velkými jmény. Ovšem ambice máme vysoké. Loni takové ještě nebyly, protože to nikdo neočekával. Nakonec se to přehouplo a všichni jsme se tam chtěli dostat. Teď se to očekává a budeme hrát asi pod trochu větším tlakem. Pokud se s tím ale nevyrovnáme, nemáme v Premier League co dělat.

Co síla Fulhamu? Je větší než loni?

Srovnal bych to s loňskou sezonou. Ještě ale není konec přestupového období. Doufám, že nikdo neodejde a třeba nakonec někdo dorazí a kádr bude silnější. Uvidíme. Určitě bych ale neřekl, že jsme slabší než loni.

V prvním ligovém zápase jste s Norwichem remizovali doma 1:1. Považujete to za ztrátu, nebo bod berete?

Vzhledem k tomu, že jsme vedli od poloviny prvního poločasu, tak je to pro nás ztráta. Když už máte 2-3 minuty do konce a neudržíte vedení, je to velká škoda. Ať už zápas probíhá jakkoliv.

A co váš vlastní výkon? Byl jste s ním spokojen?

Já bych řekl, že i ano. Na to, že jsem v přípravě s Fulhamem odehrál jediný zápas a ten jsme prohráli 0:3, kde to nebylo optimální prakticky od nikoho, tak teď to bylo z naší strany úplně jiné vystoupení. Vrátili jsme se k tomu, kde jsme skončili loni. Doufám, že to takto bude pokračovat. Celý tým hrál poměrně slušně.


Ve Fulhamu jste každopádně už druhý rok. Považujete se tak trochu za oporu a klíčovou postavu obrany?

Klíčový nejsem, ale jeden z klíčových hráčů asi ano. Jsem mezi těmi, co budou hrát, když budou moci. Není to ale žádné vychloubání. Přichází s tím i větší zodpovědnost, kterou musím přebrat.

Na druhou stranu vás ale musí těšit, že máte víceméně místo jisté. To určitě přidá na pohodě.

Určitě. To právě byl jeden z těch klíčových faktorů, proč jsem tady.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy