Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Beran: Nepřemýšlel jsem o tom, opravit rozhodčího bylo přirozené

Praha – Hlavní cenu za fair play gesto obdržel letos kordista Jiří Beran. Jak prozradil v rozhovoru pro ČT, o svém rozhodnutí opravit rozhodčí vůbec nepřemýšlel a přišlo mu jako automatické. Shodl se také s basketbalovou trenérkou Michaelou Uhrovou na tom, že dávat příklad především mladým sportovcům je důležitější než samotné výsledky.

Kordista Jiří Beran
zdroj: AP autor: Tibor Illyes

Beran obdržel cenu za své chování v 1. kole olympijského turnaje, kde opravil rozhodčí, že nezasáhl soupeře, ale sám sebe. "Vůbec jsem o tom (rozhodnutí opravit rozhodčí) nepřemýšlel. Šel jsem rovnou rozhodčímu říct, že jsem dostal ten zásah. Nechápal, co se děje, protože si myslel, že ten zásah platí – nevěděl, jestli nechci třeba jenom napít. Pak pochopil, že chci zásah zrušit. Bylo to automatické," popisoval v ČT český kordista.

"Ve sportu je možná jednodušší tu férovost ukázat, než jak tomu bývá v běžném životě, kde je to hodně těžké. Na jedné straně je to ocenění potěšující, na druhou stranu to ukazuje, že ta férovost možná chybí," myslí si Beran. "Je dobré dávat dobrý příklad a předávat to dalším a dalším," dodává.

S tím souhlasí i trenérka basketbalu Michaela Uhrová, která se snaží dávat dobrý příklad svým především dětským svěřencům. "V trenérovi děti vidí vzor – jak se během zápasu chová, zda křičí na rozhodčí a tak podobně. Trénuji i malé děti a odmala se je k tomu snažím vést, aby výsledek nebyl tím nejdůležitějším. Hlavně, aby je sport bavil a také vedl do života," míní Uhrová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články