Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Trio klasik, jediný vítěz. Van Avermaet dokonal "hattrick" na Gent-Wevelgem

Wevelgem – Dominantní silou letošního jara je Greg Van Avermaet. Belgický závodník ke svým triumfům na Omloop Het Nieuwsblad a E3 Harelbeke přidal i vítězství v klasice Gent-Wevelgem. Ve sprintu porazil svého krajana Jense Keukeleireho. Na třetí příčce dorazil Peter Sagan, který předtím ztratil šanci na výhru vinou přílišného taktizování. Van Avermaet se stal pouze druhým závodníkem v historii, který získal tyto tři klasiky během jedné sezony.

Greg Van Avermaet
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Peloton si před začátkem závodu připomněl minutou ticha Antoina Demoitiého, který před rokem zahynul po kontaktu s doprovodnou motorkou. Jeho tým Wanty-Groupe Goubert byl na startu i letos a doufal, že památku svého zesnulého kolegy dokáže uctít výrazným výkonem. Hlavní kartou belgického prokontinentálního týmu byl Guillaume Van Keirsbulck, který ještě v minulé sezoně jezdil bok po boku se Zdeňkem Štybarem.

Právě oni dva poté rozpoutali první větší "ohňostroj" na trati – pořadatelé letos premiérově zařadili šotolinové úseky, tzv. Plugstreets, po kterých jezdci absolvovali zhruba čtyři kilometry, a právě na nich vznikla česko-belgická aliance. Jejich společný atak na chvíli natáhl peloton a byly náznaky, že by se mohl vyvinout v cosi stabilnějšího, nakonec je ale práce BMC jedoucí pro Grega Van Avermaeta stáhla zpět.

Napjatě se tedy čekalo na druhý výjezd na Kemmelberg, který přišel 35 kilometrů před finišem v městečku Wevelgem. Na ikonickém výjezdu po kostkách akceleroval ve vynikající formě jezdící Van Avermaet (vyhrál Omloop Het Nieuwsblad či E3 Harelbeke), za kterého se zavěsil Peter Sagan. S problémy, ale nakonec přece jen dokázal smazat své mírné manko také John Degenkolb. Avšak na rovinách, které následují za Kemmelbergem, toto trio sjela větší skupina s několika jezdci QuickStepu-Floors a Dimension Data.

Nastala velká taktická bitva, která mohla mít jen jednoho vítěze – toho nejchytřejšího a nejsilnějšího. Tento titul nepatřil rozhodně Degenkolbovi, který nezareagoval na nástup Jense Keukeleireho a závod pro něj "skončil". Za belgickým závodníkem se udržel pouze Sagan, Van Avermaet, Niki Terpstra a Sören Kragh Andersen.

Po prvním dělení poté přišlo i druhé, které zapříčinila roztržka mezi Saganem a Terpstrou s Andersen. Slovenskému mistrovi světa se nelíbila neochota jeho kolegů střídat na čele, a tak se rozhodl čekat, až někdo z nich začne táhnout ("nepojedeš ty, nepojedu ani já"). Nakonec ale čekali všichni a mezitím jim ujela dvojice Keukeleire, Van Avermaet. Manko patnácti vteřin, které si způsobili Sagan a spol. sami, se poté snažili usilovně smazat – vedoucí dvojice se ale neohlížela a nakonec se o první dvě příčky nemusela dělit.

Na cílovou rovinku vyjížděl z první pozice Van Avermaet, který si ohlížením přes rameno hlídal svého krajana. Keukeleire zůstával dlouho stoicky klidný, a tak olympijský vítěz vystartoval jako první. To se mu, i když nakonec velmi těsně, vyplatilo a získal další triumf na domácí klasice.

Vyhrát v jedné sezoně Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke a Gent-Wevelgem dokázal před ním v roce 1981 jen Jan Raas. "Nečekal jsem to, ale o to šťastnější jsem. Vždycky chci tyhle závody vyhrát a nyní se mi to povedlo během jediné sezony," říkal v cíli šťastný Belgičan. Na třetí příčce sprintoval Sagan, který mohl jen přemýšlet, zda jeho rozhodnutí čekat na pohyb Terpstry bylo správné.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články