Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

BLOG: Fotbalový svět se zbláznil

Šest miliard korun, tedy "jen" 5,8 miliardy, za jednoho fotbalistu. To je rána! Brazilec Neymar jde z Barcelony do Paris St. Germain, protože tuhle částku - 222 milionů eur - měl ve smlouvě jako možnou výstupní klauzuli. Byla tam, protože Barcelona doufala, že nikoho ani nenapadne, že by Neymara za tenhle balík peněz z kontraktu vykoupil.

Neymar v dresu Barcelony
zdroj: Reuters autor: Albert Gea

Jenže když sedíte v Kataru na moři ropy, tak vás napadají věci, které se jiným mohou zdát... nebo spíš: o nichž se jiným ani nezdá. Zkrátka nevíte, co roupama. Mám si koupit další tryskáč? Koupím si Neymara. To je vidět, slyšet, zase budu za velkýho kluka a prestiž i síla mého PSG naroste. Tak nějak bych to viděl já. Hodně pochybuji, že se tohle dá ekonomicky zdůvodnit. 

Velikášství velikášů překračuje hranice rozumu, peníze dostávají jinou hodnotu, a pro určitou část lidstva nemají žádnou. A takhle spíš dochází k jejich devalvaci. 

Neymar se posunul z pátého místa v žebříčku nejdražších přestupů fotbalové historie na první, o víc než polovinu sumy předstihl Paula Pogbu, a co? Nic. Svět běží dál a kolotoč peněz v byznysu jménem fotbal se roztáčí do nesmyslných otáček. I kouč José Mourinho, kterému v United loni Pogbu koupili za 2,8 miliardy korun, se bojí, že teď ceny hráčů opět poletí vzhůru.  

Je nám líto, video expirovalo.
Vlastimil Vlášek komentuje Neymarův přestup do PSG

Naštěstí ten prazáklad, který motivuje ke sportu: vzít si kopačky a jít si zakopat před barák s klukama, nebo se proběhnout, zaplavat si, projet se na kole – pro nic, jen pro radost a třeba i pro žízeň, nezmění ani šejk z Kataru. Jen si říkám, že ty peníze mohl v tomhle problémy zmítaném světě využít rozumněji. A jak se PSG vyrovná pro FIFA s finanční Fair play, která nutí týmy hospodařit s minimální ztrátou, jinak - sbohem poháry? To bude asi honička.  

A nevím, jestli někteří lidé ještě rozumějí tomu, co je vlastně rozumné... Nebo je to už vůbec nezajímá... Ale hlavně je nezajímá, co si o tom kdo myslí. Takže už jen čekám, za kolik půjde do světa třeba Lionel Messi.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články